Primăriile vâlcene în stand-by. Peste 600 de proiecte aşteaptă finanţarea prin PNDL 2

 Breaking News

Primăriile vâlcene în stand-by. Peste 600 de proiecte aşteaptă finanţarea prin PNDL 2

Primăriile vâlcene în stand-by. Peste 600 de proiecte aşteaptă finanţarea prin PNDL 2
mai 23
10:39 2017

De mai bine de 2 luni, primarii vâlceni aşteaptă cu sufletul la gură un răspuns de la Ministerul Dezvoltării în ceea ce priveşte proiectele depuse pentru modernizarea infrastructurii locale, potrivit OG 6, etapa a 2-a a PNDL. Autorităţile publice locale din judeţul Vâlcea au depus peste 600 de proiecte pentru PNDL-2, de şase ori mai multe proiecte comparativ cu PNDL-etapa 1. Ministerul Dezvoltării a anunţat finanţarea a 9.500 de proiecte la nivel naţional, însă până la data finală de depunere s-au înregistrat peste 20.000 de proiecte.

Proiectele aflate în derulare, blocate de constructorii “neserioşi”

Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat săptămâna trecută, într-o vizită la Craiova că toate proiectele din Programul Național de Dezvoltare Locală aflate în finanțare la data de 31 decembrie 2016 au sursele de finanțare asigurate și le-a cerut primarilor să grăbească lucrările și să se prezinte cu facturile la decontat. Astfel de cazuri sunt şi în judeţul Vâlcea, cele mai importante fiind cele care vizează reabilitarea drumurilor comunale sau construcţia de poduri, lucrări câştigate în urma licitaţiei de RAJDP Vâlcea sau de firme cu potenţial financiar mai redus. În mai multe localităţi vâlcene, lucrările tărăgănează de ani buni, iar constructorii nu vin să lucreze, chiar dacă primăriile au bani în cont pentru finalizarea lucrărilor. În acest context, ministrul Dezvoltării i-a îndemnat pe primari să urgenteze lucrările şi să trimită facturile la decontare: “Tot ce cer eu de la dumneavoastră este să grăbiți lucrările și să veniți cu facturile la decontat, pentru că avem cash-urile asigurate, nu avem nicio problemă în asigurarea surselor de finanțare. Vă solicit să aveți o discuție foarte aplicată cu constructorii dumneavoastră și să veniți cu facturile la decontare. Nu putem justifica nevoie de infrastructură atât timp cât aveți contracte din 2015 și ați decontat 10% din ele “, a spus Shhaideh la o întâlnire cu primarii din judeţul Dolj.

Doar un sfert din proiectele depuse vor intra la finanţare

În ceea ce priveşte PNDL- etapa 2, Shhaideh a precizat că bugetul alocat este de 30 de miliarde de lei și, conform programului de guvernare, sunt finanțate 5.000 de obiective noi — apă, canal, drumuri, 2.500 de creșe și grădinițe și 2.000 de școli. Numai din Vâlcea au fost depuse peste 600 de cereri de finanţare pentru proiecte, iar finanţate pe programul PNDL-etapa 1 au fost mai bine de 100 de proiecte. În nouă strategie de dezvoltare a infrastructurii pentru următorii patru ani instituita de Guvernul PSD, prioritare vor fi lucrările de apă şi canal, urmate de modernizarea şi asfaltarea drumurilor comunale. Dacă ar fi să facem o medie a numărului de proiecte depuse per localitate, putem constata că o localitate a depus în medie 6 cereri de finanţare. Vom vedea şi care vor fi criteriile de selectare, ţinând cont că necesităţile de dezvoltare în mediul rural sunt foarte mari. Dacă ar fi să luăm în calcul şi faptul că autorităţile publice locale au depus peste 20.000 de proiecte pe PNDL 2, valoarea acestora depăşind 80 de miliarde de lei, şansele ca fiecare dintre localităţile vâlcene să prindă la finanţare mai mult de un proiect sau două, sunt foarte mici.

Primăria Râmnicului, campioana la depunerea de proiecte: 49 de cereri de finanţare

Cele mai multe proiecte depuse pe PNDL-2 din judeţul Vâlcea aparţin Primăriei Râmnicului, care a depus la Ministerul Dezvoltării nu mai puţin de 49 de proiecte pentru modernizarea infrastructurii. Și Consiliul Județean Vâlcea s-a mișcat bine, solicitând 20 de cereri de finanțare, majoritatea privind modernizarea drumurilor judetene. Nici localităţile vâlcene nu s-au lăsat mai prejos, comuna Guşoeni solicitând finanţare pentru 14 proiecte de investiţii, urmată de primăria Pesceana cu 13 solicitări de finanţare. Şi la Şuşani sau Băbeni, un număr de 10 proiecte aşteaptă finanţarea pe noul program PNDL-2. Foarte puţine primarii au ales să depună două sau trei proiecte, majoritatea încercând marea cu degetul prin acest program guvernamental, mai ales ca ghidurile de finanţare pe fonduri europene întârzie să apară ori condiţiile de eligibilitate sunt foarte drastice.

Opoziţia, sceptică în privinţa modului de repartizare a fondurilor

Printr-o interpelare adresată ministrului Dezvoltării Regionale, senatorul PNL Romulus Bulacu a solicitat un punct de vedere referitor la criteriile prin care Ministerul va departaja, finanţa şi aloca sumele pentru proiectele depuse de administraţiile locale din ţară. „Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) va continua şi în acest an cu finanţarea a peste 9500 de obiective de investiţii noi. În perioada 2017- 2020, Ministerul Dezvoltării Regionale are posibilităţi reduse de finanţare a unităţilor administrativ –teritoriale, având în vedere numărul mare de proiecte depuse, care depăşeşte cu mult plafonul existent de finanţare. În acelaşi timp, criteriile de admitere la finanţare şi alocare a sumelor pentru proiecte, cuprinse în OUG 28/2013, Ordinul MDRAP nr. 1851/2013 şi HG nr. 624/2015 nu includ prioritizarea alocării în funcţie de urgenţele unităţilor administrativ teritoriale şi nici departajări în funcţie de numărul de locuitori deserviţi prin aprobarea unui proiect. Pe cale de consecinţă, doamnă ministru, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi comunicaţi un punct de vedere, cu privire la situaţia prezentată şi care sunt criteriile prin care ministerul va departaja, finanţa şi aloca sumele pentru a realiza dezvoltarea regională a lucrărilor de infrastructură, tehnico-edilitară şi socio-educativă”, arată senatorul liberal într-o interpelarea făcută, zilele trecute, către Ministerul Dezvoltării.

Ramona BALTEANU

 

 

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2017
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...