În primele 10 luni din 2020, indicii producţiei industriale din Vâlcea au înregistrat o scădere de aproape 15%

Conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Vâlcea, în primele 10 luni din 2020, indicii producţiei industriale din judeţ au înregistrat o scădere de aproape 15% faţă de perioada similară din 2019, în timp ce indicii valorici ai cifrei de afaceri din industrie pe total (piaţă internă şi piaţă externă) s-au situat la acelaşi nivel anul trecut faţă de anul 2019. Sursa datelor o constituie capitolul CA din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în industrie (INDTS).

Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie este calculat pe baza unei cercetări statistice selective care cuprinde toate întreprinderile cu peste 50 de salariaţi şi un eşantion de întreprinderi cu 4-49 salariaţi. Conform recomandărilor europene indicii valorici ai cifrei de afaceri din industrie sunt calculaţi ca indici nedeflataţi. Raportarea cifrei de afaceri pe judeţe se face după sediul central al întreprinderii furnizoare de date.

La nivel naţional, în luna octombrie 2020, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,2%, respectiv cu 2,1%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a scăzut cu 1,3% ca serie brută şi a crescut cu 1,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. În primele 10 luni, producţia industrială a fost mai mică cu 11% ca serie brută şi cu 11,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. În luna octombrie 2020, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 3,2%, ca efect al creşterilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,8%), industria prelucrătoare (+3%) şi industria extractivă (+1,4%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut faţă de luna precedentă cu 2,1%. Industria prelucrătoare a crescut cu 2,6%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 3,2%, respectiv cu 1%.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *