Index arrow Stiri arrow Social arrow Vidra, statiunea ingropata de proiecte
Vidra, statiunea ingropata de proiecte

Evaluare utilizator: / 3
SlabExcelent 
Data publicarii: 11-04-10
vidra_00.jpgStaţiunea Vidra, locul unde Ceauşescu voia să organizeze olimpiada de iarnă, a ajuns o ruină, în timp ce sindicatele, care au în administrare unităţile de cazare se ceartă prin tribunale cu reprezentanţii Primăriei Voineasa pe cele 24 de hectare de teren pe care se întinde staţiunea montană din Vâlcea. Scopul pentru care reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din România au adus în instanţă administraţia locală din Voineasa este consolidarea patrimoniului sindical pe care fosta Uniune Generală a Sindicatelor din România îl deţinea înainte de 1989 la Vidra. Clarificarea situaţiei patrimoniului sindicatelor se amână însă, pentru că, deşi există o iniţiativă legislativă în acest sens a senatorului de Vâlcea, Emilian Frâncu, parlamentarii întârzie adoptarea unei legi în acest sens.

Blocarea dezvoltării

Iniţiativa legislativă a senatorului liberal Emilian Frâncu urmărea să reglementeze regimul juridic al unor imobile preluate de statul român sau de organizaţiile cooperatiste în perioada 6 martie 1945 până în prezent şi care au fost în proprietatea Confederaţiei Generale a Muncii, Consiliului General al Sindicatelor şi Uniunii Generale a Sindicatelor din România. Proiectul său de lege a suferit anumite îmbunătăţiri, fiind comasat cu o altă iniţiativă legislativă, legată tot de patrimoniul sindicatelor, dar care se află de câteva luni în discuţii la Camera Deputaţilor. „În principiu s-a comasat cu o altă iniţiativă a senatorului PC Dan Voiculescu şi este încă în dezbatere la Camera Deputaţilor. Este o variantă mai largă a iniţiativei mele, rezultată şi în urma consultărilor cu confederaţiile sindicale. Despre situaţia din staţiunea Vidra nu mai ştiu nimic.”, a precizat senatorul liberal. Lipsa unei astfel de reglementări, care să stabilească clar situaţia imobilelor care înainte de 1989 se aflau în administrarea Uniunii Sindicatelor din România, dar care provin din deposedări făcute după 1945, aruncă în derizoriu staţiunea Vidra. În urmă cu câţiva ani, cele 24 de hectare de teren ale staţiunii au fost retrocedate de Comisia Locală de Fond Funciar din Voineasa unei obşti din localitate. Reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale, care au în administrare unităţile de cazare din staţiune, au considerat că cei din comisia locală şi cea judeţeană de fond funciar au făcut un abuz când au validat suprafaţa respectivă pentru obştea Berceşti – Vlădoi şi au intentat proces Primăriei din Voineasa pentru a-şi recupera patrimoniul. Situaţia fiind incertă, nimeni nu a mai făcut vreo investiţie în zonă, astfel că hotelurile, construite aici pe amplasamente de vis sunt astăzi abandonate şi ruinate. Geamuri sparte, uşi rupte, pereţi crăpaţi, lacăte la uşi, toate stârnesc frustrarea turiştilor care, deşi sunt atraşi de peisajele mirifice, cu greu se încumetă să rămână să doarmă sub cerul liber.

Acuze…

Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România se consideră proprietara de drept a celor 24 de hectare de teren, în baza unui decret prezidenţial emis de Ceauşescu. „Construirea staţiunii s-a făcut în baza unui decret prezidenţial emis de Nicolae Ceauşescu, în care se spunea că atâta timp cât staţiunea Vidra funcţionează va folosi gratuit şi cele 24 de hectare de teren. Avem acest decret prezidenţial, care stă în picioare. Din păcate, primarul de acolo a încercat prin Consiliul Local să promoveze ca acest teren să fie dat anumitor obşti. Consilierii nu au fost de acord, dar au forţat nota, prin comisia de punere în posesie şi această suprafaţă de pământ se află în prezent în posesia anumitor obşti. Bineînţeles că sprijin a avut cât cuprinde din partea unor instituţii locale, dar asta este situaţia şi vom vedea rezultatul procesului, pe care eu zic că-l vom câştiga.”, spune Constantin Pîrvu, liderul sindicatului CNSLR Frăţia, filiala Vâlcea. Primarul din Voineasa spune însă că nu are nici un amestec în retrocedarea acelor terenuri şi că nu a făcut altceva decât să pună în aplicare legea. „Terenurile respective sunt ale Ministerului Agriculturii, au fost în administrarea Romsilva, pentru că au fost luate de statul român. Punerea în posesie şi validarea s-a făcut de Comisia Judeţeană de fond Funciar. Noi nu am îndeplinit decât o formalitate. Obştea a avut actele necesare. De altfel, eu nici nu înţeleg de ce o comisie din primărie şi primarul trebuie să se ocupe de retrocedări.”, spune Gheorghe Dobrin, primarul din Voineasa.

Obşte vs. sindicate

În proces s-a implicat şi obştea Berceşti – Vlădoi, cea care se consideră proprietara de drept a terenurilor staţiunii Vidra. „Prin acel decret prezidenţial, terenurile au fost date în folosinţă gratuită, dar sindicatele nu au fost niciodată proprietare pe aceste suprafeţe. Noi avem decizia muntelui Mânăileasa, unde se află staţiunea Vidra, în care se specifică că aceste terenuri au fost ale obştii, hotarul de nord al proprietăţii este răul Lotru, deci noi aveam în proprietate chiar şi suprafaţa de sub barajul Vidra. Aşteptăm să vedem ce va decide instanţa. Suntem proprietarii acestor terenuri şi suntem dispuşi să mergem chiar şi în afara graniţelor ţării pentru a ne face dreptate. Am fost deschişi pentru orice negociere, pentru binele staţiunii, dar cei de la sindicate nu ne-au răspuns la nici o solicitare.”, spune Ion Chiriac, preşedintele Obştii Berceşti-Vlădoi. Litigiul dintre sindicate şi Primăria din Voineasa a fost trimis spre rejudecare la Judecătoria din Brezoi, după ce a stat mai multe luni pe rol la Tribunalul din Râmnicu Vâlcea. Patrimoniul sindical, reprezentat de vilele turistice, dar şi de hotelurile aflate în construcţie şi abandonate, ar trebui să fie împărţit, după obţinerea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, cu celelalte confederaţii sindicale reprezentate la nivel naţional. „Aşteptăm procesul, iar dacă vom câştiga, ceea ce este normal, pentru că pământul este doar pentru staţiune, putem discuta despre modul de punere în funcţiune a acesteia.”, a precizat Constantin Pîrvu, reprezentantul CNSLR Frăţia. „Cât timp eu voi fi preşedinte al Cartel Alfa, nimeni nu va pune mâna pe Vidra.”, a adăugat şi Aurel Popescu, liderul Cartel Alfa, care a mai precizat că şi prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, i-a promis sprijin pentru găsirea unor pârghii legale pentru a rezolva problema Vidrei.

Interesele menţin dezastrul


Declinul staţiunii Vidra a început după 1990, când au fost sistate investiţiile la un hotel de 400 de locuri care aparţine CNSLR Frăţia. De altfel, această confederaţie sindicală deţine cel mai mare procent din staţiune, 38 la sută. Toate hotelurile şi vilele sunt închise, cu excepţia a câtorva viluţe administrate de  SIND România din Băile Olăneşti, dar care nu pot oferi mai mult de 20 de camere. Posibilităţile sunt însă mult mai mari. Vidra beneficiază de o pârtie de schi şi de o instalaţie de telescaun, binevenite, cu atât mai mult cu cât aici zăpada persista în medie şase luni pe an. Telescaunul nu mai funcţionează însă de câţiva ani buni. Interesele în zonă sunt însă mult mai mari, mai ales de când s-a aflat că reprezentanţii Consiliul Judeţean în colaborare cu primăriile din Voineasa şi Vaideeni au de gând să dezvolte infrastructura turistică a zonei, să amenajeze, la baza pârtiei, nişte zone pentru alimentaţie publică, parcări şi alte zone de agrement. În spaţiul dintre Drumul Naţional 7A şi zona de protecţie a Lacului Vidra se preconizează sa fie construit un debarcader şi un bazin care, în timpul sezonului rece, să fie transformat în patinoar pe pontoane plutitoare, iar în sezonul estival va funcţiona ca ştrand. Tot în acest perimetru se vor construi o staţie de epurare biologică, posturi de transformare a energiei electrice şi vor fi amenajate alei pietonale şi parcuri. Acestea sunt însă doar planuri şi, până se vor realiza, Vidra va rămâne doar o amintire a ceea ce ar fi putut deveni: una dintre cele mai frumoase staţiuni montate din ţară.

• Ramona DINCĂ
 

SCRIEŢI UN COMENTARIU

Codul de securitate
Actualizează

< Precedent   Urmator >
 

Editie tiparita

Alte articole

SocialProiectul european de la Scundu si Orlesti, la un pas de finalizare

Primăria comunei Scundu a atras, în anul 2010, în asociere cu localitatea învecinată, Orleşti, cea mai mare...
+ Stirea completa

SocialLa Mihaesti, reteaua de gaze naturale va fi extinsa in toata comuna

Conducerea administraţiei locale din Mihăeşti doreşte să continue procesul de modernizare a localităţii....
+ Stirea completa

SocialProprietarii din Alunu, despagubiti pentru terenurile ocupate de exploatarea de carbune

Prefectul Radu Renga s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţii instituţiilor implicate în...
+ Stirea completa

SocialUtilitatile din Madulari asteapta aprobarea bugetului

Primarul social-democrat din Mădulari, Daniel Dimulescu aşteaptă cu sufletul la gură aprobarea bugetului. În...
+ Stirea completa

SocialManastirea Berislavesti va fi reabilitata si va intra in circuitul turistic al judetului

Aproape de Valea Coisca se găseşte schitul Berislăveşti, construit de boierul Sandu Bucşenescu. Vechi de peste 300 de...
+ Stirea completa

Ziare E-ziare.ro | Ziare

RSS Ştiri