Elevi din Râmnicu Vâlcea, prezenți din Italia până în Turcia pentru a lucra împotriva cyber-bullying

Proiect de Parteneriat de schimb interșcolar ERASMUS+“Kindness against cyber-bullying” a început pe 1 noimebrie 2020, urmând să se încheie în 2023. Din Râmnicu Vâlcea, instituția de învățământ care participă la acest proiect este Şcoala Gimnazială „Take Ionescu”. Împreună cu aceasta, alte școli din alte țări fac parte din proiect:

  1. Istituto Comprensivo G. D’Antona, Italia – școală coordonatoare 
  1. Raseiniu r. Girkalnio pagrindine mokykla, Lituania 
  1. Szkoła Podstawowa nr 1 im. Świętego Józefa w Kaszowie”, Polonia 
  1. HALIL TÜRKKAN ORTAOKULU, Turcia 

Pentru cele cinci instituții din acest parteneriat, scopul proiectului este de a construi contextul formal în care școlile vor coopera pentru a dezvolta un program pe termen lung, abordând pericolele cyber-bullying-ului. Această manifestare comportamentală indezirabilă s-a răspândit în mod îngrijorător în rândul elevilor, devenind un fenomen. Scopul nostru este de a avea un impact semnificativ nu numai asupra elevilor și a părinților acestora, ci și asupra profesorilor.  

În perioada 22-26 noiembrie 2021 s-a desfășurat în Aquaro, Italia, primul schimb de elevi între școlile partenere din proiect. Şcoala Gimnazială „Take Ionescu” a fost reprezentată de 5 elevi din clasa a VIII-a, însoțiți de 3 profesori de limba engleză, de învățământ primar și de educație socială.

Cum se desfășoară acest tip de proiect?

La începutul săptămânii, elevii şi profesorii parteneri în proiect (22 de participanţi din ţările invitate şi 9 ai ţării gazdă) au participat la ceremonia de deschidere ce a avut loc în școala din localitatea Dinami (una din cele 6 școli ce fac parte din grupul Istituto Comprensivo G. D’Antona), ulterior prezentându-se obiectivele și programul săptămânii. În aceeași zi, elevii au putut vizita orașul Pizzo, însoțiți de către cadrele didactice și de un  ghid. Programul celei de-a doua zile a cuprins activități în care elevii au prezentat statistici despre fenomenul cyberbullying din fiecare școală parteneră, au comparat rezultatele chestionarului aplicat în școli și au putut interacționa în cadrul unui workshop axat pe tema proiectului.  Următoarea zi, elevii au putut vizita o altă școală membră a grupului Istituto Comprensivo G.D’Antona, aflată în localitatea Aquaro. Aici, elevii au luat parte la un atelier în cadrul căruia au dezbătut probleme legate de modul cum pot reacționa atunci când colegii lor sunt ținta cyberbullying-ului, expunând care sunt soluțiile legale ce se pot aplica. A patra zi a fost rezervată unui workshop artistic, în cadrul căruia elevii au realizat postere pentru a transmite un mesaj de sensibilizare cu privirea la fenomenul cyberbullying. În finalul săptămânii, grupul a putut vizita încă două școli, aflate în localitățile Dasa și Arena, unde a putut interacționa și face schimb de idei și experiențe cu elevii acestor instituții, legate de obiectivele proiectului. ” a declarat domnul profesor coordonator al proiectului, Văduva Cătălin.

Pe toată durata săptămânii petrecute în Italia, elevii au putut vizita diferite obiective turistice (muzee, palate, catedrale, centre istorice)  însoțiți de ghizi, în localitățile Pizzo, Tropea, Vibo Valentia, Reggio Calabria, acumulând noi experiențe culturale. Activitățile din proiect s-au încheiat cu înmânarea certificatelor de participare de către primarul localității Arena, în cadrul festivității de premiere organizate în biblioteca comunității.

Prin toate aceste activități, ne-am propus  să consolidam încrederea de sine, să cultivam spiritul de a lucra în echipă, să creștem gradul de conștientizare în privința fenomenului cyberbullying şi să le stimulăm interesul pentru descoperirea altor culturi și arii lingvistice.  Apreciem că impactul acestui proiect, la nivelul școlii noastre, va fi unul pozitiv, contribuind la creşterea valorii europene a  instituției școlare, a comunității locale, aspecte care  promovează diversitatea culturală și lingvistică şi care oferă prilejul atât elevilor, cât și cadrelor didactice, părinților și membrilor comunității – cu fiecare activitate realizată – să aprecieze rolul colaborării și al comunicării, să învețe respectul față de sine și faţă de ceilalți.  ” a declarat domnul profesor coordonator al proiectului, Văduva Cătălin.

Următoarea întâlnire de proiect este programată în luna aprilie 2022, când gazdă va fi Școala Gimnazială ”Take Ionescu”. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *