La 60 de ani de la Tratatul de la Roma, UE se poate dovedi un eşec

 Breaking News

La 60 de ani de la Tratatul de la Roma, UE se poate dovedi un eşec

La 60 de ani de la Tratatul de la Roma, UE se poate dovedi un eşec
martie 11
11:23 2017

 

După Al Doilea Război Mondial, ideea unei Europe unite s-a transformat în realitate concretă. Ideea lui Jean Monnet de a folosi integrarea economică drept instrument de reconciliere politică a constituit baza deciziei luate de Belgia, Republica Federală Germania, Franţa, Ţările de Jos, Italia şi Luxemburg de a crea, în 1950, Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). Conceptul care stă la baza acestui proiect nu era doar de natură pur economică, ci şi politică şi simbolică. Acesta a pregătit terenul pentru reconcilierea franco-germană, instituind un nou sistem de relaţii între statele europene. Prima încercare de a extinde integrarea europeană, prin crearea unei Comunităţi Europene de Apărare, care includea proiectul lui Alcide De Gasperi de instituire a unei Comunităţi Politice Europene, a generat un moment de criză, dar a reprezentat, mai târziu, o oportunitate. Eşecul Comunităţii Europene a Apărării (1954) a fost urmat de o relansare a proiectului de integrare europeană. Reuniunea din iunie 1955 de la Messina a miniştrilor afacerilor externe din ţările membre ale CECO, organizată de Paul-Henri Spaak, a dus la iniţierea discuţiilor care au culminat cu semnarea Tratatului de la Roma, la 25 martie 1957, prin care au fost instituite Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (EURATOM). La 60 de ani de la acest moment istoric, Europa este în mari frământări, iar comunitatea este în real pericol să se destrame. De ce se întâmplă acest lucru? În primul rând datorită faptului că iniţiatorii aceste comunităţi europene au vrut să exploateze excesiv zonele mai sărace integrate în uniune pe principiul stămân – sclav, iar acest lucru nu poate dura la nesfârşit.

Pe această temă, a durabilităţii Uniunii Europene va avea loc la Râmnicu Vâlcea o dezbatere despre ce ne uneşte şi mai puţin de ce ne dezbină în cadrul unui eveniment al Centrului Europe Direct Vâlcea care va avea loc vineri, 17 martie 2017, de la ora 11,00, la sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene Vâlcea. Invitată este Loredana Licuţa, managerul Centrului Europe Direct Bucureşti, expert comunicare.

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

martie 2017
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...