Gheorghe Gîngu: „Avem nevoie de un proiect de lege antibirocraţie, cât mai rapid”

La Bujoreni, primarul are în plan un portofoliu de proiecte care cuprinde asfaltări de drumuri, modernizări de instituţii, apă, canalizare şi gaze. În localitate se face curat şi se igienizează, iar cu bani din bugetul local se amenajează trotuarele. Pentru proiectele mari Gheorghe Gîngu aşteaptă noile ghiduri de finanţare europene sau guvernamentale. Spune că, la întâlnirea cu Ludovic Orban a cerut să se pună accent cât se poate de rapid pe digitalizarea activităţii instituţiilor publice, aceasta fiind extrem de necesară, reprezentând un management apropiat de cel din sistemul privat.

„Prea multe nu facem, fiindcă nu avem nici un program de investiţii. La întâlnirea cu Orban mi-am notat toate promisiunile făcute. Primul lucru, fiindcă toată lumea vorbeşte despre binele statului român şi al cetăţeanului, ar fi să se facă acea digitalizare completă a instituţiilor, cât se poate de rapid. Nu mi se pare normal să existe sute de firme, fiecare cu un soft, şi să nu aibă statul un program al lui prin intermediul căruia fiecare dintre instituţii să acceseze datele necesare. Ca o primărie să plătească programe integrare de soft consider că este una dintre problemele pe care statul ar trebui să şi le rezolve. Am solicitat o legislaţie cât mai permisivă, la modul de a se aplica rapid în administraţia locală, pentru că nu poţi să stai atât de mult timp să faci nişte achiziţii, avem nevoie de un proiect de lege antibirocraţie cât mai rapid. Am cerut ca această digitalizare să se facă mult mai rapid, fiindcă statul are puterea. Spun că vor tăia bani de peste tot, dar asta înseamnă transparenţă, înseamnă eficientizare. Suntem de acord şi cu diminuarea angajaţilor din administraţiile locale care sunt încărcate, dar avem nevoie de criterii legale de eficientizare a angajaţilor pentru a avea puterea şi cadrul legal de a restructura grila, fiindcă altfel eu nu pot să trimit acasă angajaţii. Ar fi bine să mergem spre digitalizare, spre un ghişeu unic, un loc unde să deţinem toate datele şi doar un casier care încasează în baza acestor documente. Am mai cerut lămurită situaţia Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare Pomicolă, fiindcă nu este normal ca după atâţia ani, să treneze problemele cu terenurile de la staţiune şi Primăria Bujoreni să plătească fiindcă pe nimeni nu a interesat această problemă”, a precizat primarul localităţii Bujoreni, Gheorghe Gîngu.

Statul român este proprietarul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă, iar primăria este „vaca de muls”

În prezent, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă din Râmnicu Vâlcea are o activitate din ce în ce mai redusă, iar mare parte din teren a fost deja retrocedat. Primarul ne informează că sunt 8 hotărâri judecătoreşti prin care au fost retrocedate terenurile staţiunii către diverşi proprietari, inclusiv s-a ajuns ca terenul de sub clădirea în care există laboratoarele şi clădirile tehnice să fie retrocedat.

În prezent este inclusiv un proces pe rol în care trebuie să se stabilească cuantumul chiriei pe care ar trebui să-l plătească mai departe staţiunea pentru acel teren.

Reamintim faptul că, în anul 2009, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă din Râmnicu Vâlcea a fost trecută în patrimoniul Universităţii din Craiova şi, în acel moment terenul, deşi prin legea 165/2009 a fost stabilit prin inventariere că va aparţine domeniul statului, adică Universităţii din Craiova, a fost retrocedat către diverşi indivizi. Primăria are hotărâri judecătoreşti care obligă Comisia Locală la punerea în posesie a terenurilor şi emiterea titlurilor de proprietate acestor proprietari.

 „Este o situaţie fără ieşire, deoarece Primăria Bujoreni este în judecată cu statul român, întrucât ar fi trebuit să se stabilească cine este bun de plată, fiindcă, deocamdată, Primăria Bujoreni plăteşte aceste despăgubiri, chiar dacă Comisia Locală nu are nici o putere. Primăria plăteşte în urma unor hotărâri judecătoreşti dispuse prin instanţele de judecată. Administraţia locală Bujoreni doar pune în executare hotărârile judecătoreşti. În general, la început sau la sfârşit de an, când ştiu că se mai strâng bani în bugetul primăriei, ne trezim cu câte o executare pe conturi. Cât timp Primăria Bujoreni nu va putea să dea aceste terenuri oamenilor fiindcă este domeniul statului, şi de fiecare dată instituţiile care au în competenţă aceste lucruri nu pot să emită aceste titluri de proprietate, primăria nu poate să pună în executare aceste hotărâri judecătoreşti”, a precizat primarul localităţii Bujoreni.

Se va încerca, cât de curând, iniţierea unei modificări legislative

Primarul de la Bujoreni spune că, în acest moment, are promisiuni de la Guvernul Liberal, de la preşedintele Ludovic Orban. În acest sens au mai fost astfel de angajamente şi de la fostul Guvern PSD. Preşedintele PNL i-a făgăduit primarului că îl va invita în Comisia de Administraţie Publică pentru a se încerca să aducă la cunoştinţă parlamentarilor problema cu care se confruntă, astfel încât să existe posibilitatea iniţierea unei modificări legislative prin care să se îndrepte aceste lucruri care trenează din anul 2005. La mijloc sunt interese imobiliare, atâta timp cât Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă din Râmnicu Vâlcea nu mai funcţionează. Terenul există, nu se face mare lucru pe el, dar Primăria Bujoreni plăteşte în continuare despăgubiri proprietarilor care au hotărâri judecătoreşti şi obligă Comisia Locală să-i pună în proprietate, pentru că terenul nu revine proprietarilor, fiind deţinut mai de parte de statul român. Este un coşmar pentru administraţia locală din Bujoreni, bună de plată, care trebuie să scoată periodic bani grei din buget pentru despăgubiri, fiindcă hotărârile judecătoreşti sunt dispuse prin instanţele de judecată.

Asta se întâmplă în ultimii 30 de ani, o anumită pătură a societăţii lasă lucrurile să meargă „şi aşa” atunci când sunt interese, iar pe viitor nu dă semne că ar vrea să renunţe la aceste obiceiuri care au îngenunchiat România. Corupţia şi traficul de influenţă rămân în continuare principalele caracteristici ale sistemului românesc. Aici ne-au adus politicienii, o clasa politică plină de secături, căzută ruşinos la examenul de capacitate al Europei. Asta este România, degeaba scrie în Constituţie că „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări” şi întăreşte starea de fapt prin prevederea că „nimeni nu este mai presus de lege”, atâta timp când se vorbeşte despre căutarea vinovaţilor şi de foarte puţine ori există cineva care îşi asumă răspunderea sau este tras la răspundere.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *