În Oltenia de sub munte, pe partea stângă a Oltului, flancată de parfumul podgoriilor Drăgăşănene îşi afirmă documentar existenţa localitatea Drăgoeşti.

Aşezarea a fost cunoscută de istorici ca fiind „localitatea boierilor”, trăgându-şi rădăcinile din nobila familie a boierilor Drăgoescu. Despre comunitatea de aici, bătrânii vorbesc cu respect și admiraţie în glas. Sunt oameni buni, gospodari şi ospitalieri, iar numele localităţii a pornit dintr-un etimon comun, acela de „drag”. În istora localităţii s-au descoperit mărturii ale faptului că Drăgoeştiul a fost gazda unor oameni şi evenimente importante pentru ţară, sentimentul de mândrie şi patriotism local căpătând dimensiuni neatinse. Răscolind filele trecutului constatăm că au nu numai motive, ci şi datoria de a fi mândri, fiindcă pe aceste locuri istoria a fost la ea acasă, au trecut pe aici oameni dârji, care au purtat pe umerii lor poveri istorice.

Aici, la Drăgoeşti începe povestea, argumentată de istorici, a locului de naştere al lui Mihai Viteazul. Există indicii solide, argumentate prin documente că Biserica Sfinţii Trei Ierarhi este locul de botez al marelui domnitor. Dorind să marcheze împlinirea a 420 de ani de la urcarea pe tron a lui Mihai Viteazul, în anul 2013, primăria comunei Aninoasa, în perimetrul căreia se află Mănăstirea Dealu, a organizat pelerinajul „Flacăra Unirii ”, constând în parcurgerea unui traseu care să amintească trecerea prin viaţă a Marelui Domnitor. Pelerinajul a plecat din Câmpia Turzii spre Şelimbăr, Mănăstirea Dealu, Târgul de Floci din Giurgeni, Bucureşti, Târgovişte, localitatea Drăgoeşti, Craiova, Alba Iulia”, spune primarul comunei Drăgoeşti, Gheorghe Melente.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *