Amărăşti, comuna unde alegătorii au votat preotul satului să le fie primar

În toamna acestui an, într-un procent covârşitor, cetăţenii localităţii Amărăşti i-au acordat votul de încredere preotul satului, Adrian Catană. Slujbaşul bisericii a renunţat la haina preoţească înainte de alegeri, cu dorinţa de a duce localitatea în rândul localităţilor vecine, dar şi de teama de a nu mai sta încă 4 ani cu reverenda în noroi, fiindcă, spune Adrian Catană, „cetăţenii trăiesc în noroi la propriu, dar şi la figurat”. Ca preot, şi-a îndemnat cetăţenii să fie harnici, respectuoşi şi aproape de Dumnezeu. Ca primar spune că poate să-i ajute pe oameni şi pe partea administrativă, fiindcă cetăţeanul, în opinia lui Adrian Catană, nu trebuie să plece nelămurit sau nemulţumit de la primărie. Îşi doreşte mult ca Amărăştiul, o localitate uitată şi rămasă prea mult în urmă din cauza unei administraţii defectuoase timp de 16 ani, să se dezvolte cu adevărat:  

„În rânduielile bisericii, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca preoţii să nu mai facă politică. De aceea m-am suspendat din funcţia de preot, conform canoanelor bisericii, atunci când am candidat. Am intrat în administrație fiindcă am dorit să nu mai stau alţi 4 ani cu reverenda în noroi, fiindcă trăim în noroi la propriu, dar şi la figurat. În acest sens, o parte dintre fiii satului m-au rugat să găsesc o persoană care să candideze la funcţia de primar. Nu am găsit-o, şi m-au rugat să candidez eu. În discuţia purtată la timpul respectiv cu enoriaşii parohiei, o parte dintre ei au fost de acord, iar o altă parte au spus că nu vor să mă piardă ca preot. Am stat în cumpănă până când am primit girul majorităţii enoriaşilor, astfel am candidat, iar acum sunt primar. Astăzi sunt doar primar, canoanele bisericii nu îmi permit să mai țin liturghia. Am făcut acest pas, prin urmare îmi asum toată responsabilitatea. Nu voi face politică, sunt omul care vrea să scoată localitatea la liman, așa că voi face doar administraţie, fiindcă oamenii trebuie să plece lămuriţi şi mulţumiţi de la primărie. Când am decis să candidez din partea PNL am adus la cunoştinţă că vreau să fiu administratorul comunei, iar de partea politică să se ocupe preşedintele de zonă. Voi fi prezent la toate activităţile partidului, dar vreau să fiu lăsat să îmi duc la bun sfârşit partea de administrare a localităţii Amărăşti.  Domniile lor au înţeles foarte bine acest lucru. Cu siguranţă, comuna Amărăşti nu va mai fi pe ultimul loc la infrastructură şi absorbirea fondurilor europene sau guvernamentale”, a precizat noul primar al localităţii Amărăşti, Adrian Catană.

Căminul cultural din Amărăşti, o ruşine din cauza nepăsării fostei administraţii

Adrian Catană a intrat foarte serios în activitate. Are în plan crearea unei asocieri cu localităţile Creţeni şi Suteşti pentru introducerea sistemului de gaze naturale şi depunerea proiectului în vederea finanţării cu bani europeni. Precizează că proiectul iniţial, unde localitatea trebuia să facă parte dintr-o asociere cu alte 6 localităţi nu a fost finalizat în instanță, fiind astfel blocat. Localitatea avea doar un aviz de principiu de la Transgaz şi nu făcea parte din nici o asociere. O altă problemă a noului primar este identificarea stadiului la proiectul de finalizare a lucrărilor căminului cultural, care de ani buni este o ruină, o ruşine datorată nepăsării fostei administraţii:

„O primă problemă, pentru care am pus întrebări, a fost cu privire la stadiul proiectului de modernizare a căminului cultural. Mi s-a spus că proiectul este depus la Compania Națională de Investiții de foarte mulţi ani, dar cheltuielile privind actualizarea documentaţiilor în fiecare an au fost suportate din bugetul local, fără o finalitate. Consider că, adunând sumele respective, cred că în procent de 80% astăzi căminul cultural era finalizat” a precizat noul primar al localităţii Amărăşti, Adrian Catană.

Comuna Amărăşti din judeţul Vâlcea nu are, în acest moment, un cămin cultural şi nici un alt spaţiu unde să se poată desfăşura activităţile culturale din localitate, deoarece construcţia clădirii care ar fi trebuit să devină casa culturii din localitate nu a mai fost finalizată din anul 1996. De atunci, timp de 16 ani, fosta administrație, la fiecare rundă de alegeri făcea doar promisiuni de modernizare efectivă a acestuia, care nu s-au concretizat. Finalizarea acestui aşezământ cultural, astăzi o ruină, este doar pe hârtie.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *