Primarul Râmnicului vrea desfiinţarea Liceului Oltchim
  • Dezbaterea publică a avut un final nefavorabil pentru Gutău:
  • Râmnicenii vor facultate de stat, dar nu cu preţul desfiinţării Liceului Oltchim

 

Vineri, în Sala Mare a Consiliului Judeţean a avut loc dezbaterea publică privind schimbul de terenuri şi clădiri pe care Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea vrea să îl facă cu Universitatea de stat din Piteşti. Mai exact, în schimbul terenurilor de la fosta Unitate Militară din Vlădeşti, pe care primarul Gutău le doreşte în administrarea domeniului public al municipiului, Universitatea de stat din Piteşti a solicitat preluarea Liceului Oltchim. O astfel de iniţiativă a stârnit revolta cadrelor didactice ale unui dintre cele mai vechi licee din oraş, dar şi criticile opoziţiei, liberalii afirmând, prin vocea preşedintelui PNL Râmnicu Vâlcea, Victor Giosan, ca acest proiect are conotaţie de speculaţie imobiliară. Dezbaterea a fost prezidată de primarul Mircia Gutău, de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu şi de inspectorul general şcolar, Andra Bică.

 

Conducerea liceului se opune categoric

Propunerea părea una atractivă pentru primarul Gutău, care, de mai bine de 15 ani, doreşte preluarea în domeniul public a terenurilor de la ieşirea din municipiu către staţiunea Olăneşti, care arată deplorabil, cel mai probabil pentru anumite proiecte imobiliare. Astfel, administraţia municipală a supus dezbaterii publice acest lucru, dar s-a lovit de refuzul categoric al conducerii liceului. Mai mult decât atât, în dimineaţa zilei de joi, numeroşi profesori şi elevi de la Liceul Oltchim au protestat în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe motiv ca primarul Gutău doreşte desfiinţarea Liceului Oltchim: „Universitatea din Piteşti a spus că cedează primăriei terenurile, cele 24 de hectare de teren, în schimbul clădirilor Liceului Oltchim. Acolo vom putea face un adevărat cartier sau vom vedea, în funcţie de ce doresc şi râmnicenii, ce trebuie să facem în zona respectivă. Cert este că există fonduri europene pentru modernizarea zonelor părăsite. În schimb doresc Liceul Oltchim, unde intenţionează să facă o facultate de stat. Mai mult decât atât, doresc să facă un Colegiu Terţiar Nonuniversitar, unde să se specializeze elevii care nu iau bac-ul, să facă acele şcoli profesionale atât de necesare nouă”, a argumentat Mircia Gutău necesitatea acestui schimb de terenuri. Gutău a mai precizat că una dintre condiţii pe care le-a pus Universităţii din Piteşti a fost ca nici un cadru didactic şi nici personalul auxiliar să nu îşi piardă locul de muncă.

 

Râmnicenii vor facultate de stat, dar în altă locaţie

Argumentele lui Gutău de la dezbaterea publică nu i-au convins pe profesorii şi elevii prezenţi în sală, care nu doresc nici în ruptul capului desfiinţarea Liceului Oltchim. Conducerea liceului a salutat intenţia primăriei de a aduce o facultate de stat în Râmnic şi de a înfiinţa şcoli profesionale, însă nu cu preţul desfiinţării Liceului Oltchim, care are o vechime de peste 50 de ani, are cel mai mare număr de elevi dintre liceele tehnologice care există în Râmnic, (aproximativ 800 de elevi. Mai multe, are laboratoare acreditate şi, în cazul mutării liceului în altă locaţie, se pierd acreditările obţinute cu atâta trudă de colectivul de cadre didactice. Mai mult, Liceul Tehnologic a accesat proiecte europene pentru diferite activităţi, schimburi de experienţe în străinătate şi, în caz de desfiinţare, vor trebui returnate toate fondurile primite.

 

Victor Giosan: „Acest proiect are puternice conotaţii de speculaţie imobiliară”

Nici liberalii din Râmnic nu au rămas indiferenţi în urma solicitărilor Universităţii din Piteşti de a prelua Liceul Oltchim în schimbul terenurilor de la Vlădeşti. Liberalii, prin vocea preşedintelui Victor Giosan, au sugerat că Universitatea ar trebui să-şi realizeze proiectul în locaţia pe care o deţine în prezent şi care este lăsată în paragina: „PNL Râmnicu Vâlcea se opune ferm proiectului personal al primarului Mircia Gutău şi susţinut de Consiliul Judeţean Vâlcea, de desfiinţare a Liceului Tehnologic Oltchim, unitate de învăţământ cu tradiţie în municipiul nostru. Salutăm proiectul Universităţii din Piteşti de a-şi extinde activităţile didactice şi de a diversifica oferta educaţională, mai ales cu specializări în domeniul tehnic, dar considerăm că acest proiect poate foarte bine fi implementat în locaţia care i-a fost transferată de mai mulţi ani.  Credem că susţinerea învăţământului vocaţional/ tehnologic este o prioritate mai mare acum decât orice alt proiect educaţional. (…) De aceea, ne manifestăm îngrijorarea şi surprinderea că Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Ministerul Educaţiei pot fi parte a unui proiect de desfiinţare a Liceului Tehnologic Oltchim. Din modul în care se acţionează înţelegem că acest proiect de desfiinţare a Liceului Tehnologic Oltchim şi de transfer a clădirilor şi terenurilor sale către Universitatea din Piteşti, în schimbul terenurilor şi clădirilor fostei unităţi militare care să revină Primăriei Râmnicu Vâlcea are puternice conotaţii de speculaţie imobiliară”, a transmis Victor Giosan, preşedintele PNL Râmnicu Vâlcea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *