Rolul epitrahului şi a celorlalte veşminte bisericeşti pentru slujitorii bisericii

 Breaking News
  • No posts were found

Rolul epitrahului şi a celorlalte veşminte bisericeşti pentru slujitorii bisericii

Rolul epitrahului şi a celorlalte veşminte bisericeşti pentru slujitorii bisericii
aprilie 05
04:56 2017

Orice îmbrăcăminte purtată în timpul serviciului sau în anumite circumstanţe spune despre misiunea pe care o are de îndeplinit cel ce o îmbracă. Acelaşi lucru poate fi afirmat şi despre hainele preoţeşti, care vorbesc despre misiunea spirituală pe care o au de îndeplinit. De altfel, un asemenea cod vestimentar este impus de către Biserică, deoarece este modalitatea prin care clericii îşi prezintă respectul faţă de divinitate ;i cele sfinte.

În comerţ există nenumărate companii care se ocupă cu furnizarea de veşminte preoţesti, arhiereşti şi diaconeşti. Unele sunt confecţionate din materiale ce prezintă o calitate superioară, pe când alte produse lasă de dorit din acest punct de vedere. Crilovic este magazinul online din cadrul căruia cei interesaţi pot comanda piesa sau veşmântul bisericesc dorit, fără a avea vreun dubiu în privinţa calităţii materialelor din care sunt confecţionare sau a rezistenţei pe care o vor oferi.

În cadrul paginii vesmintebisericesti.ro, se regăsesc game diversificate de straie şi veşminte pentru preoţi, precumşi diverse accesorii şi piese necesare pentru împodobirea Sfintei Biserici şi oficierea slujbelor liturgice.

 

Epitrahilul – veşmântul bisericesc fără de care nu pot fi săvârşite slujbele religioase

Epitrahilul, cunoscut şi sub denumirea de patrafir, este acel veşmânt pe care îl îmbracă de fiecare dată preoţii atunci când săvârşesc orice tip de slujbă religioasă. Acestea se prezintă în formă de eşarfă în partea de sus şi se extinde până în partea picioarelor. Orarul este un alt veşmânt bisericesc pe care îl îmbracă diaconul. Acesta este înlocuit cu epitrahilul în momentul în care are loc hirotonirea. Diferenţa dintre cele două constă în faptul că ultimul va fi purtat pe gât şi nu încrucişat peste piept.

De fapt, epitrahilul este acel orar diaconesc, care este trecut pestre grumaz, care are capetele materialului lăsate în jos şi cele două laturi apropiate. Poate fi considerat veşmântul pe care preoţii îl folosesc cel mai des. Simbolistica acestuia este una foarte însemnată. Prin epitrahil este redată puterea harului dumnezeiesc ce se pogoară peste cel ce îl poartă, adică preotul, slujitorul Sfântului Altar. De asemenea, veșmântul este purtat şi pentru a simboliza faptul că astfel este dus jugul cel bun al slujirii Mântuitorului.

Spre exemplu, există anumite zone în care acesta îşi păstrează forma de eşarfă. Este întâlnit în mod deosebit în ritualurile apusene. Modul în care sunt realizate acestea diferă de la o zonă la alta. În tradiţia din Răsărit extremităţile epitrahilului fie sunt prinse cu nasturi, fie sunt cusute pentru a oferi lejeritate în mişcare şi comoditate.

În cultul ortodox, acesta poate fi purtat chiar peste reverendă. Totuși, în cadru Liturghiei este necesară purtarea sa peste stihar. Nu este permis ca un preot să oficieze slujba dacă nu poartă epitrahilul. Este impusă îmbrăcarea sa pentru efectuarea serviciului divin, peste care este necesară îmbrăcarea felonului.

Pentru o cromatică cât mai bună, pe site-ul vesmintebisericesti.ro clienţii beneficiază de posibilitatea de a alege culoarea în care să fie executat epitrahul. Pe fiecare în parte este efectuat un model de viţă de vie autentic, dar șimotive florale şi cruci, spice de grâu sau alte elemente specifice veşmintelor preoţesti ale cultului ortodox.

 

Care este semnificaţia culorilor pe care le au veşmintele?

Precum toate veşmintele au un anumit simbol, la fel şi culorile acestora simbolizează ceva anume. În mod normal sunt folosite 6 culori liturgice şi fiecare dintre aceasta cu un anumit scop.

Spre exemplu, culoare roşie este folosită pentru a-i duce pe credincioşi cu gândul la Sângele pe care l-a vărsat pe cruce Iisus Hristos pentru ca omenirea să se poată mântui, dar şi cel al martirilor neamului său. De fapt, această culoare poate avea semnificaţii diverse, despre care cei interesaţi pot afla mai multe din cărţile Bisericii sau din alte surse online.

Veşmintele albe sunt purtate pentru a arăta puritatea şi curăţenia pe care o are harul lui Dumnezeu. Acestea sunt îmbrăcate în mod special în cadrul săvârşirii Praznicelor Botezului Domnului, la Înviere şi la Schimbarea la faţă.

Verdele este culoarea care se poartă de Florii sau la Pogorârea Sfântului Duh. Acesta simbolizează viaţa şi îl întruchipează pe Sfântul Duh. O altă culoare a straielor este albastru şi predomină la Buna Vestire şi la sărbătoarea Întâmpinării Maicii Domnului.

Predominantă în veşmintelor liturgice este culoarea aurie, care semnifică bogăţia pe care o au darurile Duhului Sfânt. Pentru oficierea slujbelor funebre este utilizată culoarea neagră. Aceasta semnifică întristarea şi pocăinţa şi este purtată mai ales în postul Sfintelor Paşti.

Fiecare culoare în parte are o anumită semnificaţie, motiv pentru care magazinul vesmintebisericesti.ro oferă posibilitatea de a opta pentru nuanţa dorită atunci când clienţii comandă epitrahilul sau un anumit tip de veşmânt bisericesc. Cei interesaţi pot accesa acest site pentru a beneficia de calitate, la preţurile cele mai accesibile.

Despre autor

admin

admin

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

aprilie 2017
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...