În acest moment, moţiunea de cenzură reprezintă cheia alegerilor prezidenţiale. A devenit foarte clar deja că nici PNL, şi nici alte partide din opoziţie nu şi-ar asuma în acest moment misiunea spinoasă de a prelua pe faţă frâiele unei guvernări care seamănă foarte mult cu o trăsură scăpată de sub control, şi care riscă să se oprească în primul şanţ. Opoziţia are, însă, disperată nevoie de a ajunge într-un fel la butoane înainte de alegeri, pentru a prelua cu această ocazie şi controlul asupra instituţiilor de forţă care se vor ocupa cu organizarea scrutinurilor viitoare. Cel mai probabil, dacă PNL va reuşi să strângă o majoritate, până la alegerile locale guvernarea ar urma să fie preluată de un prim-ministru de paie, care nu va fi asumat politic de nimeni, dar a cărui misiune va fi să dea cu mătura în urma guvernării PSD şi să ducă toţi sacii cu gunoi la tomberon, un fel de femeie de serviciu politică.

Din ultimele declaraţii făcute de preşedintele Iohannis înţelegem foarte clar că preferatul său pentru postura de prim ministru va fi Cătălin Predoiu şi nu Ludovic Orban, care visează de mult timp, cu ochii deschişi, la această funcţie. De cealaltă parte, nici PSD nu stă cu mâinile în buzunare şi, după ce social-democraţii şi-au făcut plinul, acum au suficiente milioane de aruncat pentru a cumpăra „la ofertă”, din piaţa politică, niscaiva voturi pentru moţiune. Săptămâna viitoare, când se va vota moţiunea, va fi unul dintre cele mai importante momente politice de după 1989, dacă ne gândim la faptul că singurul guvern din istoria politică post-decembristă românească care a căzut în Parlament în urma unei moţiuni de cenzură a fost Guvernul MRU, pe 27 aprilie 2012. Guvernul Grindeanu nu se pune la socoteală, întrucât aceea a fost mai mult o cacealma politică decât un vot onest. 

De data aceasta este nevoie de 233 de voturi pentru a trece moţiunea din 10 octombrie 2019, iar puterea şi opoziţia sunt deja bară la bară, în lupta pro sau contra căderii PSD de la guvernare. Rămânerea PSD la guvernare nu îl avantajează în nici un fel pe actualul preşedinte, care vrea să îşi asigure un nou mandat la Cotroceni arătând electoratului de dreapta că a scăpat România de PSD. Dacă Guvernul Dăncilă ar pica la votul de săptămâna viitoare, acest lucru ar repoziţiona şi electoratul PSD pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi Viorica Dăncilă nu ar intra, probabil, în al doilea tur de scrutin. Toate semnalele duc, însă, spre ideea că moţiunea va trece, inclusiv cu ajutorul unor parlamentari PSD, deşi târgul de parlamentari este încă deschis, în aceste zile. Cea mai importantă surpriză pentru actuala opoziţie ar fi, însă, posibilitatea ca nici după căderea Guvernului Dăncilă să nu scape de PSD, pentru că este oricând posibil ca Victor Ponta, adevăratul câştigător al acestor alegeri să se alieze cu ALDE şi cu un PSD rebrenduit, cel mai probabil sub comanda lui Paul Stănescu, pentru a forma un nou Guvern, imposibil de refuzat de Iohannis, care nu va fi capabil să strângă în jurul PNL majoritatea de care ar avea nevoie. Aşadar, moţiunea atât de dorită de opoziţie ar putea avea două tăişuri, la fel de ascuţite, şi este posibil ca amândouă să îi fie puse în coasta preşedintelui Iohannis, chiar dacă acesta va fi ales pentru încă un mandat. 

Mihai ROMAN

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *