Budeşti, pământul boierilor

 Breaking News

Budeşti, pământul boierilor

Budeşti, pământul boierilor
iunie 19
06:12 2017

La ieşirea din Râmnic, într-un cadru natural de o frumuseţe rară îşi duc traiul aproximativ 6000 de suflete. Sunt locuitorii comunei Budeşti, oameni mândri de obârşia lor şi harnici, care au reuşit să treacă peste istoria cu rezonanţă a locului. Pământurile satului Budeşti au aparţinut mai multor boieri, fie prin porunci domneşti, fie prin vânzare, însă numele satului a împrumutat numele boierului „Buda”, aşa cum povestesc bătrânii. Localitatea este atestată documentar în timpul lui Vlad Dracul, domnul Ţării Româneşti într-un hrisov prin care întăreşte Mânăstirii Cotmeana satele Bărbăteşti, Budeşti şi Cicăneşti, scutindu-le de slujbe şi dăjdii. Mai târziu, istoria spune că, „pe moşia” Budeşti se găseşte instalat Constantin Socoteanu, boier în Divanul Ţării care, împreună cu soţia sa, Stanca, au construit un conac şi ulterior biserica satului. Familia boierului Socoteanu a avut o singură fată, Bica, pe numele ei adevărat Parschiva, care se căsătoreşte cu Ion Lahovary. Acesta a ocupat mai multe funcţii în conducerea ţării, fiind prefect de Vâlcea, preşedinte al tribunalului şi, ulterior, deputat de Vâlcea. Familia Lahovary a avut mai mulţi copii. În satul Budeşti se instalează unul dintre fiii boierului Lahovary, Ionel Lahovary, care studiază la Paris, îndeplinind un timp funcţia de preşedinte al „Înaltei curţi de conturi”, după care s-a retras la moşia din Budeşti. El a avut idei democratice, construind în centrul satului, pe moşia sa o şcoală, judecătorie, primărie, dispensar şi local, iar pentru banca populară o sală pentru adunări populare înzestrată cu o scenă pentru spectacole de teatru. Pământurile comunei Budeşti a fost stăpânite numai de familiile boiereşti. Marele stăpân de pământuri Constantin Socoteanu avea în proprietate satele Budeşti, Barza şi Linia, iar familiile boierilor Rudeni deţineau satele Ruda, Bercioiu şi Bârseşti. În toată această perioadă viaţa ţăranilor a fost grea, fiind doar sclavi pe moşiile boierilor, situaţia schimbându-se abia după 23 August 1944, când în ţară s-au produs modificări profunde în sistemul social, politic şi economic al ţărănimii: „Pământul, această arhivă sentimentală a satului, adăpostitor al unor comori inestimabile ale istoriei noastre a constituit în egală măsură istorie, grădină înfloritoare şi ogor mănos. Din sevele sale îşi extrăgeau de milenii roadele neobosiţii truditori care l-au înnobilat, i-au dat trăinicie şi valenţe aparte. Hrisoavele îngălbenite de patima vremurilor apuse glăsuiesc despre acest pământ al moşilor şi strămoşilor noştri, despre livezile de pomi şi vii, despre culturile de grâu şi porumb. Locuitorii Budeştiului, harnici şi pricepuţi, au muncit pământul secole de-a rândul, fiind sclavi pe moşiile boierilor”, este de părere primarul din Budeşti, Ion Vlădulescu.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2017
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...