Gabriel Ţolea: „Criteriile au ucis din faşă şansele accesării finanţărilor europene”

 

 

Numărul tot mai mic de locuitori ridică o barieră de netrecut în calea obţinerii de fonduri europene necesare finanţării proiectelor de infrastructură.

Aşadar, comunităţile mici şi izolate nu au nici o şansă în accesarea proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă, şi asta pentru că respectivele comune nu sunt legate de drumuri naţionale sau europene, nu sunt aproape de nici o cale de ferată, nu au nici gară, nu sunt în apropierea nici unui centru urban şi, pe deasupra, au un număr mic de locuitori. Fără toate aceste atuuri de poziţionare geografică şi de infrastructură, şansa ca un proiect depus cu fonduri europene să fie eligibil sunt foarte mici: „Pentru noi un exemplu poate fi succesul Poloniei în absorbţia de fonduri europene, model care nu a putut fi urmat de România, pentru că la ei legislaţia este simplă. Mai mult, la noi toate sunt de-a-ndoaselea. Avem nevoie de o flexibilitate mărită în accesarea banilor europeni şi nu există o strategie în acest sens, iar criteriile draconice impuse de programele europene ne omoară. Nu se alocă localităţilor fonduri într-o anumită ordine. Mi se pare normal ca într-o localitate să se înceapă mai întâi cu lucrările pentru înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare şi abia apoi să se toarne asfalt pe uliţe. O căruţă de bani se aruncă pe „apa sâmbetei”, în acest sens. Se asfaltează şiş după doi ani se intervine, distrugând asfaltul pe drumul respectiv pentru demararea lucrărilor de înfiinţare a reţelei de apă şi canalizare. Avem sechele pe care nu le vom vindeca. Cu toate acestea, eu sunt cu ochii pe fondurile europene, din cauza faptului că am o altă culoare politică”, mai spune Gabriel Ţolea.

În prezent, primarul din Mălaia încercă identificarea finanţării pentru satul din centru, în vederea înfiinţării reţelei de apă, canalizare şi modernizarea drumurilor prin asfaltare: „Va fi un proiect greu, deoarece este dificil să găseşti soluţia tehnică, din cauza reliefului”, a mai adăugat primarul.

Claudia Şchiopu

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *