Ne-am obişnuit de mult timp ca România să fie un fel de teren de joacă pentru marile puteri şi, mai ales, vaca de muls a acestora. În ciuda elogiilor aruncate în spaţiul public de pupincuriştii de casă ai Cotroceniului, România va plăti foarte scump scurtul moment de glorie al preşedintelui Iohannis, prilejuit de întâlnirea cu cel mai puternic om al planetei.

În realitate, nota de plată în urma acestei vizite va fi decontată de absolut toţi românii, într-un fel sau altul, pentru că Iohannis a acceptat imediat şi fără rezerve creşterea bugetului pentru apărare de la 1,4% la peste 2% din PIB, ceea ce va însemna cumpărarea a şi mai multe arme produse de americani, din banii contribuabililor români.

Pe de altă parte, Trump a intenţionat şi a şi reuşit să se folosească de unul dintre cei mai slabi conducători ai ţărilor UE pentru a le arăta pisica adevăraţilor lideri ai uniunii, Germania şi Franţa. Prognozăm, astfel, că madam Merkel va şterge ca prin farmec zâmbetul tâmp de pe faţa lui Iohannis, după întâlnirea pe care acesta o va avea cu cei doi lideri europeni. Singurul atu al preşedintelui român în această farsă a fost faptul că, spre deosebire de predecesorii săi, vorbeşte mult mai bine engleza, dar nu s-a folosit în nici un moment de acest lucru în favoarea ţării pe care o reprezenta, în discuţiile cu Trump. Mai degrabă, am văzut un Iohannis ajuns aproape în pragul orgasmului la gândul că a fost şi el băgat în seamă de cineva şi care, cu zâmbetul acela permanent al său, a dat umil din cap şi a aprobat toate propunerile trumpiste. În această lumină, întrevederile care vor urma, cu Merkel şi Macron, vor avea efectul unei mini bombe plasată chiar lângă turul pantalonilor lui Iohannis.

Întrevederea de la Washington nu ne aduce, în concluzie, absolut nimic bun. În scurt timp, România va trebui să marcheze bani frumoşi în buzunarele americane, miliarde de dolari, pentru dotarea cu armament Made in USA, iar soldaţii români vor deveni în continuare carne de tun pentru marile puteri. În paralel, ţara noastră va finanţa cu bani grei „sejurul” soldaţilor americani la Deveselu şi prin alte locuri din ţară, tot din banii noştri, în timp ce investiţiile americane în România sau ridicarea vizelor au fost subiecte care nici măcar nu au intrat în discuţie, la întrevederea cu Trump. Preşedintele american a tras de la început până la sfârşit spuza pe turta lui, folosind ocazia pentru a lansa din nou teoria că statele membre NATO ar cam trebui să plătească şi restanţele din urmă, şi chiar a dat de înţeles că România va trebui să ajute din nou cu trupe armate şi să se implice într-un eventual conflict în Orientul Mijlociu, mai exact în Qatar. În acest context, nu se poate spune că această vizită aduce ceva bun pentru România.

Prin blândul şi fericitul că este băgat în seamă Iohannis, liderul american a forţat crearea unei breşe în frontul european, mai ales pe linia Germania-Franţa, lucru care a provocat aproape imediat anunţul întrevederilor în perioada următoare cu Merkel şi Macron. Probabil că, în cadrul acestor întrevederi, Iohannis va trebui să dea socoteală pentru dulcegăriile cu Trump şi pentru că s-a angajat la anumite compromisuri care pot fi un precedent periculos pentru alte state din NATO. Probabil că, după şutul pe care îl va primi de la şefii săi europeni, Iohannis se va întoarce în ţară cam tuflit şi va avea de rezolvat cel puţin o dilemă: dacă îşi respectă promisiunile către SUA riscă să-şi pună în cap uniunea din care facem parte, iar dacă nu, riscă să-i enerveze pe americani. Oricum ar fi, România iese şifonată din această menghină.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *