Dumitru Ropină: „Localitatea are nevoie urgentă de asfalt pe uliţe”

Primarul comunei Goleşti, Dumitru Ropină a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat realizările instituţiei în această perioadă. Care sunt doleanţele comunităţii, ce dificultăţi întâmpină în procesul administrativ, dar şi ce speranţe are în privinţa bugetului pentru acest an, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact Real: Ce speranţe aveţi în privinţa bugetului pentru acest an?

Dumitru Ropină: Avem speranţe de la Bucureşti, deoarece Consiliul Judeţean habar nu are unde este comuna Goleşti. Suntem supăraţi că ne tratează cu indiferenţă. Ne-a tratat şi m-a tratat cu indiferenţă, a dat la alte comune bani de ordinul miliardelor şi nouă 34 de mii de lei la prima rectificare, iar la cea de a doua aproape un miliard de lei vechi. Banii aceştia i-am cheltuit iniţial cu refacerea terenurilor în urma calamităţilor, aşa cum a fost recomandarea dată de Consiliul Judeţean. Am înţeles că anul acesta vor sta în pixul Consiliului Judeţean rectificările bugetare, iar, dacă cheltuiala cu asistenţa socială va cădea pe umerii primăriei, aşa cum se aude, ne va pune într-o situaţie destul de dificilă. Mai mult, o bună parte dintre cei care au grad de handicap pot conduce tractorul sau sunt nevăzători şi merg pe bicicletă. Săptămânal vin la primărie şi îşi depun dosar pentru asistenţă socială oameni buni de muncă. În astfel de situaţii primăria nu poate lua nici o măsură, chiar dacă avem departament de asistenţă socială. De exemplu, sunt oameni care merg cu tractorul, dar în acte au nevoie de însoţitor. Am discutat această situaţie, şi am stabilit să aplicăm cumulativ cele trei legi care reglementează ajutorul social: legea locuinţei, respectiv stabilirea domiciliului, locuinţei şi reşedinţei, pentru aplicarea Codului Civil referitor la starea de nevoie şi obligaţiile copiilor de a sigura întreţinerea părinţilor. Vom găsi o soluţie prin care să facem o situaţie a celor care merită şi a celor care nu merită ajutoare. 

Impact Real: Localitatea Goleşti se poate plia condiţiilor, în vederea absorbţiei fondurilor europene?

Dumitru Ropină: Singura noastră şansă este Grupul de Acţiune „Argeşul de Mijloc”, iar promisiunile sunt că, în luna martie se for aloca fondurile necesare pentru amenajarea zonei din faţa primăriei. Valoarea proiectului este de 56 de mii de euro. Aşteptăm semnarea contractului de finanţare, iar zona va avea destinaţia unui parc de agrement, şi va fi pe o suprafaţa de aproximativ 1000 de metri pătraţi. Aici se va amenaja o parcare, se vor monta băncuţe, va fi inclusiv un loc unde, pe viitor, se va amplasa un monument dedicat eroilor comunei. Într-un cuvânt, se va schimba centrul localităţii: „Considerăm că acest proiect este necesar, întrucât se va dezvolta o zonă care nu este valorificată la întreaga sa capacitate. Mai mult, în acest fel se va schimba şi imaginea centrului. Suntem foarte interesaţi să facem acest proiect, pentru că se prevede ca în viitor, o mare parte a fondurilor europene vor fi repartizate prin aceste Grupuri de Acţiune Locală. Următoarea alocare de fonduri va fi pentru amenajarea unui stadion de fotbal. Noi mai achiziţionat un buldoexcavator prin Grupul de Acţiune Locală, fiind singura oportunitate de absorbţie a fondurilor europene în localitate.

Impact Real: Vă reproşaţi ceva, în anii de mandat pe care i-aţi avut, ca primar?

Dumitru Ropină: Goleşti este cea mai săracă localitate riverană municipiului Râmnicu Vâlcea, şi asta din cauza fostelor administraţii, care nu au avut decât interesul să îşi umple cât mai mult buzunarele şi să încalce legea. Împreună cu echipa, am făcut tot ce ne-a stat în putinţă să schimbăm acest lucru, iar noi avem proiecte întocmite pentru dezvoltarea acestei localităţi. Pentru următorul mandat trebuie să discutăm cu cărţile pe masă, şi să găsim variantele de colaborare politice ca cineva responsabil, care să rămână la conducerea acestei primării. Spun acest lucru fiindcă nu este posibil ca cineva, nu ştim cine, să ceară la Compania Naţională de Investiţii să nu se facă un proiect în comună. Am predat căminul cultural din satul Blidari la CNI pentru reabilitare şi extindere, proiectul era în faza de licitaţie şi, cu două zile înainte, de la poşta din Râmnicu Vâlcea a plecat o adresă anonimă, în numele Primăriei şi Consiliului Local Goleşti, că nu este bine să se facă acest cămin, pentru că este la o distanţă de 4,5 kilometri faţă de cel din centrul localităţii, şi că s-ar mai fi reabilitat unul. În final cerem ca răspunsul să fie trimis pe adresa Consiliului Local Goleşti. Noi am făcut demersurile necesare, problema este că această faptă nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni, adică nu este folosită ştampila primăriei. Există însă o ordonanţă care spune că anonimele nu se iau în considerare şi se clasează, iar noi am făcut demersurile necesare la CNI să ne ia în considerare, iar proiectul de reabilitarea al căminului cultural să meargă mai departe, pentru că este necesar comunităţii. Astfel de oameni nu au ce căuta la conducerea acestei localităţi. Vom depune acţiune la Parchet, aşa cum s-a întâmplat, dacă vor fi elementele constitutive întrunite, apoi vom face şi o campanie de presă pentru ca, în final, să afle toţi cetăţenii că această persoană pune piedici dezvoltării localităţii.

Impact real: Care sunt doleanţele cetăţenilor din Goleşti?

Dumitru Ropină: Localitatea are nevoie urgentă de asfalt pe uliţe. Sper ca Ministerul Dezvoltării să îşi îndrepte atenţia către finanţarea proiectelor în vederea modernizării drumurilor comunale. Pe lângă acest proiect, pe care îl avem depus vom mai adăuga un alt proiect, pentru asfaltarea drumurilor comunale şi pentru satele Opăteşti şi Giurgiuveni. Ministerul Dezvoltării a alocat Goleştiului fonduri pentru dotarea cabinetului medical din satul Popeşti şi înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în satele Popeşti, Gibeşti, Opăteşti, Girgiuveni şi Vătăşeşti. Din acest motiv avem speranţa că, prin PNDL -3, proiectele acestea pe care le avem depuse vor avea finanţare. Localitatea are nevoie urgentă de asfalt pe uliţe, după înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare. Noi am avut şase proiecte depuse, iar Ministerul Dezvoltării a decis ca pentru Goleşti să finanţeze abia două, şi asta în situaţia în care noi suntem cu mult, prea mult în urma celorlalte localităţi. Aşadar, pentru următoarele finanţări guvernamentale vom depune numai proiectele pentru modernizarea infrastructurii rutiere, pe care le vrem finanţate.

Impact real: Pentru intabularea zonei Bilidari există un termen?

Dumitru Ropină: Avem situaţia cu finalizarea intabulării sectorului pe care vrem să-l predăm pentru stabilizarea zonei Blidari la Compania Naţională de Investiţii, iar persoana care face intabularea s-a angajat să încheie contract cu primăria pentru înregistrarea sistematică atât cât se va putea, pentru unul sau două sectoare. Am primit adresa cu privire la fondurile pe care o să le cerem anul acesta, până la 160 de mii de lei, şi sperăm să demarăm şi această acţiune. Suntem spre finalizarea zonei Bildari. Avem harta cu sectoarele stabilite de OCPI pentru înregistrarea sistematică şi, dacă începem şi avem succes cu unul sau două sectoare, problemele se vom simplifica pentru anul viitor, pentru că vom avea şi experienţa necesară şi vor înţelege şi oamenii că este o lucrare care trebuie făcută în cel mai scurt timp.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *