Măsuri adoptate de Guvernul Orban în şedinţa maraton de azi-noapte

Guvernul plăteşte şomajul tehnic””

În şedinţa maraton de azi-noapte, care a durat aproape 9 ore , s-au adoptat măsurile economice şi penale privind declanșarea epidemiei de coronavirus și decretarea stării de urgență.
Astfel, Ministerul Sănătăţii primeşte în plus 42 milioane de lei pentru susţinerea centrelor de carantină, iar Ministerul de Interne primeşte 100 milioane lei. De asemenea, Guvernul anunţă că va garanta până la 90% din creditele IMM-urilor de până la un milion de lei şi 80% din creditele IMI-urilor cu valoare de peste un milion de lei. În cadrul acestei şedinţe a fost discutat şi faptul că la următoarea rectificare va fi crescut bugetul asigurărilor pentru decontarea concediilor medicale şi foarte important, Guvernul anunţă că va achita plata şomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin ANOFM pentru salariaţii care au fost trimişi în şomaj tehnic în această perioadă. Este vorba despre plata a 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75 % din salariul mediu brut . De asemenea, companiile care vor să beneficieze de acest ajutor din partea Guvernului trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere în care să specifice clar şi să dovedească faptul că le-au scăzut veniturile cu cel puţin 25% în această perioadă .

„Guvernul înăspreşte pedepsele””

Extrem de importantă este şi modificarea codului penal privind majorare pedepselor pentru nerespectare carantine şi fals în declaraţie.

Astfel, cei care nu dau informaţiile exacte cu privire la ţara din care se întorc atunci când revin în România şi pentru acuzaţia de zădărnicire în combaterea bolilor, pedepsele au fost majorate. Dosar penal şi pedepse majorate şi pentru cei care nu respectă carantina obligatorie. Totodată, omisiunea de a da date în cadrul anchetei epidemiologice şi pentru cei care nu completează corect acele formulare , nu spun adevărul, se aleg, la fel, cu dosar penal .

Astfel, se pedepseşte cu închisoare până 7 ani pentru fals în declaraţiile făcute în formularul epidemiologic. Pentru fuga din carantină sau din autoizolare , chiar şi fără să îmbolnăveşti pe cineva, pedeapsa este de până la 3 ani de închisoare . Dacă persoana respectivă se îmbolnăveşte, pedeapsa creşte până la 5 ani, iar dacă persoana respectivă pe care a infectat-o moare, atunci detenţia ajunge până la 12 ani. În cazul în care ştii ca eşti infectat cu coronavirus şi nu respecţi această interdicţie pedeapsa ajunge până la 15 ani

Aceste sunt doar câteva dintre măsurile adoptate de Guvern în şedinţa maraton

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *