Adrian Sandu: „Trebuie să recurgem la sprijin pentru populaţie din toate părţile, oamenii şi sănătatea sunt pe primul plan.”

Prim vicepreşedintele filialei Pro România Vâlcea, psihologul şi preşedintele Colegiului Psihologilor Filiala Vâlcea, Adrian Sandu, spune că, din punctul său de vedere, autorităţile publice nu au gestionat cum trebuia această criză. Acesta ne mărturiseşte că , deşi am intrat într-o stare oarecare de relaxare, precauţia este singurul mod prin care putem să ne ferim de virusul Covid-19.

Impact real: Cum vedeţi dumneavoastră această stare de alertă, oamenii pot să respire mai uşuraţi? Credeţi că este în regulă să ne relaxăm, deşi numărul cazurilor de infectare este în creştere?               

Adrian Sandu: Consider că trebuie sa fim conştienţi că pericolul nu a dispărut, şi să ne comportam ca atare. Relaxarea va avea succes dacă şi numai dacă fiecare dintre noi va fi responsabil atât pentru propria persoană, cât şi pentru societate, în ansamblu.

Impact real: Ce credeţi că se va întâmpla cu alegerile locale? Se vor amâna pentru anul viitor, sau se vor găsi alte soluţii?

Adrian Sandu: Dacă vom înţelege să nu abuzăm de această perioadă de relaxare prin care trecem şi să respectăm anumite reguli, cred că se pot organiza alegerile la sfârşitul lunii septembrie, poate chiar la începutul lunii octombrie. După părerea mea, trebuie pus accentul pe votul prin corespondenţă şi votul online securizat. Este posibil şi benefic, mai ales că ne aflăm în plin proces de digitalizare. Toate forţele politice clamează asta, de ce nu ar pune şi în practică?

Impact real: Consideraţi că, la nivel judeţean şi la Râmnicu Vâlcea s-au luat măsuri adecvate, autorităţile locale au acţionat corespunzător faţă de alte judeţe?

Adrian Sandu: Numărul scăzut de cazuri arată că măsurile au fost eficiente. Totuşi, există informaţii că au fost făcute şi achiziţii care nu au legătură cu pandemia. Mă refer la nişte achiziţii publice făcute recent de Spitalul Judeţean. Dar, la acest subiect, trebuie să răspundă preşedintele Consiliului Judeţean. Sunt de părere că Direcţia de Sănătate Publică a acţionat bine, reuşind să ţină sub control tot judeţul, în această pandemie.

Impact real: Credeţi că această stare de alertă a fost o idee bună pentru stadiul în care ne aflăm, sau situaţia se va agrava rapid, datorită acestei libertăţi oferite de Guvern, şi va deveni un haos total?

Adrian Sandu: Acest lucru depinde de fiecare dintre noi, de modul în care vedem gravitatea acestui virus. Responsabilitatea se va vedea pe parcurs, cu cât suntem mai precauţi şi avem grijă, cum atât mai mult vom fi feriţi. Până la urmă nu putem previziona cu exactitate evoluţia ulterioară.

Impact real: Dumneavoastră aţi fi luat alte măsuri, decât cele implementate la nivel de judeţ, în consecinţa acestei situaţii?

Adrian Sandu: Sunt de părere că în mare aş fi abordat aceleaşi soluţii dar, în plus, aş fi adunat o echipă de specialişti din tot spectrul politic. Nu aş fi politizat acţiunea, dimpotrivă, consider că este nevoie de toţi specialiştii din domeniu, indiferent de simpatiile şi antipatiile unora sau altora. Este nevoie de concordie naţională. Într-o astfel de situaţie trebuie să recurgem la sprijin pentru populaţie din toate părţile, fără să ne mai gândim din ce zone politice provenim, deoarece oamenii şi sănătatea sunt pe primul plan.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *