Nicolae Sărdărescu: „Vom reduce taxele şi impozitele, practic le vom duce la nivelul anului 2014”

Primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, precum şi priorităţile în materie de proiecte, pentru anul 2018. Ce strategie are pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil la Horezu, dar şi dacă va mări taxele şi impozitele în 2018, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce proiecte are administraţia locală în derulare?

Nicolae Sărdărescu: Am reuşit să depunem toate proiectele aprobate prin PNDL-2, am semnat şi contractele de finanţare. Aşteptăm să fim chemaţi la AFIR Craiova să semnăm şi contractul pentru utilajul pe care l-am achiziţionat prin GAL Horezu. Mai avem încă două proiecte tot prin GAL, pe care sperăm ca, până în luna februarie a anului viitor să le semnăm. Este vorba de Centrul de intervenţie pe care îl vom construi în zona Treapt, şi pe care îl vom dota cu tot ce trebuie. Vor fi patru maşini, una de descarcerare şi trei de pompieri, şi încă două echipaje SMURD cu medici şi aparatură medicală. Acest centru va deservi toată zona Horezu, adică cele 20 de localităţi. Centrul de intervenţii va fi subordonat Ministerului de Interne, iar noi le punem al dispoziţie clădirea şi toate dotările complete gratuit. Vom avea şi pistă de aterizare pentru elicopterul SMURD. Am luat hotărârea împreună cu primarii noştri, şi avem 150.000 de euro pentru acest proiect.

 

Impact real: Care vor fi priorităţile în materie de proiecte, în 2018?

Nicolae Sărdărescu: Ne pregătim pentru PNDL-ul următor. Avem proiectele făcute, doar să le depun. Prioritare vor fi drumurile. Mă pregătesc pentru transportul electric la Vârful Romani, pentru că, începând cu anul viitor în noiembrie acolo va fi funcţională prima pârtie mare, de 1,3 kilometri Investitorul este român, şi face la Vârful Romani o investiţie de 1,8 milioane de euro pentru o singură pârtie, iar din primăvară se va apuca de lucrări. Avem avantajul că infrastructura de cazare este dezvoltată, sunt peste 100 de spaţii de cazare unde pot fi cazaţi turiştii.

 

Impact real: Cu ce vine administraţia locală în sprijinul investitorilor, pentru că ei să-şi dezvolte o afacere în vârf de munte?

Nicolae Sărdărescu: Noi am semnat un acord prin care i-am asigurat că în tot sezonul rece ne ocupăm de deszăpezire şi tot ce trebuie. Vă daţi seama, cum să nu-i asiguri asemenea condiţii unui investitor, care bagă 1,8 milioane de euro în amenajarea unei pârtii de schi? La ce investiţie vrea să facă, nu numai că ne vom dezvolta foarte mult din punct de vedere turistic, dar vom fi şi cu mult în faţa multor zone schiabile din România. Noi trebuie să ducem curentul şi să amenajăm drumul până acolo.

 

Impact real: Şi cum veţi reuşi? La ce strategie v-aţi gândit?

Nicolae Sărdărescu: Întâi trebuie să devenim proprietari, pentru că noi nu avem decât 10 kilometri de drum până unde începe satul de vacanţă, apoi proprietară este obştea. De comun acord cu obştea, în această perioadă, ei lucrează să dezmembreze 40 de hectare, tot ce înseamnă drumurile, iar noi vom da hotărârea de expropriere şi vom intra în posesia lor. Aceasta este prima condiţie ca să putem face aceasta investiţie acolo. Drumul va fi reabilitat în primăvară, cu fondurile pe care le avem la momentul actual pentru situaţii de urgenţă. Mai avem două licitaţii în curs pentru reabilitarea, nu pentri asfaltarea acestui drum. În primăvară, în colaborare cu Primăria Vaideeni vom depune o cerere de finanţare comună pentru asfaltarea acestui drum. Prin PNDL-2 deja s-au alocat bani pentru primii 6 kilometri de drum Horezu-Vaideeni, iar în primăvară vom depune şi pentru restul de drum care duce până sus, la pârtie. Oricum, o variantă va fi gata în 2 ani, dar e bine să avem două variante, pentru că traficul va fi foarte aglomerat.

 

Impact real: Despre proiectele cu fonduri europene ce noutăţi ne aduceţi? Se pliază orasul Horezu conditiilor de accesare?

Nicolae Sărdărescu: Parcul este aprobat, suntem în faza de licitaţie. La prima licitaţie s-a înscris o singură firmă. Suntem în analiză, să vedem dacă trece sau dacă va trebui să reluăm licitaţia. Oricum, eu din primăvară vreau să mă apuc de lucrări. Tot cu fonduri europene avem cel de-al doilea proiect care este depus si cuprinde si centrul vechi pe care l-am şi mărit. Documentatia a fost depusă în termen, şi este în evaluare la Ministerul Fondurilor Europene. Aici mai este o problemă, noi mergem pe tot ce se poate, dar unde suntem efectiv eligibili. Necazul cel mare este că, dacă nu suntem staţiune turistică balneară sau climaterică nu sunt şanse de finantare. Noi suntem staţiune turistică, însă nici balneară, nici climaterică. Poate o vom face climaterică, după ce vom da drumul la domeniul schiabil. Până nu se face prima pârtie, nu avem şanse să devenim staţiune climaterică.

 

Impact real: Aţi renunţat la ideea unui referendum pentru a prelua localitatea Măldăreşti?

Nicolae Sărdărescu: Nu am renunţat, dar s-ar putea să se facă pe cale naturală. Vom vedea în acest an care va fi bugetul pe care îl va primi comuna Măldăreşti. Oricum, în judeţ sunt multe localităţi care nu pot nici în prezent să-şi plătească salariile. Comuna Măldăreşti încă trăieşte din banii aduşi prin proiecte de fostul primar, Ionel Dragu.

 

Impact real: Se vor mări taxele şi impozitele la Horezu, în 2018?

Nicolae Sărdărescu: Vom reduce taxele şi impozitele, practic le vom duce la nivelul anului 2014 pentru că se poate, şi aşa am promis. Am scăzut anul trecut pentru zona urbană, şi acum vom scădea şi în zona urbană, şi în cea rurală. Începând cu 1 ianuarie 2018 vom scădea semnificativ taxele şi impozitele aferente terenurilor atât în oraş, cât şi în satele aparţinătoare. Adică, de la 160 de lei, cât era impozit pentru 400 de metri plus construcţii se reduce la 6 lei.

 

Impact real: Ce va însemna această scădere semnificativă a taxelor şi impozitelor pentru bugetul local?

Nicolae Sărdărescu: Cu ce am scăzut până acum şi cu ce mai scad înseamnă în jur de 7 miliarde de lei vechi anual. Am făcut calcule şi putem face acest lucru. Ni s-au transmis câteva observaţii şi de la Prefectură, am auzit discuţii şi de la alţi primari din jurul nostru că la Horezu nu am mărit salariile decât cu 15% pentru angajaţii primăriei. Am chemat angajaţii şi le-am explicat că 30% din total venituri trebuie să rămână pentru dezvoltare, iar salariile şi cheltuielile pentru funcţionare se duc până la maximum 70%. Ceilalţi primari au alocat toate veniturile pentru salarii. Acum, scăzându-le veniturile, vor avea probleme şi cu plata salariilor. Eu am mai luat o măsură, să creştem veniturile. Cum? Prin angajări, concesiuni şi închirieri de spaţii. Numai anul trecut, o singură firmă care a venit la Horezu mi-a adus venituri la buget care să acopere reducerile taxelor şi impozitelor aferente anului trecut. Şi anul viitor două-trei firme vor mări numărul de angajaţi, care va însemna un surplus la bugetul local şi încă două firme şi-au manifestat intenţia de a-şi deschide o afacere la Horezu, ceea ce va însemna noi locuri de muncă şi, implicit, bani la bugetul local.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *