Nicolae Concioiu: „Până la finele anului, gospodăriile vor fi racordate la reţeaua de gaze”

Primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi planurile de viitor pentru dezvoltarea infrastructurii. Care sunt priorităţile în materie de proiecte, dar şi cu ce gânduri aşteaptă alegerile locale care vor avea loc nu peste mult timp, respectiv în data de 7 iunie, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact Real: Cu ce gânduri porniți în noul an, din punct de vedere investiţional?

Nicolae Concioiu: Am păşit încrezător în noul an. 2020 este un an foarte important pentru Primăria Guşoeni, este un an electoral, iar noi trebuie să convingem electoratul că împreună suntem pe drumul cel bun şi merităm încredere în continuare, încât să ne putem continua proiectele. Pot spune că am intrat în acest an cu dreptul, în primele zile ale acestui an am semnat contractul de concesiune pentru înfiinţarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale.

Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre reţeaua de gaze naturale, o investiţie aşteptată de localnici?

Nicolae Concioiu: În luna decembrie a avut loc licitaţia, iar pe data de 7 ianuarie am semnat contactul de finanţare. Avem asigurări din partea câştigătorului că, în zilele următoare, vor veni specialiştii în teren, vom întocmi documentaţia tehnică în detaliu, eliberăm autorizaţia de construcţie şi, în primăvară, vor începe lucrările. Este un contract de concesiune prin care concesionarul se angajează să execute lucrarea cu suportarea cheltuielilor înfiinţării sistemului. Ulterior, concesionarul îşi va recupera investiţia prin încasările făcute, bineînţeles şi primăria va avea o contribuţie din bugetul local. Finanţarea proiectului este asigurată prin FDI pe care mizăm, şi care sperăm că îl va duce la îndeplinire. Suntem pe lista numărul doi de investiţii aprobate, iar lucrările se vor face pe o lungime de 13 kilometri. Valoarea proiectului este de 51 de miliarde de lei vechi. Prin urmare, câştigătorul licitaţiei ne-a dat asigurări că foarte curând va trece la demararea investiţiei şi, până la finele anului, gospodăriile vor fi racordate la reţeaua de gaze. Este un obiectiv la care eu am ţinut foarte mult şi pe care, din 2013, l-am promovat permanent. Suntem prima localitate din judeţ care declanşează, în acest moment, această acţiune.

Impact real: Când vor începe, concret, lucrările pentru apă şi canalizare în comuna Guşoeni?

Nicolae Concioiu: Localitatea va avea gaze cu certitudine până la finele anului, dar nu vom avea apă şi canalizare. Cu toate acestea eu sper că proiectul prins prin master planul judeţului să nu mai bată pasul pe loc. Atât eu, cât si Consiliul Local am ales să rămânem în acest ADI Apa Vâlcea, ţinând cont de specificul localităţii atât demografic, cât şi din punct de vedere financiar. Un sistem de apă şi canalizare bine pus la punct și funcţional 100% se poate executa doar printr-un program european. Există o garanţie, iar finanţarea este la parametri optimi de funcţionare. Prin urmare, noi am mers pe această alegere, de a rămâne în acest ADI Apa Vâlcea. După ce ne-am înscris în acest program, prin ieşirea noastră din proiect ar fi existat riscul de a suporta anumite penalizări. În acest moment, din toate informaţiile pe care le-am primit direct de la Ministerul Dezvoltării, proiectul este depus la fondurile europene, a trecut de toate fazele de verificare și este eligibil, iar în această perioadă se va înainta către Comisia Europeană în vederea semnării contractului de finanţare. Acestea sunt ultimele informaţii pe care le am, de la Ministerul Dezvoltării.

Impact real: Cu ce gânduri aşteptaţi alegerile locale?

Nicolae Concioiu: În agenda mea stă oferta electorală pe care am înaintat-o cetăţenilor, o parcurg tot timpul, şi am constatat că, în procent de 90%, am realizat ceea ce am promis. Este şi această investiţie prioritară, de înfiinţare a reţelei de apă şi canalizare pe care nu am putut să o realizez, fiindcă nu a depins de mine. Cetăţenii sunt informaţi, însă altă posibilitate nu am avut. Prin acest program noi suntem într-un cluster de aglomerare urbană împreună cu localitatea Creţeni, pentru un proiect de 10 milioane de euro.

Impact real: Care sunt principalele realizări pe care le-aţi obţinut în cursul mandatului pe care îl veţi încheia în acest an?

Nicolae Concioiu: Încep cu ce am putut finaliza anul trecut, când am pus în funcţiune centrala fotovoltaică. A fost un lucru extrem de bun, avem licenţă de producător şi livrăm energie electrică în reţeaua naţională. Mai mult, am dat utilitate acelei zone, unde era amenajat un târg, dar care nu funcţiona. S-au finalizat de asemenea lucrările de reabilitare a şcolii gimnaziale. Şcoala a fost construită în anul 1972, nu a beneficiat de nici o reparaţie capitală și era într-o fază avansată de degradare. Prin acoperiş ploua, nu era izolată, tâmplăria era de lemn şi nu asigura izolaţie. Prin acest proiect s-a izolat clădirea, s-a montat o centrală termică, calorifere, s-au făcut amenajări interioare, s-a schimbat tâmplăria şi toată învelitoarea, iar în toamnă s-a început anul şcolar într-o clădire modernizată, lucru care i-a bucurat foarte mult pe dascăli, copii şi părinţi pentru că îţi desfăşoară activitatea într-un spaţiu adecvat. S-au finalizat și lucrările de la căminul cultural, cu bani din bugetul locat, proiect început în 2010. Am avut curajul, la vremea respectivă, bineînţeles respectând procedurile legale, prin expertizarea vechiului cămin, să obţinem autorizaţia de demolare şi ulterior să facem un cămin cultural nou şi modern. Am avut satisfacția ca, pe 6 decembrie, să inaugurăm acest cămin împreună cu un eveniment important al localităţii, respectiv dezvelirea bustului marelui om de artă şi cultură, regizorul Malvina Urşianu, fiică a satului. Unul din obiective este cel de continuare a modernizării centrului civic. Un alt proiect este dispensarul la care se lucrează, şi care se va finaliza în primăvara acestui an. Continuăm anul acesta şi proiectul de construire a grădiniţei. Fac această precizare fiindcă, după câteva runde de neparticipare în vederea desemnării unei entităţi, într-un final s-a prezentat un constructor.     

Impact real: Ce proiecte vă propuneţi pentru următoarea perioadă?

Nicolae Concioiu: Una dintre investiţiile la care ţin foarte mult să o realizăm se referă la asfaltarea tuturor străzilor şi uliţelor din localitate, fiindcă drumurile comunale sunt asfaltate. Aceste uliţe şi străduţe, însumate, ajung undeva la aproximativ 13 kilometri. Documentaţia privind asfaltarea acestor uliţe este depusă la FDI privind finanţarea, dar vom vedea cum se va aborda această problemă prin transferul acestui fond la Ministerul Dezvoltării. Cu bani de la Compania Națională de Investiții urmează să construim o sală de sport în curtea şcolii.

Impact real: Ce alte probleme prioritare mai derulați, în această perioadă?

Nicolae Concioiu: În paralel cu proiectul panourilor fotovoltaice am mers şi cu proiectul de iluminat stradal. Proiectul este în procent de 50% realizat, s-au montat peste 300 de lămpi din totalul de 600 şi fiecare stâlp de energie va fi dotat cu o lampă inteligentă. Această lampă are un mic computer în interior care poate fi programat şi, între anumite ore stabilite, consumul de curent electric se reduce la jumătate. Am ales această cale pentru că doleanţa cetăţeanului este să-i funcţioneze becul la poartă, avem foarte multe persoane singure, cu toate că în localitatea noastră nu avem nici un caz de tâlhărie sau de furt. Amplasarea acestor lămpi se va realiza în toată localitatea, în toate satele şi cătunele. Nu va exista uliţă care să nu fie iluminată. Proiectul este finanţat cu bani din bugetul local, dar şi cu sprijinul Companiei OMV Petrom.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *