Ctitorie a lui Ştefan cel Mare în satul Feleacu

Biserica „Sfânta Paraschiva” din Feleacu este ctitorie a domnitorului Ştefan cel Mare şi se află la numai 8 kilometri distanţă de Cluj Napoca. Bisericuţa a fost ctitorită în zona deluroasă a satului Feleacu, făcând parte astăzi din ansamblul mănăstiresc „Sfânta Troiţă”. În anul 1488 voievodul Moldovei, Ştefan cel Mare (1433-1504) ctitoreşte aici o biserică modestă, Sfânta Paraschiva din Feleacu. Biserica are un altar poligonal deasupra căruia se poate identifica arcul frânt, element specific stilului gotic, pictura de pe bolta care desparte altarul de naos datând din secolul al XVIII-lea. Este una dintre cele mai frumoase şi apreciate din întreg judeţul Cluj, având hramul Sfânta Paraschiva şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare al Moldovei. Data la care se sărbătoreşte hramul mănăstirii este 14 septembrie. 

În 1993 s-a pus piatra de temelie a bisericii cu hramul Sfânta Troiţă, o biserică monumentală, realizată în stilul bizantin moldovenesc lângă bisericuţa iniţială. În curtea mănăstirii se află un muzeu care reprezintă o reconstituire de casă din zona Feleacului din secolul al XIX-lea, refăcută între anii 2008-2010. Acest muzeu cuprinde câteva icoane pe sticlă şi un număr de tipărituri vechi printre care Evanghelia din 1682 a lui Ştefan Cantacuzino. Mai există şi alte documente care arată că, în anul 1597, călugării de la mănăstire au avut nevoie de câteva bârne şi aproape 4000 de şindrile. Reînfiinţarea vechii mănăstiri din Feleac s-a făcut în 1991, în acest fel fiind activat un important focar de spiritualitate în imediata apropiere a Clujului.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *