Pesceana, localitate legendară

 Breaking News
Pesceana, localitate legendară
mai 21
14:27 2017

Pesceana este un loc pitoresc, ascuns printre dealurile pădurii Cotoşmanu, cu nume de împărăteasă, aşa cum o numeşte profesorul Costea Marinoiu: „Pesceana este un nume de împărăteasă pe care îl şopteşte cu emoţie râul ce-i brăzdează pieptul stâncos”. Cântecul văii Pescenei are valori aparte, iar locul are o istorie deosebită. Bătrânii spun că aici dacii au descoperit un izvor puternic, care a fost motivul construirii vestitei cetăţi antice de la Râpa Cărămizii. Cetatea este o ctitorie antică şi a rezistat vicisitudinilor vremii pentru că este aşezată strategic, deasupra cumpenei văii. Legendele mai amintesc şi despre faptul că, tot aici, un bou a fost înghiţit definitiv de apele acestui izvor puternic. Izvorul Boului, aşa i-a rămas numele încă din vremurile dacice, cu apele sale îndrăzneţe, care izvorăsc în nordul comunei, ferestruind la vale pădurea Higii şi întâlneşte în calea sa, la poalele dealului Cărămizii Pescenuţa şi, împreună, formează pârâul Pesceana, care trece prin Glăvile şi Amărăşti, scaldă malurile Nemoiului şi Creţeniului, traversează repede Suteştiul şi se aruncă în Olt în comuna Voiceşti. Locuitorii acestor aşezări au o istorie milenară. Documentele vremurilor apuse vorbesc despre existenţa populaţiei pe aceste meleaguri străvechi. Un hrisov din timpul domniei lui Radu de la Afumaţi face ca atestarea documentară a localităţii să dateze din anul 1526.

 

Din cele mai vechi timpuri, pe Valea Pescenei sărbătorile au avut un puternic ecou

Comuna Pesceana, prin aşezarea sa, cu faţa cât mai aproape de soare, se află într-o zonă în care viticultura ocupă un loc însemnat în economia locală alăturându-se comunelor vecine care, toate la un loc, formează Podgoria Drăgăşani. „Zona noastră, privind suprafaţa culturilor de viţă de vie, avea cândva aproximativ 48 de hectare. Eram printre primele 20 de localităţi în ierarhia comunelor judeţului. Cele mai cunoscute plantaţii de viţă de vie se află pe valea Morişti, Negraia şi Valea lui Anghel”, ne spune primarul Ion Vasile. Codrii seculari ai Cotoşmanului, apele şi văile înfloritoare, dealurile roditoare, tradiţiile populare vin să confirme din plin că pe aceste meleaguri există o bogată zestre spirituală cu obârşie străveche, în antichitate. De-a lungul timpului, pe Valea Pescenei sărbătorile au avut un puternic ecou. Paştele, cea mai mare sărbătoare, înseamnă în acelaşi timp instalarea deplină a primăverii, învierea vieţii. În vremea Rusaliilor, pe întreaga Vale a Pescenei răsuna dansul Căluşului, iar localnicii se duceau la biserică cu frunze de tei şi nuc. Toamna, la Pesceana, la casa fiecărui gospodar se făceau clăci, la curăţat de porumb. Pe toate uliţele văii răsuna veselia copiilor şi pălăvrăgelile adulţilor întorşi de la munca câmpului. Acum, în fiecare sat, mare parte dintre tineri au plecat în lume pentru un trai mai bun, iar cei rămaşi îţi duc liniştiţi viaţa la ţară. Oamenii sunt gospodari, au vii şi terenuri agricole pe care le muncesc aşa cum pot.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

 

Angajarea în videochat – mai avantajoasă decât s-ar putea crede

Chiar dacă este vorba despre un domeniu privit dezaprobator de unii, nu poate fi negat faptul că a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii ani.

Rapidauto.ro este un magazin online de piese auto cu peste 17 ani vechime

Echipa RapidAuto.ro a început ca un distribuitor de piese auto în zona de vest a României, sub numele de Best Auto Vest, ajungând prin BestAutoVest.ro până la a fi un retalier online de piese şi accesorii auto adaptat la nevoile consumatorului modern.

Vrei sa faci plaja in luna ianuarie? Iata ce destinatii sa alegi!

Pentru cei mai multi romani, luna ianuarie inseamna revenirea la job-ul pe care il au, dupa o vacanta de cateva zile cu ocazia sarbatorilor. Pentru altii, insa, prima luna din an reprezinta un prilej de a lua o pauza si de a pleca in aventura vietii lor, in destinatii exotice, unde este cald si soare.

Firmele de transport rutier versus avion – ce sa alegem?

In ultimul timp,apare tot mai des intrebarea: de ce sa merg cu autocarul si sa petrec n ore intrafic daca pot sa merg cu avionul si sa ajung in 2-3 ore?

Stirile pe zile

mai 2017
L Ma Mi J V S D
« apr.   iun. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...