Gheorghe Gîngu: „Mă voi lupta cu oricine are alte gânduri decât cele ale comunităţii”

Primarul interimar al localităţii Bujoreni, Gheorghe Gîngu a vorbit, într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre dezvoltarea comunei, dar şi despre problemele pe care le întâmpină în calitate de primar interimar în ceea ce priveşte proiectele aflate în plină desfăşurare. Social-democratul Gheorghe Gîngu a preluat frâiele administraţiei locale din localitatea Bujoreni ca urmare a demisiei primarului ales, Gheorghe Udubae. Dacă va candida pentru funcţia de primar, în cazul alegerilor anticipate, dar şi ce strategie are pentru rezolvarea problemelor din primărie, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ca urmare a demisiei primarului Udubae, aţi preluat frâiele administraţiei locale. Ce informaţii aveţi, când se vor organiza alegeri anticipate?

Gheorghe Gîngu: Legea spune că, după demisia domnului primar Udubae, în maximum 90 de zile de la anunţul Guvernului se vor organiza alegeri. Doar Guvernul şi Autoritatea Electorală Permanentă decid calendarul alegerilor. Deocamdată există doar ordinul prefectului, prin care a luat act de decizia primarului şi, potrivit legii, înlocuitorul de drept al primarului este viceprimarul. Alte informaţii nu deţin, referitor la acest lucru.

 

Impact real: Credeţi că demisia a fost cea mai bună decizie pe care ar fi putut să o ia primarul Udubae? Simţiţi o presiune prin faptul că aţi fost nevoit, conform legii, să preluaţi funcţia de primar interimar?

Gheorghe Gîngu: Domnul primar Udubae a fost forţat să cedeze, într-un fel, de anumite persoane care aveau interese personale. Respectivele persoane nu se aşteptau ca domnul primar să-şi dea demisia, ci să cedeze în favoarea lor, lucru care nu s-a întâmplat. Mai bine a ales să-şi dea demisia din funcţia de primar. A fost foarte mare presiunea asupra dumnealui şi tot respectul pentru faptul că nu a cedat. Toată lumea se uită la mine ca la un izbăvitor, aşteaptă ca acum toate problemele să se rezolve, dar nu este chiar aşa. Avem puţini angajaţi şi prea multe probleme.

 

Impact real: În cazul în care se vor organiza alegeţi anticipate, veţi candida pentru funcţia de primar?

Gheorghe Gîngu: Cu siguranţă. Am candidat şi la alegerile din luna iunie 2016 şi voi candida şi acum. Multă lume îmi spune că este o întreagă nebunie aici, la primărie, că nu ştiu de unde am curaj. Chiar şi domnul Udubae îmi spunea că probabil eu am mai multă ambiţie şi putere de a lupta decât dumnealui şi că nu vede rostul de a continua, să vadă dacă ajunge sau nu la puşcărie. Până la urmă, aşa s-a ajuns să se pună problema, pentru că sunt foarte multe probleme aici. Eu am pornit toate proiectele acum pentru că sunt de părere că nu mai este timp, oamenii trebuie să beneficieze de multe lucruri, ţinând cont că se află la câţiva kilometri de Râmnic. Am curajul să candidez pentru că mă simt detaşat de toate aceste probleme şi nu am nici un interes personal în această localitate. Mă simt pregătit şi mă voi lupta cu oricine are alte gânduri decât ale comunităţii.

 

Impact real: Ce vă recomandă pentru funcţia de primar? Aveţi experienţă în administraţia publică locală?

Gheorghe Gîngu: Deşi vin din mediul privat, eu am fost două mandate consilier local şi chiar m-am implicat în administraţia locală, am încercat tot timpul să-i sfătuiesc pe cei de aici. Nu sunt, deci, străin de administraţie, cunosc foarte bine localitatea şi necesităţile acesteia şi consider că sunt foarte multe lucruri de dus la bun sfârşit. Această localitate va arăta altfel în următorii ani, sunt convins de lucrul acesta.

 

Impact real: În cazul alegerilor anticipate, componenţa Consiliul Local rămâne aceeaşi. Veţi colabora cu consilierii locali?

Gheorghe Gîngu: Eu sper că majoritatea să se formeze nu prin înţelegeri, ci pe ideea civică de proiecte locale, în care nu cred că trebuie să mai intre neapărat politica. Eu voi merge strict pe ceea ce propun, pe proiecte şi pe realizarea lor. În această perioadă mă voi concentra strict pe a-mi face treaba şi vreau să precizez că voi colabora cu oricine doreşte binele acestei localităţi.

 

Impact real: Care vor fi priorităţile în materie de proiecte, în următoarea perioadă?

Gheorghe Gîngu: Aş vrea să pornim treaba pe etape, cu ceea ce ne interesează acum şi ce avem rapid de făcut: drumuri, gaze, iluminat public, fond funciar şi canalizare. În cazul reţelei de canalizare avem probleme cu constructorul. I-am convocat pe toţi: constructor, diriginte de şantier, consultant, am discutat cu fiecare, pentru că mai avem încă o problemă: am constatat că ne suprapunem cu masterplanul judeţului, derulat de Apavil, pentru că noi am pornit o reţea de canalizare care se suprapune peste ceea ce trebuia făcut cu fonduri europene şi, în momentul acesta, trebuie să delimităm cele două proiecte. Sunt probleme inclusiv referitoare la modul de realizare al proiectului, adică ne-am trezit că, acolo unde ar trebui să se lege proiectul realizat de noi cu cel derulat de Apavil există diferenţe de altitudine şi ar trebui amplasate staţii de epurare la fiecare capăt de stradă. Toate proiectele trebuie modificate, unde nu s-a făcut încă lucrarea va trebui să schimbăm şi să găsim soluţii de realizare a proiectului de canalizare în condiţii normale. Proiectul de pe Ministerul Mediului are o cofinanţare a administraţiei locale de 32%, o sumă foarte mare, care echivalează cu bugetul local pe trei ani. Nu ştiu de unde vom reuşi să găsim sursa de finanţare, proiectul este foarte mare, dar sperăm să primim sprijin de la Consiliul Judeţean.

 

Impact real: Ce alte proiecte mai pregătiţi?

Gheorghe Gîngu: În fiecare zi am avut discuţii cu topografii şi proiectanţii pentru a finaliza documentaţia în vederea depunerii, pe O.G. 28, a unor proiecte necesare comunităţii. Încercăm să obţinem finanţare chiar de la Ministerul Turismului, pentru drumul Bujoreni-Bogdăneşti-Vlădeşti, pentru că aş vrea să-l realizăm ca pe un drum turistic, care să facă legătura între cele două staţiuni, Călimăneşti şi Olăneşti, evitând circulaţia greoaie din municipiu şi scurtând considerabil distanţa până la Olăneşti. Ne-am angajat în propunerea de finanţare că vom amenaja diverse locuri de joacă, un teren de golf, zone de relaxare, piste de bicicletă. Gândim la fel, dar vom vedea cum realizăm aceste proiecte. Avem cel mai întins lac, pe care ne dorim să-l amenajăm. Vreau până la vară să asfaltăm drumul care duce către zona de agrement a Râmnicului, cu bălţile şi zona destinată pescarilor, să găsim soluţii de modernizare a respectivei zone. Totodată, înregistrăm acum şi ceea ce există în domeniul public. Această localitate nu a avut niciodată intabulat vreun drum, până acum şi, din această cauză, nu am putut porni toate proiectele. După aceea vom trece la nomenclatorul stradal, să ştie fiecare cetăţean pe ce stradă locuieşte. Tot în această perioadă inventariez şi arhivez toate documentele din primărie. Noi nu am avut de la cine primi nimic, şi aşa mi se pare normal.

 

Impact real: Bujoreniul ar trebui să fie o poartă de intrare către Râmnic. Care este viziunea dumneavoastră de dezvoltare, în acest sens?

Gheorghe Gîngu: Bujoreniul este o poartă de intrare, doar că trebuie să şi arate ca o zonă modernizată. Aşa va fi! Astăzi am dat drumul studiului de fezabilitate pentru modernizarea iluminatul public, un proiect pe care ni-l dorim să-l implementăm din fonduri guvernamentale. Totodată, ne dorim asfaltarea tuturor drumurilor de interes local şi realizăm proiecte în acest sens. Veţi vedea că, anul acesta, Bujoreniul va fi un adevărat şantier şi chiar mi-aş dori să le cer scuze de pe acum cetăţenilor că va exista o perioadă de disconfort provocat de aceste şantiere, dar finalizarea lor va aduce multă satisfacţie localnicilor. Infrastructura pentru mine este cea mai importantă. De exemplu, nici o şcoală nu are autorizaţie de funcţionare şi ca să promovăm un proiect, trebuiau să fie intabulate. De aceea am luat decizia ca primul lucru pe care trebuie să-l facem a fost să intabulăm toate clădirile şi drumurile.

 

Impact real: În localitate există un proiect de modernizare a căminului cultural. În ce stadiu se află această investiţie?

Gheorghe Gîngu: Am discutat cu constructorii, deja am făcut şi o vizită şi, până la sfârşitul anului şcolar va fi gata, adică undeva prin luna iunie, să putem face serbarea de sfârşit de an în această locaţie. Proiectul se realizează în satul Gura Văii, iar în prezent se lucrează intens la proiect. Tot acolo ne dorim şi asfaltarea străzii şi am purtat discuţii cu părintele Mateescu, pentru a face un schimb de terenuri, deoarece terenul din spatele căminului aparţine parohiei şi ne dorim să-l preluăm pentru a amenaja acolo o zonă de relaxare, o parcare şi un teren sintetic.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *