Gabriel Năstăsescu: „Îmi doresc să dezvoltăm zona, să-i facem pe oameni să nu mai plece din Voineasa”

Primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în localitate, în următorii ani. Ce soluţie întrevede pentru aducerea la viaţă a hotelurilor de la Vidra şi Voineasa, când va fi finalizată pârtia de schi de la Obârşia Lotrului, dar şi ce proiecte europene intenţionează să acceseze în acest exerciţiu bugetar, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: S-au deschis câteva linii de finanţare pe fonduri europene. Se pliază localitatea Voineasa condiţiilor de accesare a fondurilor externe, şi ce proiecte intenţionaţi să depuneţi?

Gabriel Năstăsescu: În prezent lucrăm la documentaţia aferentă unui proiect pe care îl vom depune pe măsura 7.1, fonduri europene. Noi sperăm să fie gata cât de curând, să mergem cu el la sesiunea din iulie. În proiect sunt cuprinse trotuare de-a lungul străzilor, de la intrarea în localitate şi până la ieşire, în jur de 4 kilometri. Acolo unde este posibil vor fi amenajate trotuare pe ambele părţi, în funcţie de cum permite drumul. Pe lângă aceste trotuare vom moderniza şi iluminatul public, se vor monta stâlpi stradali, mobilier stradal: băncuţe, pubele şi jardiniere. Tot în cadrul acestui proiect se vor amenaja şi două terenuri sintetice, unul la şcoală şi unul sus, în staţiune. Cel din staţiune există deja, doar că trebuie modernizat. Noi am dorit să-l realizăm cu bani proprii pe cel din curtea şcolii, costă 50.000 de euro, dacă există posibilitatea să-l realizăm cu fonduri externe, şi este mult mai bine. Deocamdată nu ştim la ce valoare se va ridica acest proiect, suma maximă este de 5 milioane de euro. Prin acest proiect schimbăm puţin imaginea staţiunii Voineasa. Sper să le placă şi celor care deţin pensiuni în zonă şi să se creeze mai multe spaţii de cazare, să lase măcar hotelul Lotru funcţional. Ne dorim şi crearea de noi locuri de muncă şi sperăm într-o revitalizare a staţiunii în viitorul apropiat. Foarte mulţi turişti se duc în zonă şi când o văd aşa prăpădită pleacă automat cu o imagine neplăcută din staţiune.

 

Impact real: Ce soluţie întrevedeţi pentru readucerea la viaţă a hotelurilor de la Vidra şi Voineasa, aflate în administrarea sindicatelor?

Gabriel Năstăsescu: I-am invitat la o discuţie pe reprezentanţii sindicatelor care deţin hotelurile şi pensiunile din staţiune, mi-au promis că vor veni şi împreună sper să să găsim o soluţie pentru a moderniza clădirile respective. Mi-au spus că vor veni şi îşi vor pune un director care să se ocupe de clădirile de aici. Le-am propus concesionarea terenurilor de sub clădiri, pentru că în felul acesta vor putea şi ei să acceseze fonduri europene pentru modernizarea lor. De la bun început, eu am căutat să ajungem la o înţelegere tocmai pentru că nu vrem să ne punem împotriva dezvoltării, ci din contră, îmi doresc ca această staţiune să renască. În primul rând îmi doresc să dezvoltăm zona şi să-i facem pe oameni să nu mai plece din Voineasa. Marea majoritate a populaţiei din Voineasa pleacă la Sibiu să muncească. Atâta timp cât oamenii nu au ce să lucreze aici, ce să facă? Am discutat şi cu reprezentanţii de la Ministerul Turismului şi în legătură cu Vidra, au văzut şi situaţia de acolo, le-am spus că suntem criticaţi pentru faptul că nu există infrastructură la cazare, deşi există acolo posibilitatea creării a 1.000 de locuri de cazare şi 7 kilometri de pârtie. Am sugerat varianta introducerii de microbuze care să meargă la pârtie. Schiază omul, apoi se întoarce, mănâncă, bea, etc. Eu le-am explicat, mai mult de atât nu avem ce face, sunt lucruri care nu depind de noi.

 

Impact real: Ce proiecte aţi depus pe fonduri guvernamentale şi care este speranţa administraţiei locale în vederea finanţării acestora?

Gabriel Năstăsescu: Avem podul de la piaţă, reabilitarea podului de la Voineşiţa şi extinderea sistemului de alimentare cu apă. Chiar am vorbit la Ministerul Dezvoltării, am întrebat ce speranţe sunt ca proiectele să intre la finanţare şi când vom primi un răspuns, dar ni s-a transmis că sunt în lucru, în analiză şi că nu ne pot garanta că vor intra la finanţare toate trei. Se caută soluţii atât din punct de vedere financiar, cât şi al documentaţiei, pentru a se putea aproba. Poate ne vor fi aprobate doar două, dar măcar rămân acolo şi, în momentul în care se va mai face o rectificare bugetară, măcar le avem pregătite.

 

Impact real: De curând, Primăria Voineasa a fost informată că au fost alocaţi banii pentru finalizarea domeniului schiabil de la Obârşia Lotrului. Când preconizaţi că va fi gata lucrarea?

Gabriel Năstăsescu: Am fost informaţi că a fost aprobat Ordinul Ministrului Turismului prin care ni s-a alocat suma de 15 milioane de lei, necesară construirii parcării şi parcării supraterane şi zidul de acces din DN7 către domeniul schiabil. Mai este de finalizat restaurantul şi sunt alte câteva mici lucrări de executat. Suma respectivă este în funcţie de devizele licitate acum 4-5 ani. Au fost prezente comisii, au văzut că într-adevăr aceasta a fost problema şi Guvernul a luat decizia să fie alocaţi banii. Sperăm să reuşim să finalizăm această problemă, a parcărilor din zona pârtiei, şi să nu mai fie nevoiţi turiştii să meargă câte 3-4 kilometri pe jos, cu schiurile în spate. Sperăm ca, până la 30 septembrie 2017 să finalizăm această lucrare. Depinde foarte mult şi de timp, şi dacă vremea ne este favorabilă.

 

Impact real: În oferta electorală aţi trecut şi amenajarea unui teren de sport, dar şi înfiinţarea echipei de fotbal a localităţii. Când se va întâmpla acest lucru?

Gabriel Năstăsescu: Noi ne dorim să reînfiinţăm din toamnă echipa de fotbal, pe care o vom înscrie la Liga a 5-a în cadrul competiţiilor organizate de AJF Vâlcea. Pentru început vom juca la Mălaia, unde am găsit înţelegere la domnul primar să ne lase să jucăm în comuna dumnealor. Între timp, vom încerca să discutăm cu vechii proprietari pentru a face demersuri să cumpărăm terenul. Eu am jucat fotbal la Voineasa în 1990 şi localitatea a avut echipă de fotbal până în anul 2000. Este o dorinţă a mea, să reînfiinţez echipa de fotbal, dar şi o promisiune faţă de cetăţeni.

 

Impact real: V-aţi propus să reînviaţi tradiţia şi să organizaţi „Ziua comunei Voineasa”. Când se va întâmpla acest lucru?

Gabriel Năstăsescu: Vrem să reluăm, începând cu anul acesta, ziua comunei, care nu a mai fost organizată cred că de zece ani. Am dorit să o legăm de atestarea documentară, însă se duce undeva în toamnă şi vremea este mai rece, în perioada respectivă. Ne dorim să o organizăm în vară, poate la sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august. Încă nu am stabilit data exactă împreună cu Consiliul Local, dar o vom face cu siguranţă. Ziua comunei se va desfăşura în parcarea de sus, din staţiune, unde la timpul respectiv va fi, probabil, deschisă şi berăria de acolo. Sperăm să fie ceva frumos.

 

Impact real: Guvernul are în plan finalizarea cadastrării gratuite a terenurilor agricole până în 2023. Care este situaţia cadastrării în localitatea Voineasa?

Gabriel Năstăsescu: Este greu de realizat acest lucru. Pe lângă faptul că suma alocată pentru cadastrare este una mică, nu vor să vină cadastrişti pe banii aceştia (60 de lei) şi nu vor să vină pentru că în zona de munte este un sector cadastral mai dificil. Două sau trei cărţi funciare înseamnă 600-700 de hectare de teren. Nu merge să stai în faţa calculatorului, să măsori şi să faci sectoarele cadastrale. Dacă tot se doreşte a se face un lucru, ar trebui acordată o mai mare atenţie, făcut totul ca la carte. Va fi foarte greu de realizat acest obiectiv, mai ales în zona noastră.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *