Daniel Băluţă: „Există o neconcordanţă între realităţile pe care le trăiesc ciobanii şi lege”

 Breaking News

Daniel Băluţă: „Există o neconcordanţă între realităţile pe care le trăiesc ciobanii şi lege”

Daniel Băluţă: „Există o neconcordanţă între realităţile pe care le trăiesc ciobanii şi lege”
mai 28
14:39 2017

Primarul comunei Vaideeni subliniază care sunt problemele cu care se confruntă crescătorii de animale din Vaideeni, afirmând că este foarte greu, încă, să vinzi produse autohtone pe piaţa din România. Referitor la concurenţa faţă de produsele care omoară piaţa autohtonă, primarul afirmă că a avut discuţii cu reprezentanţii ministerelor, fără a se înregistra vreo schimbare. „Lucrurile încă bat pasul pe loc. Am solicitat finanţare pentru ferme. De exemplu noi, ca primărie, nu avem dreptul să luăm nici o subvenţie pentru păşuni, rămânem doar cu o redevenţă, care şi aceea este limitată. Cea mai mare aberaţie în lege este faptul că ne obligă să ţinem o licitaţie cu preţ maximal. Legea spune că atribuirea nu trebuie să depăşească jumătate din valoarea masei verzi. La început am făcut notificare, spunând că luăm ca preţ de pornire la licitaţie, dar nu pot să-l iau acest preţ şi ca pe unul de atribuire, pentru că nu pot să pun condiţia ca oaia unui cioban să mănânce mai puţin decât oaia celuilalt cioban”, spune primarul Daniel Băluţă. Aşadar, pentru preţul maximal nu există alternativă de departajare”, afirmă acesta.

 

Primarul şi-ar dori fonduri pentru spaţii de producţie

Primarul a mai solicitat să existe posibilitatea accesării unor fonduri pentru realizarea unor spaţii de producţie şi depozitare a telemelei la munte: „Dacă vreau să obţin un brand, dacă vreau să produc brânza ca acum o sută de ani, trebuie să o produc la munte. Şi spun asta pentru că unul dintre secrete este inclusiv ora, dar şi vremea la care îi dai cheag brânzei. Am vrea să realizăm aceste spaţii pentru că ne-ar ajuta şi în dezvoltarea turismului la Vaideeni”, declară primarul.

 

În munţii Vaideeniului sunt 11 stâne tradiţionale

Pe lângă spaţiul de cazare tradiţional de la cele unsprezece stâne de pe raza UAT Vaideeeni, mai sunt alte cinci stâne pe golurile alpine care apartin comunei, unde exista de asemenea spaţii de cazare. Spaţiile sunt o condiţie impusă cu ani în urmă, în sensul că fiecare stână trebuie să aibă o cameră pentru cazarea turiştilor: „În primul rând turistului, când trece pe la stână, trebuie să îi prezentăm produsele noastre, obiceiurile moştenite, tradiţiile de la stână, pe cât se mai pot ele păstra. În situaţia aceasta nici un turist nu va pleca cu mâna goală de la stână. Pe mine nu mă încântă să duc un tanc pentru depozitarea laptelui, decât în condiţiile în care ciobanii, ca membri cooperatori îşi înfiinţează o fabrică de păstrare, pentru brand. O altă problemă o avem cu impunerea condiţiilor aberante în celar, zona unde se prelucrează şi se depozitează laptele. Direcţia Sanitar-Veterinară spune că în celar trebuie să ai beton pe jos şi faianţă pe pereţi. Dar, ca să te duci cu beton şi faianţă la cota 2000 este imposibil, iar praful de beton nu este mai sănătos decât grinda şi podeaua de lemn. În celar, spaţiul de depozitare este conceput de sute de ani ca un buncăr frigorific, podeaua este din grinzi de lemn despărţite prin spaţii, creându-se un adevărat spaţiu de ventilaţie, care păstrează o temperatură contantă. Dacă ciobanul pune beton pe jos a distrus toată producţia. Însă, de frică, sunt ciobani care au făcut aşa ceva. Există o neconcordanţă a lucrurilor simple pe care le trăiesc ciobanii şi de la care nu se pot abate, şi legea, care nu este concepută conform realităţilor pe care le trăim” a mai spus primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2017
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...