Constantin Oprea: „Trebuie să avem mare grijă pentru istoria noastră”

Primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care le-aimplementat în localitate, în această perioadă. Ce aşteptări are de la noul an, care a fost primul proiect pentru care a atras fonduri, dar şi ce părere are despre iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean în vederea susţinerii sportului de masă, în special a activităților sportive pentru copii și tineri, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Cum încheiaţi anul 2019?

Constantin Oprea: Fără datorii, iar acest lucru este cel mai important. Am putut funcţionat şi am în plan ca, din bugetul local, să asfaltez o porţiune de drum în lungime de 700 de metri.Pentru anul viitor avem două proiecte cu fonduri alocate din fondul de rezervă al statului. Unul dintre ele privește consolidarea poduluidin satul Corbi fiindcă,în urma calamităţilor, starea lui s-a deteriorat destul de grav, iar pentru această lucrare am primit 7 miliardede lei şi10,5 miliardede lei pentrurefacerea drumului din satul Valea Bălcească, drum care a fost distrus în totalitate. Cu aceşti bani voi face o parte din drum, pentru a-l aduce la forma iniţială de pietruire, se vor construi apărări de maluri și se va ridica platforma drumului.

Impact real: Cum este să fiţi primar de comună, aflat la al patrulea mandat?

Constantin Oprea: Când am preluat funcţia de primar am venit cu gândul de a face ceva în această localitate, de a-i da o imagine, şi am început cu crearea unui spaţiu legal pentru documente, dar şi prin crearea unor spaţii adecvate pentru angajaţii acestei primării. Concomitent, am început să identific fonduri pentru înfiinţarea reţelei de apă, sistemului de canalizare, pentru reabilitarea şcolilor şi pentru modernizarea drumurilor prin asfaltare, dar comuna este foarte întinsă, având peste 200 de kilometri, şi este greu. În primul mandat nu aveam nici măcar unde să ne desfăşurăm activitatea. În primărie crescuseră salcâmi, acoperişul avea ţigla spartă, se vedea soarele prin el. Când ploua stăteam cu lighenele ca să nu fim inundaţi, pereţii erau scorojiţi, mucegaiul îţi tăia respiraţia, iar sub pardoseală mişunau şobolanii care noaptea ieşeau de sub duşumea şi ne rodeau documentele. Primăria era un hangar. Primele mele zile de lucru au fost folosite ca să crez condiţii de muncă angajaţilor, pentru a putea lucra în condiţii umane şi, în primul rând, pentru a ne putea păstra documentele în siguranţă. Am modernizat primăria, în sensul că am schimbat acoperişul, am igienizat-o, am instalat o centrală termică, am montat geamuri termopan, într-un cuvânt am reabilitat întreaga clădire, pentru a ne putea desfăşura activitatea omeneşte.

Impact real: Care a fost primul proiect pentru care aţi atras fonduri?

Constantin Oprea: Când am preluat funcţia de primar,fosta administraţie depusese proiectul pentru înfiinţarea reţelei de apă, prin SAPARD primele fonduri europene, un proiect care nu reuşise să prindă finanţare, și pe care-l declarasem pierdut. În acea perioadă localitatea a fost distrusă în urma inundaţiilor din vara acelui an. Am întocmit rapoarte pe care le-amtransmis la ministerpentru fiecare sat, privind gradul de distrugere. Pe lângă fondurile obţinute de la Guvern pentru refacerea infrastructurii distrusă de inundaţii, la scurt timp am primit de la SAPARD Craiova o adresă prin care mi se solicita să refac studiile de fezabilitate la reţeaua de apă, Nicolae Bălcescu fiind declarată localitate calamitată într-un procent destul de mare. Aceasta a fostşansa noastră. Am refăcut proiectul pentru înfiinţarea reţelei de apă pe o lungime de 25 de kilometri. Astfel s-a realizat primul proiect al reţelei deapă, care a cuprins în procent de 45%localitatea. Ulterior s-au făcutextinderi la reţea, iar prin OG 7, cu bani guvernamentali s-a făcut şi un proiect pentru înfiinţarea reţelei de canalizare în zonele unde deja aveam apă.Au urmat şi alte extinderi la reţea, iar acum avem, prin Ministerul Dezvoltării,mai exact prin PNDL- 2 un al proiect de extindere a reţelei de apă şi canalizare, lucrări care în procent de 90% sunt realizate. Vom avea apă pe 14 kilometri şi 12 kilometri de canalizare. În prezent se lucrează la sistemul de apă pe drumul judeţean pentru că, ulterior, se va asfalta acest drum judeţean, iar toate lucrările contractate pe acest drum trebuie să fieterminate până la începerea asfaltării. Drumul judeţeantraversează localitatea pe o lungime de 17 kilometri. Prin urmare, în prezent avem canalizate pe un total de 30 de kilometri şi apă pe 60 de kilometri.Cu toate acestea, mai avem nevoie deextinderi.

Impact real: Care este cel mai important eveniment în comună, şi ce însemnătate are el pentru localitate?

Constantin Oprea: Cel mai important eveniment este ziua comunei, la Memorialul Nicolae Bălcescu. Este ziua în care întreaga comună este în mare sărbătoare. Pe marele Bălcescu, sufletul Revoluţiei Paşoptiste, nu avem voie niciodată, cât vom trăi pe aceste plaiuri, să nu-l cinstim. Fiecare dintre noi suntem şi vom rămâne datori faţă de istoria neamului nostru, să-i învăţăm pe copii prin poveşti despre istoricul şi omul politic român Nicolae Bălcescu, conducătorul Revoluţiei de la 1848, din Ţara Românească. Neam de neamul nostru va duce cu el această însemnată sărbătoare, 29 iulie, altfel ne vom degrada cultural.Numele comunei Nicolae Bălcescu a fost dat în anul 1968, în cinstea lui Nicolae Bălcescu, a cărui familie deţinea moşia şi conacul boieresc în această zonă.Trebuie să avem mare grijă deistoria noastră

Impact real: Cât de prosperi mai suntcetăţenii din Nicolae Bălcescu?

Constantin Oprea: Cândva, cu 30 de ani în urmă,o parte dintre locuitorii comunei lucrau în industria lemnului. Se făcea naveta în oraş, dimineaţa plecau autobuzele pline ochi,foarte mulți lucrau pe platforma petrochimică Oltchim. Acum totul s-a restrâns, populația a mai îmbătrânit. Astfel, mulți au devenit pensionari, deci tot mai au ceva venit. Iar cei mai tineri sunt mai mult plecați din țară, după un loc de muncă mai bine plătit.

Impact real: Consiliul Judeţean are în plan susţinerea sportului de masă, în special a activităților sportive pentru copii și tineri. Cum vedeţi iniţiativa preşedintelui Constantin Rădulescu?

Constantin Oprea: Nu poate fi decât una lăudabilă. Şi noi avem o bază sportivă dar, pentru o administraţie locală este greu de susţinut o echipă de fotbal.Un astfel de proiect al preşedintelui Consiliului Judeţean poate reprezenta o pepinieră a sportului de performanţă. Cu toţii salutăm această iniţiativă. De la ţară s-au ridicat cei mai buni sportivi şi minţile luminate ale acestei ţări.

Claudia ȘCHIOPU ~C

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *