Se pun bazele unui centru de colectare a legumelor și fructelor la Lungeşti

Lungeşti este o comună prosperă datorită acţiunilor pe care administraţia locală le-a iniţiat, reuşind să ridice standardul de viață al comunității. Apă, canalizare, drumuri ca în palmă, şcoli, grădiniţe, centre medicale dotate cu aparatură de ultimă generaţie sau iluminat stradal sunt doar o parte dintre realizările care reies din radiografia generală a Lungeştiului. Toate acestea lărgesc perspectiva zonei, în vederea creşterii oportunităților de investiții noi.

Primarul Tiberiu Costea spune că orice investiţie este binevenită în localitate şi orice idee benefică pentru dezvoltarea comunităţii a avut întotdeauna sprijinul administraţiei locale. Unul dintre aceste planuri este înființarea unui centru de colectare, conservare, procesare și valorificare a fructelor și legumelor. Potrivit primarului localităţii Lungeşti,Tiberiu Costea, în depozitul de colectare se vor aduce legume și fructe din zona de sud a județului și vor fi direcționate atât către marii procesatori, supermarketuri, dar şi pentru consumul populației.

Pentru realizarea acestei investiţii este necesară realizarea unui parteneriat public-privat, deoarece, conform legii, activitatea poate crea locuri de muncă și venituri la bugetul local al comunei.

„În zona noastră oamenii se ocupau cu pomicultură, viticultură și creșterea animalelor. În timp, creşterea animalelor s-a redus considerabil, dar pomicultura şi legumicultura încă se practică, fiindcă, pentru mulţi este în continuare un mijloc de existență. Prin urmare, identificarea fondurilor pentru înfiinţarea unui centru de colectare a fructelor şi legumelor în localitate este binevenit. În acest sens suntem deja într-o discuţie pentru a-i ajuta pe cei care produc fructe şi legume pe raza comunei Lungeşti, pe micii fermieri. Avem fermieri care au ales să cultive legume în sere şi solarii sau chiar în spaţii deschise, și mulţi încearcă să înfiinţeze plantaţii de pomi fructiferi sau au prin grădini pomi fructiferi. Am constatat că există surplus de fructe sau legume care rămâne şi se strică de multe ori. În acest sens avem în plan să realizăm la nivelul localității un centru de colectare a legumelor și fructelor printr-un program european sau guvernamental. Am analizat foarte bine situaţia şi cred că este o investiţie foarte bună, pe care o văd viabilă în viitorul apropiat, fiindcă sunt măsuri care finanţează astfel de proiecte. Pentru realizarea unei astfel de investiţii este necesară înființarea unui parteneriat public-privat, pentru că este o activitate care poate crea locuri de muncă și venituri la bugetul local al comunei. Consider că ar trebui să le dea voie şi unităților administrativ-teritoriale să poată face singure asemenea proiecte, care să vină în sprijinul cetăţenilor. Procedeul este destul de delicat, pentru că UAT-urile nu au voie să facă prestări de servicii”, a precizat primarul localităţii Lungeşti, Tiberiu Costea.

Pentru construirea unui centru de colectare a legumelor și fructelor în localitate, în prima fază s-a luat în calcul varianta de depozitare. În acest sens, primarul a purtat discuţii cu un investitor care, cu siguranţă, este dispus să depună toate eforturile necesare alături de UAT Lungeşti. Dacă investiţia iniţială este viabilă, primarul spune că va merge mai departe, luând în calcul şi varianta de procesare a legumelor şi fructelor, adică a unei mici făbricuţe de conserve, care poate crea locuri de muncă în zonă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *