Alianța cu Mircia Gutău la Vâlcea se va dovedi, în cele din urmă, falimentară pentru PSD, așa cum se va observa, în următorii ani. Deocamdată, sprijinul promis cu surle și trâmbițe de actualul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea pentru PSD la următoarele alegeri locale este o sabie cu două tăișuri, nota de plată pentru acțiunile viitoare urmând să fie decontată tot de PSD.

Surprinzător, la conferința extraordinară de alegeri care a avut loc zilele trecute la PSD Vâlcea a fost prezent pe post de invitat și președintele PER Vâlcea, Mircia Gutău, care i-a amețit pe social-democrații vâlceni cu un discurs sforăitor, din care a rezultat în final faptul că Gutău ar garanta faptul că președinția Consiliului Județean Vâlcea va aparține în următorul mandat tot PSD, în detrimentul PNL. Analizând puțin mai profund situația, vedem însă că declarațiile pompoase nu se potrivesc deloc cu acțiunile concrete ale actualului primar.

În ultima perioadă PER Vâlcea și-a întărit structurile de partid racolând tot ce se putea dintre politicienii respinși de alte partide, sau care nu mai au loc să candideze la următoarele alegeri pe listele partidelor din care au făcut parte. În acest fel, PER are șanse reale de a câștiga 3-4 primării din județ și de a obține câteva voturi, numai bune pentru o negociere la sânge în turul al doilea al alegerilor, la alte câteva. În schimb, Gutău nu cere de la PSD decât un mizilic: PSD să nu îl încurce cu nimic la candidatura pentru Primăria Râmnicului, astfel încât să aibă din nou, timp de patru ani, bugetul local la dispoziție, și să îngenuncheze din nou Consiliul Local. Dacă ne uităm puțin în urmă, observăm însă că alianța cu Gutău nu a fost benefică pentru PSD în municipiul reședință de județ în ultimii ani, oferind doar slabe avantaje de susținere la vot în Consiliul Județean, la schimb cu faptul că primarul municipiului a tăiat și a spânzurat bugetul local cum i-a venit mai bine, fără să dea cuiva socoteală. Mai mult, și-a infiltrat câțiva oameni în structuri bine plătite ale PSD, Eugen Neață fiind cunoscut pentru faptul că îi calcă pe urme primarului chiar și la toaletă, dacă pe acesta îl trece cumva treaba mare într-un moment nepotrivit. Asta înseamnă că PSD a îngenuncheat deja în fața lui Gutău încă de la alegerile trecute, când avea șanse reale de a câștiga primăria, dacă nu își sabota propriul candidat. Cum nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită, și în acest caz, la un moment dat Gutău s-ar putea să devină groparul PSD, chiar dacă, momentan, pozează în salvatorul providențial.

Pe de altă parte, în cazul în care va rămâne bătută în cuie ordonanța privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, PSD va pierde câteva primării importante, urmat de PNL, în favoarea partidelor mici, majoritatea în favoarea USR, dar și a PER, în anumite situații. Pentru un PSD care se află acum în cădere liberă alianța cu Gutău este obligatorie, într-un fel, pentru că social-democrații nu mai au figuri importante în partid, capabile să atragă voturi. Pentru a putea obține majoritatea voturilor la nivel județean PSD are nevoie de cât mai multe voturi în municipiul Râmnicu Vâlcea, dar și la Drăgășani, dar problema este că Gutău nu face campanie pentru PSD, ci pentru el însuși, iar voturile obținute de PER la alegerile locale i-ar putea garanta doar lui Gutău un nou mandat, în cazul în care se fac alegeri din două tururi.

Nu același lucru se va întâmpla, însă, la Consiliul Județean. Fiecare vot acordat pentru Gutău în municipiu este un vot pierdut pentru PSD, la fel cum se va întâmpla în primăriile din teritoriu unde PER va avea candidați. Așadar, dacă voturile PSD și cele ale lui Gutău vor fi suficiente pentru a-l scoate pe Gutău primar, alegerea unui candidat slab pentru Râmnicu Vâlcea nu ar face altceva decât să îi anuleze lui Constantin Rădulescu orice șansă de a fi în continuare președinte la Consiliul Județean. Sabia cu două tăișuri este, astfel, boantă pe partea alegerilor pentru Primăria Râmnicului, și foarte ascuțită pe partea alegerilor de la județ. Totul în favoarea PNL, care este pregătit acum să profite de orice slăbiciune a adversarilor politici.

Mihai ROMAN

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *