Index
Prefectul ii trage, din nou, de urechi pe primari

Evaluare utilizator: / 0
SlabExcelent 
Data publicarii: 09-05-10
Prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, care a organizat la sfârşitul săptămânii trecute o şedinţă de instruire a primarilor cu privire la împărţirea teritoriului localităţilor în sectoare şi secţii de recensământ, acţiune prevăzută în Planul general de organizare şi efectuare a Recensământului General Agricol 2010, s-a apucat din nou să-i ameninţe pe primari cu sancţiuni aspre în cazul în care nu se prezintă la convocarea sa, la şedinţe. Principalele „victime” au fost primarii de la Câineni, Fârtăţeşti, Frânceşti, Măldăreşti, Mitrofani, Perişani, Roeşti, Suteşti şi Şuşani, care vor fi atenţionaţi de prefect în scris.

Primarii nu îşi pot delega atribuţiile

Cu această ocazie, prefectul Petre Ungureanu le-a atras atenţia participanţilor că atribuţiile primarilor în privinţa recensământului nu pot fi delegate şi i-a informat că specialişti din Instituţia Prefectului, Direcţia Agricolă şi Dezvoltare Rurală şi Direcţia Judeţeană de Statistică, constituiţi în echipe mixte de control, verifică modul de completare a Registrului Agricol, document de bază în efectuarea recensământului. Primarilor prezenţi la instruire le-a fost prezentat conţinutul şi modul de completare a celor patru tipuri de formulare necesare activităţilor de delimitare a teritoriului localităţilor în sectoare şi secţii de recensământ. Prezentările au fost făcute de specialişti ai Direcţiei Judeţene de Statistică şi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Vâlcea. Recensământul agricol general se află în prezent în plină desfăşurare, scopul fiind acela de transmitere a instrucţiunilor pentru delimitarea teritoriului localităţilor vâlcene în sectoare şi secţii de recensământ.

Registre agricole incomplete

Mulţi dintre secretarii primăriilor sunt însă total nepregătiţi pentru a face acest recensământ, iar în multe localităţi registrele agricole sunt varză. Recensământul ar urma să se încheie în luna ianuarie 2011, prin reactualizarea datelor privind suprafeţele agricole existente, efectivele de animale, sistemele de irigaţii, numărul producătorilor agricoli şi nivelul de dotare al fermelor. Conform normelor Uniunii Europene în domeniul statistic, fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol o dată la zece ani. La recensământul general agricol sunt înregistrate toate unităţile agricole, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare. La nivelul fiecărei localităţi au fost constituite astfel comisii teritoriale pentru recensământ. Atât ordinele prefectului cât şi dispoziţiile primarilor de constituire a comisiilor locale au fost transmise Secretariatului Tehnic al Comisiei Centrale pentru recensământul general agricol. Deşi prefectul preciza la data respectivă importanţa registrelor agricole, secretarii localităţilor nu s-au grăbit să le completeze. Instituţia Prefectului Vâlcea a efectuat în 2009 şi 2010 mai multe controale privind modul de completare şi ţinere la zi a registrelor agricole, atât în format scris cât şi electronic. La începutul anului, secretarii unităţilor administrativ teritoriale au raportat că aceste evidenţe sunt completate în proporţie de 96%, dar ultimul control a evidenţiat existenţa multor nereguli. Pentru acest an, primarii localităţilor trebuie să achiziţioneze noi registre agricole, modelul acestora fiind stabilit prin HG nr. 1632/2010, iar controalele serviciului juridic al instituţiei prefectului vor continua în perioada următoare, cu participarea reprezentanţilor Direcţiei Agricole şi ai Direcţiei Judeţene de Statistică. S-ar putea, ca după finalizarea recensământului, să constatăm că suprafaţa judeţului Vâlcea nu mai este aceeaşi, şi asta pentru că Prefectura anunţa la începutul acestui an că recensământul se va face în baza unor planuri parcelare parţiale.
     
Primarul de la Laloşu, amendat de Prefectură    

Corpul de Control al Prefectului a desfăşurat în lunile martie şi aprilie o acţiune de verificare tematică la două dintre primăriile judeţului, respectiv Laloşu şi Guşoeni. Inspectorii Corpului de Control al Prefectului au verificat de la modul de soluţionare a petiţiilor, registru agricol, dar şi acuzaţiile aduse primarilor, în legătură cu cheltuirea banilor publici. În urma verificării, inspectorii CCP au constatat o serie de nereguli în completarea registrelor agricole şi în administrarea banului public, astfel că primarul de la Laloşu, Ilie Toma, şi contabila primăriei au fost amendaţi cu câte 400 de lei, pentru gestionarea defectuoasă a banului public.
• Rebeca DOBRE
 

SCRIEŢI UN COMENTARIU

Codul de securitate
Actualizează

< Precedent   Urmator >
 
Ziare E-ziare.ro | Ziare

RSS Ştiri