Târgul de animale de la Vaideeni, prilej pentru Ministerul Agriculturii să vină în contact cu problemele ciobanului autentic

Târgul anual de prezentare şi vânzare a ovinelor şi bovinelor a reunit, pe 14 septembrie, la Vaideeni, peste 40 de crescători de animale din 10 judeţe ale ţării. Târgul reprezintă o tradiţie pe care primarul Daniel Băluţă a reluat-o după o pauză de 20 de ani în care s-a pierdut din cauza condiţiilor de păstorit. Mare parte dintre crescătorii de ovine de la Vaideeni s-au retras în alte zone ale ţării, dar, în fiecare an, Târgul de animale îi aduce acasă, pe meleagurile natale. Alături de ciobanii de la Vaideeni şi din celelalte judeţe s-a aflat şi ministrul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, care, vreme de câteva ore a stat de vorbă cu crescătorii de animale şi le-a ascultat nemulţumirile. Deşi a fost invitat la Vaideeni, ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu a putut fi prezent din cauza unui deces în familie. Au mai fost prezenţi, alături de primarul Daniel Băluţă şi directorul general al APIA, Adrian Pintea, directorulu Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, Lelior Iacob, preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, prefectul judeţului, Florian Marin, parlamentari precum şi primari din zona Horezu. După un colocviu care a ţinut peste două ore, reprezentanţii ministerului, alături de primarul Daniel Băluţă, au vizitat standurile cu animale, au degustat produsele tradiţionale şi au participat la premierea crescătorilor de animale.

Daniel Băluţă: „Dacă ne-ar lăsa să ne vindem produsele, nu avem nevoie de nicio subvenție!”

Primarul comunei Vaideeni spune că, prin organizarea acestui târg tradiţional, reprezentanţii ministerului vin în contact cu problemele ciobanului autentic, iar împreună, trebuie găsite soluţii pentru modificarea cadrului legislativ, astfel încât ciobanii să fie încurajaţi să-şi continue activitatea de creştere a animalelor: „Din fericire suntem purtătorii acestei tradiții. Prima ediție de ţurcana albă din ţară a fost în anul 1972 la Vaideeni. După anii ’90, această expoziție s-a întrerupt, din cauză că nu se mai putea face transhumanta. Cu sprijinul exclusiv al ciobanilor din Vaideeni am organizat din nou acest târg, care de la an la an ia amploare. Creșterea animalelor este esența poporului român. De-a lungul timpului în sistemul legislativ s-a mai pus câte o virgulă de cei care au avut interes. Legile nu au mers în favoarea micilor fermieri ci a marilor fermieri. Eu am mai încredere în actuala guvernare, în actuala conducere a Ministerului Agriculturii și cred că lucrurile se vor regla şi vor intra pe făgaşul normal. De-a lungul timpului, crescătorii de animale au fost forțați să se asocieze, dar ce s-a gândit inițial, a picat. Să nu uităm că în vremea comunismului crescătorii de animale erau singurii întreprinzători liberi din ţară. Din păcate, în cazul lor, carul legislativ are o inconstanță fantastică. Se schimbă legile și de două ori într-o lună şi nu este normal. Un crescător de animale trebuie să se concentreze la activitatea lui, nu să stea să caute pe internet ce lege s-a mai modificat, să lase animalele și să plece la APIA pentru că s-a mai dat nu ştiu ce subvenţie. Ciobanii mi-au spus, că dacă ne-ar lăsa să ne vindem produsele, nu avem nevoie de nicio subvenție! Este de gândit acest lucru”, ne-a declarat primarul Daniel Băluţă.

Ciobanii, reticenţi la ideea de a-şi face magazine de desfacere

Prezent la Vaideeni, ministrul secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu a venit cu o propunere crescătorilor de animale, aceea de a-şi deschide propriile magazine. Ciobanii nu au fost însă încântaţi de ideea ministrului, care a promis că va regândi, împreună cu reprezentanţii ministerului, o altă soluţie pentru sprijinirea crescătorilor de animale: „Sunt mulțumit când intru în contact cu oamenii, cu crescătorii de animale şi de ceea ce am văzut la Vaideeni. Oamenii au dreptate când se plâng de birocrație, care este uneori impusă, alteori creată sau copiată. E firesc că trebuie reduse mult drumurile la primărie și înapoi că altfel nu mai are timp fermierul să își crească animalele. Discuţiile nu mai pot fi o glumă, sunt proiecte în Parlament care răspund exact solicitărilor producătorilor, o să le vedeți. Știți cum se spune, 1000 de cuvinte nu fac cât o faptă. Le-am spus astăzi fermierilor că există măsuri care să le permită să-şi cumpere magazine, pe asociaţie sau pot să-şi facă magazine de desfacere. În schimb am constatat că este mai greoaie, că nu exista această capacitate de a înţelege, deci trebuie să reformulam, să găsim alte programe care să răspundă mai bine solicitărilor”, ne-a declarat Daniel Botănoiu, ministru secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Constantin Rădulescu: „La Consiliul Județean lucrăm la un catalog al produselor tradiționale”

Ca în fiecare an, la Vaideeni a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu care a anunţat că instituţia pe care o reprezintă vine în sprijinul producătorului autohton prin crearea unui catalog al produselor tradiţionale. Totodată, Rădulescu i-a solicitat ministrului secretar de stat Botănoiu analizarea posibilităţii funcţionării în judeţul Vâlcea a unei agenţii regionale a zonelor montane: „Eu particip la tradițiile de la Vaideeni încă de când eram parlamentar. Mă bucur că au venit mulți crescători de animale și de asemenea mă bucur că ideea de a înființa o bursă a berbecilor la Vaideeni începe să prindă contur. Vom avea o astfel de bursă, extrem de importantă pentru toată lumea. Telemeaua de Vaideeni devine încet-încet un brand național. La Consiliul Județean lucrăm la un catalog al produselor tradiționale, pe care vrem să le şi certificam ca şi produse tradiţionale. I-am solicitat domnului ministru să analizeze serios posibilitatea ca la Vâlcea să funcționeze Agenția Regională a zonelor montane pentru că suntem un județ cu mare potențial, dar şi cu multe probleme pentru care trebuie să găsim cele mai bune soluţii pentru a le gestiona”, completează Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea.

Ramona BĂLTEANU

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *