Depopularea accentuată lasă satele localităţii Tetoiu pustii

 Breaking News

Depopularea accentuată lasă satele localităţii Tetoiu pustii

Depopularea accentuată lasă satele localităţii Tetoiu pustii
iunie 11
19:53 2017

Aşezate între ape şi codri seculari, într-un cadru pastoral deosebit, cele şapte sate ale comunei Tetoiu suferă din cauza tranziţiei decembriste. Dacă, înainte de Revoluţie, în fiecare sat exista câte o şcoală, astăzi, la Tetoiu mai funcţionează o singură şcoală, la centru, doar grădiniţele rămânând deschise. În ultimii ani, cei mai mulţi tineri au luat calea Occidentului, întorcându-se acasă din când în când, de dorul bunicilor. Îmbătrânirea populaţiei şi depopularea comunei se vede cel mai bine în şcoli, pentru că numărul elevilor scade an de an. Cei care termină gimnaziul se îndreaptă către liceu pentru ca, mai apoi să plece în lume, după un loc de muncă mai bine plătit, pentru că, în zonă, industria lipseşte cu desăvârşire, iar agricultura, ocupaţia de bază cândva este practicată astăzi doar pentru subzistenţă. Primarul spune că cea mai veche şcoală înfiinţată în comună a fost şcoala din satul Tetoiu, în anul 1857, care a funcţionat la început într-un local închiriat pentru ca, mai apoi, în fiecare localitate, datorită numărului mare de copii, comunitatea să ridice câte o locaţie în fiecare sat.

Astăzi, la Tetoiu, pe lângă şcoala din centru mai funcţionează o singură şcoală şi cinci grădiniţe, iar autorităţile privesc şi ele neputincioase la depopularea satului. De la Revoluţie, tinerii părăsesc în continuare satul din cauza lipsei locurilor de muncă şi a unei perspective de viitor, dar şi din cauza unui mediu social nefavorabil. Covorul verde al dealurilor, rodul bogat al livezilor, frumuseţea locului, departe de zonele poluate, contrastează puternic cu faptul că satele sunt din ce în ce mai nelocuite. Primarul spune că a acordat o atenţie deosebită pentru unităţile de învăţământ: Referitor la proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea şcolilor avem prinse pentru anvelopare două şcoli, inclusiv şcoala din satul Ţepeşti, care este şcoala de centru. Pentru acest obiectiv am făcut un proiect pentru izolare termică. În curtea şcolii sunt două locaţii: şcoala nouă, dar şi corpul vechii şcoli. În localul nou sunt amenajate sălile de clasă şi grădiniţa, iar în clădirea veche sunt laboratoarele şi o sală de sport. Pentru că acest local vechi este o paragină, am solicitat fonduri”, a declarat primarul Lucian Antonie.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2017
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...