Municipiul, orașul cu cel mai mic nivel de criminalitate și delicvență

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean din 18 februarie, pe ordinea de zi s-au aflat două informării ale Inspectoratului de Poliție Vâlcea în legătură cu eficiența activității desfășurate de lucrătorii Inspectoratului de Poliție în trimestrul IV 2019.

În cadrul ședinței au fost semnalate probleme legate de ordinea și disciplina care scapă uneori de sub control. Vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Adrian Bușu, consilierul județean Gheorghe Vieru și consilierul Victor Popescu au sesizat probleme la intrările în centrele comerciale unde se găsesc anumite tipuri de cetățeni care nu au tocmai un comportament adecvat și deranjează publicul, delictele silvice, lipsa unor organe de poliție la postul de poliție Bujoreni și lipsa pazei de la Muzeul Satului de la Bujoreni. Nu în ultimul rând, a fost remarcată lipsa polițiștilor de proximitate în cadrul școlilor, unde trebuie prevenită criminalitatea și necesitatea de a colabora mai mult cu unitățile de învățământ și comunitățile locale și județene pentru a preveni delicvența de orice fel în școli.

La aceste probleme cât și la informarea despre procesul realizat pe parcursul anului trecut al Inspectoratului de Poliție Vâlcea a raspuns adjunctul inspectorului șef, comisarul șef Râzvan Giuroiu.

„În 2019, aproximativ 18 mii de cazuri de dispariții de minori au fost semnalate, dintre care, până în momentul de față nu s-au detectat cazuri în care să nu se fi găsită persoana minoră. Cazurile sunt tratate prin alocare de resurse umane și resurse materiale suficiente și pentru reîntoarcerea persoanelor dispărute în mediul familial cât mai rapid. O altă problemă foarte importantă este aceea a delictelor silvice și reprezintă o prioritate a poliției române, mai ales la nivelul județului Vâlcea, unde fondul forestier este destul de întins la nivel de județ. Sunt realizate acțiuni săptămânal cu poliția și jandarmeria, iar lunar cu celelalte instituții implicate în această activitate, pentru dirijarea respectivelor situații din teren și locurile unde sunt semnalate aceste fapte.

Pentru Postul de poliție Bujoreni, după o evaluare realizată la nivelul inspectoratului am făcut propuneri pentru suplimentarea numărului de funcții. Pentru a avea un serviciu eficient este nevoie de oameni în stradă, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

Referitor la scăderea activităților poliției de proximitate în școli, vreau să vă precizez faptul că poliția de proximitate are un număr foarte ridicat de activității, dar, în urma analizelor realizate la nivelul Inspectoratului și al Poliției Române s-a stabilit să asigurăm o prezență mai mare în teren a polițiștilor de proximitate. În acest sens s*au făcut deja propuneri legislative pentru reducerea competenței de cercetare a faptelor penale, și să rămână în competența acestor polițiști faptele penale comise în unitățile de învățământ și în mediul familial, pentru a asigura o mai bună cunoaștere a problemelor din teren legate de violența domestică și cele din unitățile de învățământ. A scăzut și numărul de acțiuni desfășurate de polițiștii de proximitate în unitățile de învățământ, dar au crescut acțiunile desfășurate de compartimentul pentru prevenire a criminalității. Până acum nu au fost fapte grave sesizate în unitățile de învățământ, dar acționăm preventiv, pentru a identifica cauzele și măsurile care se impun pentru a nu mai înregistra astfel de probleme pe viitor”, a precizat comisarul șef Răzvan Giuroiu, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *