Index
Minunile din sare de la Slanic Prahova, eclipsate de proiectul Orizont 226 Vest din Ocnele Mari

Evaluare utilizator: / 7
SlabExcelent 
Data publicarii: 12-04-09
ocnele_mari-salina.jpgOcnele Mari ar putea deveni în scurt timp o destinaţie preferată pentru turiştii interesaţi de vizitarea obiectivelor turistice mai puţin obişnuite, ţinând cont de faptul că primarul Petre Iordache pregăteşte împreună cu Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea un proiect unic în judeţ. Acesta presupune amenajarea unei saline dezafectate şi transformarea sa într-un adevărat complex turistic. Autorităţile locale speră să contracareze în acest fel criza în cate este localitatea de câţiva ani buni.

Complex turistic în mijlocul sării

De câteva săptămâni, una dintre galeriile de exploatare a sării geme din Ocnele Mari a fost eliberată, fapt care l-a determinat pe primarul din Ocnele Mari să creioneze un proiect prin care localitatea vâlceană ar putea reveni în eşalonul celor mai vizitate staţiuni cu profil turistic din ţară. Acest lucru ar putea fi posibil în cazul în care proiectul imaginat de primarul Petre Iordache s-ar materializa şi ar fi susţinut de Guvern. Ideea primarului vâlcean constă în amenajarea fostei saline şi transformarea sa într-o bază turistică cu multiple dotări. „Am avut ocazia să vizitez exploatarea de sare dezafectată de la Slănic Prahova, cea mai mare salină din Europa. Am văzut şi ce au putut realiza cei de acolo în fosta salină şi m-am gândit că nu ar fi rău să încercăm să transformăm Orizontul 226 Vest într-un complex asemănător”, spune primarul Petre Iordache. Salina de la Slănic Prahova este alcătuită din 14 camere cu profil trapezoidal, având o înălţime de 54 de metri. Spaţiul excavat ocupă un volum de 2,9 milioane de metri cubi şi se întinde pe o suprafaţă de 7,8 hectare. Orizontul 226 Vest - fosta exploatare de la Ocnele Mari - se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 400 de metri pătraţi, iar distanţa între tavan şi podeaua de sare este de 30 de metri.

Sanatoriu pentru astmatici la 30 de metri sub pământ

Proiectul, susţinut şi de Societatea de Exploatare Minieră Râmnicu Vâlcea, prin directorul Marius Tănasie, reprezintă construcţia în fosta salină a unui sanatoriu pentru bolnavii astmatici, cărora li se va asigura astfel asistenţă medicală de specialitate, ba chiar şi construirea unei bisericuţe, a unui spaţiu cultural-artistic, a unei cafenele, a unei popicării, a câtorva locuri de joacă, şi chiar a unor mini-terenuri de sport. Primarul Iordache intenţionează, la intrarea în salină, să amenajeze de asemenea şi un campus turistic şi un ştrand cu apă sărată. „Sperăm că proiectul va fi susţinut şi de Ministerul Turismului, pentru că ar fi păcat să dăm cu piciorul unei asemenea şanse. Multe oraşe şi-ar dori să aibă ce avem noi la Ocnele Mari. Deocamdată, până vom primi un răspuns de la Guvern cu privire la acest proiect, ne vom descurca cu fondurile proprii”, declară primarul Petre Iordache. Fiindcă vrea să deschidă salina cât mai curând cu putinţă, gospodarul şef de la Ocnele Mari a dispus deja ca muncitorii să înceapă curăţenia fostei exploatări de sare şi lărgirea galeriilor, pentru a pregăti terenul în vederea construcţiilor care urmează să fie ridicate în fosta mină Orizont 226 Vest.

Proiecte de viitor

Cu privire la celelalte proiecte care privesc promovarea turismului local, Petre Iordache spune că „dezvoltarea turismului este o necesitate şi o prioritate din considerente economice, social-culturale şi de mediu. De aceea vom face tot posibilul ca Ocnele Mari să devină în scurt o destinaţie căutată de tot mai mulţi turişti”. În acest sens, administraţia locală din Ocnele Mari a pus la punct un plan care vizează stabilirea şi planificarea programelor de dezvoltare turistică la nivel local, inventarierea şi monitorizarea principalelor resurse turistice, relansarea şi îmbunătăţirii infrastructurii de bază a localităţii, îmbunătăţirea căilor de acces către obiectivele turistice, realizarea de parcuri balneare, instalaţii de iluminat, încălzire, ventilaţie, grupuri sanitare -  utilităţi aferente obiectivelor turistice. De asemenea, primarul Petre Iordache are în plan şi stabilirea măsurilor de administrare şi valorificare a teritoriului, dezvoltarea anumitor obiective turistice, dar şi stabilirea măsurilor de protecţie a mediului înconjurător.

Adi BĂDESCU
 

SCRIEŢI UN COMENTARIU

Codul de securitate
Actualizează

< Precedent   Urmator >
 
Ziare E-ziare.ro | Ziare

RSS Ştiri