Comuna Măciuca are potenţial turistic: şase cule datează din secolul al XVIII-lea

 Breaking News

Comuna Măciuca are potenţial turistic: şase cule datează din secolul al XVIII-lea

Comuna Măciuca are potenţial turistic: şase cule datează din secolul al XVIII-lea
iunie 28
07:35 2017

Un fapt cu totul deosebit pentru peisagistica localităţii Măciuca îl reprezintă existenţa a şase cule, păstrate într-o bună stare de conservare. Culele de la Măciuca sunt construite din cărămidă şi îi aparţin în momentul de faţă lui Alexandru Măciuceanu, Sandu Măciuceanu, Drăghici Măciuceanu, Manu Măciuceanu, Nicolae Bănică, Barbu şi Răducu Bocşaru. Când şi cum au luat fiinţă culele de la Măciuca nici istoricii locului nu ştiu. Tradiţia care perpetuează legende şi poveşti plasează începuturile acestor cule pe la începutul secolului al XVIII-lea. Însă, făcând o analogie cu celelalte cule din împrejurimi, din judeţul Vâlcea, constatăm o categorie asemănătoare. În mai toate lucrările de specialitate se menţionează că primele cule tipice, de exemplu Cula Greceanu de la Măldăreşti sau cea din Curtişoara ar data din secolul al XVII-lea. Însă, cei pe care îi întâlnim construind cule începând cu secolul al XVIII-lea nu mai sunt reprezentanţii marii boierimi ci, în majoritatea cazurilor, sunt boieri mărunţi, de ţară. Cele şase „bijuterii” arhitecturale creează o imagine plăcută ochiului, dând un aspect pitoresc localităţii.

 

Clădirea dispensarului medical păstrează arhitectura culelor

Clădirea în care funcţionează acum dispensarul uman din localitate este construită înainte de 1900, de boierul Nicolae Popescu. Potrivit datelor istorice, la început a fost judecătorie şi apoi s-a transformat în spital, unde erau în permanenţă câte doi doctori. Clădirea are o arhitectură specifică zonei şi, probabil, în viitorul apropiat, va fi declarată monument istoric. Este o locaţie destul de mare, având suficiente spaţii. Poate fi alăturată culelor boierilor Dumitru Drăghicescu, ale boierilor Măciuceni şi a boierului Bărbulescu. În anii trecuţi, cu fonduri din bugetul primăriei s-a realizat o reabilitare exterioară, suficientă doar pentru ca spaţiul să poată fi funcţional. Primarul Mugur Mărcoianu îşi doreşte o reabilitare completă, precum şi dotarea cu mobilier şi aparatură medicală a ambelor cabinete medicale de pe raza localităţii: „Am depus la Ministerul Dezvoltării şi două proiecte pentru reabilitarea celor două dispensare medicale de pe raza localităţii. Ne dorim chiar crearea unui centru de permanenţă, iar clădirea este destul de mare pentru a asigura un astfel de serviciu medical. Vom analiza ce implică acest lucru şi, dacă şi medicii vor fi de acord, văd posibilă înfiinţarea unui astfel de centru”, ne-a mai spus Mugur Mărcoianu.

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2017
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...