Index arrow Stiri arrow Politica arrow Varlan viceprimar, testul functionarii USL la Valcea
Varlan viceprimar, testul functionarii USL la Valcea

Evaluare utilizator: / 0
SlabExcelent 
Data publicarii: 02-06-13

edi_varlan111.jpg• Singurul judeţ din ţară unde USL nu are protocol

Liberalii din municipiu l-au desemnat pe consilierul local Eduard Vârlan să continue activitatea lui Gheorghe Ioniţă în cadrul executivului Primăriei Râmnicului, ca propunere a PNL pentru funcţia de viceprimar la prima şedinţă extraordinară a Consiliului Local.  

Liberalii din municipiu merg pe mâna lui Vârlan


La şedinţa biroului permanent municipal, desfăşurată săptămâna trecută, s-a pus în discuţie nominalizarea unui consilier local municipal care să preia atribuţiile viceprimarului Gheorghe Ioniţă, în urma demisiei acestuia. ,,A fost o şedinţă a biroului permanent municipal, cu depunere de candidaturi, cu discuţii, argumente privind susţinerea candidaturii şi vot. S-a comunicat chiar necesitatea unui viceprimar cu experienţă, care să cunoască domeniile de activitate a Primăriei.”, mărturiseşte Gheorghe Ioniţă. Dintre cele patru posibile candidaturi (Eduard Vârlan, Liviu Boban, Adrian Panduraşu, Bogdan Pruteanu), doar Eduard Vârlan şi Liviu Boban şi-au exprimat intenţia ocupării postului de viceprimar în locul lui Gheorghe Ioniţă. Consilierul local Vârlan a câştigat la vot în faţa lui Liviu Boban şi va fi propunerea PNL pentru postul de viceprimar. Această nominalizare mai trebuie validată de Biroul Politic Teritorial, apoi de Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea, care se va reuni în cel mai scurt timp în şedinţă de plen. Este posibil ca, în cazul alegerii lui Eduard Vârlan în funcţia de viceprimar, acesta să se dueleze în continuare cu actualul primar interimar, Ion Matei, cu care s-a contrazis de multe ori în şedinţele de Consiliu Local.

USL Vâlcea, somată să-şi redacteze protocolul


Reprezentanţii Biroului Organizaţiei Municipale a PNL şi cei ai Biroului Politic Teritorial Vâlcea s-au întâlnit, în urmă cu două săptămâni, cu secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, pentru a-i prezenta problemele organizaţiei municipale şi judeţene şi, în special, pentru a semnala neînţelegerile dintre liberali şi social-democraţi la nivel judeţean şi municipal. În urma acestei discuţii, liderii celor două partide la nivel judeţean, Ion Cîlea şi Cristian Buican, au fost convocaţi joia trecută la Bucureşti, pentru  a-şi prezenta doleanţele şi problemele cu care se confruntă USL la Vâlcea. Concluzia întâlnirii de la Bucureşti a fost urgentarea parafării protocolului scris la nivelul USL Vâlcea, având în vedere că este singurul judeţ din ţară unde USL nu are alcătuit un astfel de protocol. Pentru USL Vâlcea, alegerea lui Eduard Vârlan ca viceprimar al Râmnicului, în locul lui Gheorghe Ioniţă, reprezintă primul test, după întâlnirea de la Bucureşti. Liberalii nu-şi fac griji în privinţa alegerii acestuia, bazându-se pe faptul că social-democraţii nu vor încerca să încalce primii protocolul USL Vâlcea. Cristian Buican a primit asigurări din partea conducerii centrale a USL că PNL Vâlcea va fi partidul care va da candidatul la Primăria Râmnicului, în cazul organizării unor alegeri parţiale. Conform directivelor de la Bucureşti, de acum înainte, liberalii şi social-democraţii vâlceni nu se vor mai putea critica între ei, cu atât mai puţin prin intermediul presei sau în şedinţele publice. Cine nu va respecta acest lucru este ameninţat cu excluderea. De asemenea, liderii judeţeni şi locali vor fi nevoiţi să se întâlnească periodic şi să caute cele mai bune căi de colaborare în interiorul USL. Repartizarea de fonduri se va face atât la nivelul Consiliului Judeţean Vâlcea, dar şi la cel al localităţilor numai după ce liderii celor două formaţiuni se vor înţelege în acest sens. La Bucureşti s-a discutat şi despre alegerile locale parţiale pentru funcţia de primar al Râmnicului, care vor avea loc, probabil, anul viitor. Hotărârea luată în acest sens a fost ca PSD, PNL, PC şi UNPR să aibă un candidat comun, iar acesta să fie liberal. În municipiu, PSD şi PNL vor avea în continuare câte un viceprimar. Una dintre aceste funcţii este ocupată deja de social-democratul Ion Matei, iar cealaltă, după demisia lui Gheorghe Ioniţă, îi va reveni liberalului Eduard Vârlan. Singurul lucru care nu se ştie încă este numele candidatului USL pentru funcţia de primar al Râmnicului. Este greu de crezut totuşi că Ion Matei va sta cu mâinile în sân într-o astfel de situaţie.

Gheorghe Ioniţă, liber de îndatoririle de vice, după aproape un an

Viceprimarul Gheorghe Ioniţă a explicat decizia pe care a luat-o, de a părăsi postul de viceprimar, după ce, cu o lună în urmă, anunţase că va mai continua activitatea de viceprimar până la clarificarea situaţiei la Primăria Râmnicului, în urma arestării preventive a primarului Emilian Frâncu. Pentru Gheorghe Ioniţă, părăsirea funcţiei de viceprimar nu s-a putut face atâta timp cât anumite proiecte începute de acesta nu erau finalizate: „Vineri, am finalizat documentaţia pentru cele două loturi de blocuri care vor intra în reabilitare termică, nu puteam să plec şi să las documentaţia la jumătate.”. Viceprimarul demisionar  mărturiseşte că a luat decizia revenirii asupra demisiei în urma aprobării unor activităţi în străinătate, din partea Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice ICSI (fapt care presupune o perioadă destul de mare petrecută departe de primărie), dar şi a prelungirii arestului preventiv al lui Emilian Frâncu cu 60 de zile. ,,Am primit aprobarea pentru activitatea mea de la institut, pentru nişte activităţi în străinătate, iar luna viitoare nu aş fi putut sta decât o săptămână la Primărie. O dată cu finalizarea rechizitoriului primarului Frâncu şi trimiterea lui în judecată, cu prelungirea arestului la 60 de zile, era clar că nu mai puteam sta două luni, din care una să fiu mai mult plecat.”, spune Gheorghe Ioniţă.

Gheorghe Ioniţă: „Văd demisia ca o restrângere a atribuţiilor”


Gheorghe Ioniţă nu vede demisia sa din funcţia de viceprimar ca pe o detaşare faţă de nevoile Primăriei: „Eu o iau nu ca pe o demisie, ci ca pe o restrângere de activitate şi de atribuţii. Voi continua să-l consiliez pe noul viceprimar şi să mă implic în implementarea proiectelor externe.”. Regretul viceprimarului Gheorghe Ioniţă, după aproape un an de stat în funcţia de viceprimar, este lipsa timpului petrecut în cadrul instituţiilor subordonate Primăriei. „Dacă am un regret, ca viceprimar, este că am fost mult prea legat de acest birou şi am putut să petrec puţin timp în cadrul instituţiilor şi direcţiilor subordonate Primăriei.”, afirmă liberalul demisionar.
Octavian ANINIŞ

 

SCRIEŢI UN COMENTARIU

Codul de securitate
Actualizează

< Precedent   Urmator >
 

Editie tiparita

Alte articole

PoliticaConstantin Rotaru: Corupcia exists si trebuie actionat fara intrerupere impotriva coruptilor

•    În opinia PSR, guvernanţii trebuie să dea socoteală pentru administrarea incompetentă sau...
+ Stirea completa

PoliticaPSR: Guvernantii ar trebui sa fie atenti, pentru ca va veni si nota de plata

Partidul Socialist Român, înţelegând nemulţumirile acumulate timp de 27 de ani în care România a fost...
+ Stirea completa

PoliticaParlamentarii liberali au explicat de ce nu au votat bugetul

•    Bulacu şi Buican au catalogat bugetul ca fiind „supraevaluat şi nu satisface cerinţele şi...
+ Stirea completa

PoliticaConstantin Radulescu: Tara are nevoie de stabilitate si de un Guvern ales legitim!

Prin intermediul unui comunicat de presă, preşedintele PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu transmite un mesaj în...
+ Stirea completa

PoliticaParlamentarii PNL din Valcea sustin finantarea corecta a autoritatilor publice locale

În proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2017 promovat de Guvernul Grindeanu-PSD, autorităţile publice din...
+ Stirea completa

Ziare E-ziare.ro | Ziare

RSS Ştiri