Grupul de Iniţiativă ”Radu de la Afumaţi” a devenit Centru Local cercetăşesc

În acest week-end, a avut loc în localitatea Cristian din judeţul Braşov cel mai important eveniment anual al cercetaşilor din întreaga ţară: Adunarea Generală a ONCR. La acest eveniment a fost prezent şi Grupul de Iniţiativă „Radu de la Afumaţi” Râmnicu Vâlcea, cu un scop foarte bine definit: trecerea la statutul de Centru Local. Reprezentanţii grupului, consilierul şcolar Ovidiu Popa şi locotenent-colonelul Iulian Truşcă au reuşit să convingă membrii Adunării Generale să voteze favorabil transformarea Grupului de Iniţiativă în Centru Local. Astfel, la încheierea primei zile de lucru, acest fapt a devenit o realitate.

Grupul de Iniţiativă „Radu de la Afumaţi“ Râmnicu Vâlcea a luat fiinţă în 2015 şi a organizat peste 35 de activităţi, acoperind toate cele şase arii de dezvoltare ale cercetăşiei. De sâmbătă, ”Radu de la Afumaţi” a devenit Centru Local de cercetăşie, fapt care confirmă munca liderilor în această perioadă. Grupul este coordonat de către inginerul Ion Năstăsoiu şi consilierul şcolar Ovidiu Popa. În prezent, Grupul de Iniţiativă Radu de la Afumaţi adună 123 de copii, împărţiţi în trei categorii de vârstă: 40 de lupişori (7 – 10 ani), 70 de temerari (11 – 14 ani) şi 13 exploratori (15 – 18 ani). Copiii sunt coordonaţi de lideri extrem de dedicaţi şi implicaţi în activitatea pe care o desfăşoară.

 

Ovidiu Popa: „Am gândit mereu ceva nou“
Consilierul şcolar Ovidiu Popa, unul dintre lideri spune că programul pentru acest an este unul bine definit. „Am devenit recent Centru Local şi pe viitor, ne propunem să participăm şi la un camp naţional. Ne-am propus să nu repetăm activităţile, am gândit mereu ceva nou, altfel copiii nu ar mai fi atât de atraşi Cea mai importantă activitate din viitorul apropiat este campul de vară, care se va desfăşura în Ţara Loviştei, la Boişoara. Până atunci, în luna mai va avea loc un concurs de orientare urbană care se numeşte Vânătoarea de Comori, concurs organizat în parteneriat cu Crucea Roşie Vâlcea. În cadrul aceluiaşi parteneriat, liderii şi exploratorii din cadrul grupului vor face cursuri de prim ajutor recunoscute la nivel naţional“, ne-a spus Ovidiu Popa. Centrul Local „Radu de la Afumaţi“ are parteneriate bine stabilite cu Primăria Râmnicu Vâlcea şi a fost prezent la activităţi, ultima fiind „Voluntar pentru un oraş curat“. În plus, există colaborări şi parteneriate cu SC Sanovita, World Vision şi Primăria Boişoara. Cercetaşii de la Şcoala Gimnazială nr. 10 au participat la acţiuni umanitare în Mihăeşti, Călimăneşti şi Boişoara. Un alt parteneriat din care cercetaşii au avut parte de surprize plăcute a fost cel cu CNIPT Vâlcea, unde copiii au avut ocazia înveţe, în cadrul evenimentului „Meşteşugurile tradiţionale văzute prin ochi de cercetaş“, cum se confecţionează opincile, iile, icoanele şi cum se foloseşte războiul de ţesut.

 

Copiii învaţă să lucreze în echipă
Inginerul Ion Năstăsoiu este bucuros că micuţii cercetaşi au parte de surprize plăcute, de jocuri, dar şi învaţă lucruri utile la fiecare acţiune. „Ne propunem să facem o altfel de educaţie. Copiii învaţă să lucreze în echipă, fiecare are o sarcină bine stabilită, este o rotiţă participantă într-un angrenaj, fără de care grupul nu poate funcţiona. Asta prespune cercetăşia, este bazată pe pasiune, munca în echipă. Copiii au avut parte de surprize şi la şcolile de iarnă, şi la camp, incluzând echitaţie, tiroliană, tir cu arcul, coborâre în rapel, jocuri amuzante sau activităţi în care li se dezvoltă abilităţile manuale“, ne spune acesta. Şeful Centrului Militar Judeţean Vâlcea, Iulian Truşcă, este şi el angrenat în acţiuni şi doric să le arate copiilor lucruri noi. Copiii au învăţat de la acesta să facă un adăpost de crengi în pădure, să se orienteze fără busolă sau cu ajutorul acesteia, pe hartă.

 

Directorul Adriana Statie, mândră de cercetaşi
Directorul Şcolii Gimnaziale nr.10 din Râmnicu Vâlcea, Adriana Statie se declară mândră de cercetaşi, care se formează ca oameni. „Centrul Local Radu de la Afumaţi activează în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 10, are cercetaşi din şcoala noastră care ne-au făcut să fim mândri. Toate acţiunile lor dovedesc că iubesc natura, că îşi dezvoltă abilităţile şi multe competenţe, că au alături de ei de oameni minunaţi, care îi vor forma pentru viitor. Nu aş discuta numai despre ce învaţă, ci despre faptul că se formează o mare familie a cercetaşilor, că se formează sentimentele de prietenie şi fair-play între ei, că învaţă lucruri minunate şi de aceea noi suntem foarte mândri“ a spus directorul Şcolii Gimnaziale nr.10, Adriana Statie.
Părinţii sau copiii care doresc să afle mai multe despre Centrul Local „Radu de la Afumaţi” Râmnicu Vâlcea pot afla informaţii de pe siteul www.cercetasi-valcea.ro, pe facebook (www.facebook.com/ cercetasi.valcea) sau direct la sediul de la Şcoala Gimnazială nr.10.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *