Lacurile Fântânele şi Tarniţa, destinaţii turistice din judeţul Cluj

În apropierea munţilor Gilău din judeţul Cluj există două lacuri de acumulare des vizitate de turişti: Fântânele şi Tarniţa. Ambele lacuri sunt zone perfecte pentru un minisejur relaxant în natură. Lacurile sunt alimentate din apele Someşului Cald, un afluent al Someşului Mic.

 

Lacul Fântânele, pe locul unui sat inundat de comunişti

 

Lacul Fântânele a fost amenajat la începutul anilor ’70, cu scop hidroenergetic. Locuitorii comunei Beliş au fost nevoiţi să se mute atunci din satul unde locuiau datorită inundării locului, la ordinul comuniştilor. Sătenii au fost nevoiţi să îşi dezgroape inclusiv morţii şi să îi mute pe dealul numit Coasta Ungurului. Au mutat tot ce s-a putut, de la bunuri materiale până la osemintele din cimitir. Rămăşiţele fostului sat se pot vedea şi astăzi, în zilele secetoase de vară, când apa lacului scade foarte tare. Printre cele mai cunoscute ruine din lac se află rămăşiţele bisericii din Giurcuţa de Jos, unul dintre satele adiacente comunei. În vara anului 2001 scafandrii au filmat altarul subacvatic şi au observat că nimic nu s-a schimbat în interiorul bisericii. Totul este aşa cum a fost lăsat, de jumătate de secol, când a început umplerea lacului. Acum un vaporaş îi poate duce pe turiştii curioşi aproape de turnul bisericii. Lacul cu două cozi, una de 7, iar cealaltă de 2 kilometri a devenit un punct de agrement apreciat de cei care stau în zonă, şi nu numai. Chiar şi scafandri din străinătate vin aici pentru scufundări, pescarii vin pentru întreceri sau numai din proprie iniţiativă, iar iubitorii drumeţiilor trec pe aici, în drum spre Munţii Bihor-Vlădeasa. Lacul de acumulare Fântânele se extinde pe 13 kilometri şi este amplasat la o altitudine de 900 de metri.

Legendele locului spun că lacul este blestemat, pentru că mulţi dintre locuitorii vechiului Beliş au murit de inimă rea, după ce au fost nevoiţi să îşi părăsească munca de o viaţă şi să se mute. De asemenea, renumele îi vine şi de la faptul că aici s-au înecat mulţi oameni, dar şi datorită înfăţişării bisericii, care aminteşte de vechea vatră a satului. Turiştii vin însă în zona Beliş-Fântânele atraşi de liniştea, frumuseţea locului şi de legendele formării lacului de acumulare. Este o zonă montană spectaculoasă, cu trasee turistice amenajate, pe care se pot face drumeţii. Printre cele mai cunoscute obiective turistice din apropierea staţiunii sunt: Arborii de Sequoia din comuna Sacuieu, cascada Vălul Miresei. Zona este una cunoscută şi printre speologi, aici existând numeroase peşteri.  Din punct de vedere turistic lacul este folosit ca spaţiu de agrement, fiind organizate aici activităţi sportive şi recreaţionale precum înotul şi mersul cu barca sau hidrobicicleta.

 

Tarniţa are o adâncime de 70 de metri

 

Lacul Tarniţa este situat la punctul de întâlnire al comunelor Râşca, Mărişel şi Gilău, având o lungime de aproximativ 8 kilometri şi o adâncime de 70 de metri. A fost construit în 1974 prin bararea râului Someşul Cald, pentru producerea energiei electrice prin hidrocentrale. Barajul are o înălţime de 97 de metri şi se întinde pe o distanţă de 237 de metri.

La fel ca şi în cazul lacului Fântânele, Tarniţa este una dintre principalele atracţii turistice ale judeţului Cluj. Pe lac se pot desfăşura activităţi precum pescuitul, plimbatul cu barca sau înotul, de obicei în cadru neorganizat, dar există şi evenimente sportive organizate aici.

Atât lacul Tarniţa, cât şi Beliş-Fântânele sunt obiective pe care merită să le vizitaţi, mai ales în zilele toride de vară, dar şi pe timp de iarnă. Distanţa dintre cele două lacuri este de 37 de kilometri. Această distanţă, cât şi cea dintre Cluj şi lacuri se pot parcurge foarte uşor cu o maşină personală sau cu una închiriată.

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *