Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, invitat la Cocoşul de Hurez

 Breaking News

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, invitat la Cocoşul de Hurez

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, invitat la Cocoşul de Hurez
mai 08
05:51 2017
  • „Cocoşul de Hurez” cântă în perioada 2- 4 iunie 2017, pentru cea de-a 47-a oară

 

Patru zile de sărbătoare la Horezu, cu ocazia celei de-a 47 ediţii a Târgului Ceramicii Populare Romaneşti „Cocoşul de Hurez”. Primăria oraşului Horezu, în parteneriat cu Asociaţia GAL Horezu, Casa de Cultură „C. Brâncoveanu Horezu” şi Consiliul Judeţean Vâlcea vor pregăti un program cultural-artistic în care va predomina arta meşteşugului olăritului, această îndeletnicire a horezenilor, în mâinile cărora lutul autentic prinde viaţă. Povestea Târgului de ceramică „COCOŞUL DE HUREZ” începe în vara anului 1971 pe malul bătrânului Alutus, atunci când organizatorii Festivalului de folclor „Cântecele Oltului” au avut inspiraţia să adauge la această sărbătoare a cântecului, jocului şi portului popular şi sărbătoarea lutului. Începând cu cea de-a a IV-a ediţie, târgul este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, locul unde se desfăşoară – Parcul de la stejarii seculari – oferind fiecărui participant spaţii pentru a-şi expune lucrările. Acest fenomen atrage an de an mii de cunoscători şi admiratori ai autenticului românesc, ai tradiţionalului adus la nivel de artă, oameni care ştiu să distingă valoarea consacrată prin valorile certe ale artei populare şi tradiţiei multiseculare a acestui vestit meşteşug.

 

Peste 50 de ceramişti sunt aşteptaţi la Horezu

Şi anul acesta sunt aşteptaţi peste 50 de ceramişti din ţară şi de peste hotare să-şi prezinte obiectele de artizanat şi să intre în concursul de creaţie. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă, 3 iunie, de la ora 11.00, când organizatorii vor prezenta invitaţilor tradiţionalele obiecte din ceramică şi îi vor invita să deguste produsele specifice zonei Horezu. După-amiaza, juriul concursului de creaţie se va reuni pentru a stabili câştigătorul ediţiei din acest an. Nu va lipsi nici programul folcloric, iar cântecul şi dansul popular autentic care se vor întinde până târziu, în noapte. Vor urca pe scenă interpreţii de muzica populară Adina Roşca şi Cătălin Doinaş. Sărbătoarea va continua şi duminică printr-un concurs de olărit pentru amatori – „Strâmbă roata”, dar şi cu o conferinţă a Asociaţiei Române a Localităţilor Centre de Ceramică Populară.

 

Nicolae Sărdărescu: „Mizăm pe faptul că vor fi peste 25.000 de vizitatori la Cocoşul de Hurez”

Cea de-a 47-a ediţie a festivalului „Cocoşul de Hurez” şi prima organizată de Nicolae Sărdărescu în calitate de primar al oraşului va fi una cu totul specială, cu invitaţi de seamă, printre care şi ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu: „Mizăm pe faptul că vor fi peste 25.000 de vizitatori în cele două zile, sâmbătă şi duminică şi, ca noutate, vom lăsa funcţional târgul şi în ziua de luni. Avem mulţi invitaţi din străinătate, dar şi mulţi meşteri populari atât din ţară cât şi din ţări precum Franţa, Italia, Moldova, Ucraina şi din Grecia. Asigurăm nu numai expoziţia de ceramică, ci vom avea şi spectacole artistice, de teatru şi foarte multe evenimente create pentru a prezenta amploarea culturală de care se bucură acest eveniment. Am lansat invitaţii reprezentanţilor judeţului, primarilor, şefilor de instituţii, dar şi tuturor membrilor Asociaţiei Ceramiştilor din România. Mai mult, am transmis o invitaţie şi domnului ministru al Culturii şi sper să ne onoreze cu prezenţa la această sărbătoare tradiţională atât de importantă pentru oraşul Horezu”, ne-a declarat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2017
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...