Învârtita Dorului a făcut din Vaideeni capitala portului popular românesc

 Breaking News

Învârtita Dorului a făcut din Vaideeni capitala portului popular românesc

Învârtita Dorului a făcut din Vaideeni capitala portului popular românesc
iunie 28
07:11 2017

Comuna Vaideeni a fost, preţ de două zile, o gazdă generoasă în care tradiţia portului popular s-a păstrat vie, iar invitaţii s-au bucurat de cântecul autentic oferit de artişti consacraţi. Cea de-a 49-a ediţie a Festivalului de folclor păstoresc „Învârtita Dorului” a oferit sâmbătă şi duminică manifestări care au făcut centrul comunei să răsune de veselie şi voie bună. Tradiţiile fiecărei zone din ţară au fost frumos valorificate prin portul popular, dansul şi cântecele care s-au îmbinat într-un limbaj comun – muzica. Nu au lipsit nici expoziţiile de fotografie, lansările de carte sau produsele tradiţionale specifice zonei, cum ar fi tocanul de oaie. Prezenţa invitaţilor de seamă a fost una numeroasă, de la conducătorii judeţului până la parlamentari, politicieni, miniştri sau oameni de cultură.

 

Aproape 10.000 de oameni au participat la „Învârtita Dorului”

Evenimentul a debutat sâmbătă la Căminul cultural „Vartolomei Todeci” cu o expoziţie de fotografie: Vaideeni în alb şi negru (momente importante din viaţa oamenilor din această enclavă păstorească), proiect manifest realizat de Asociaţia Culturală „Moştenitorii”. Totodată, expoziţia „Ia – trecut şi viitor”, dedicată Zilei Internaţionale a iei, a oferit invitaţilor o imagine autentică a portului popular românesc. Tot sâmbătă a avut loc şi o lansare de carte, mai exact reeditarea volumului: „Istoria Pământului Natal”, de Adam Toma-Băncescu, „Poezii şi cântece păstoreşti”, de Vartolomei Todeci, „Brâncuşi – Prinţ al Formei Pure”, de Ana Calina Garaş, membru al Uniunii Scriitorilor – Filiala Bucureşti. Seara, pe platoul „Învârtita Dorului” au concertat: Elena Merişoreanu, Mariana Anghel, Steliana Sima, Robert Târnăveanu, Mihaela Petrovici, Dumitru Margine. Evenimentul a fost prezentat de Georgel Nucă. De remarcat publicul numeros prezent la Vaideeni: peste 8.000 de participanţi au fost prezenţi doar în prima zi la Vaideeni. Deschiderea oficială a avut loc duminică la prânz, când, alături de primarul Daniel Băluţa s-au aflat şi autorităţile judeţului: preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, subprefectul Aurora Gherghina, parlamentarii Romulus Bulacu, Cristian Buican, Vasile Cocoş, Bogdan Matei şi Ovidiu Popă. Prezent la Vaideeni a fost şi preşedintele liberalilor vâlceni, Ludovic Orban, dar şi fostul ministru Lazăr Comănescu, originar din Vaideeni, el salutând păstrarea tradiţiei, a portului popular inconfundabil şi a obiceiurilor bine conservate de locuitori. S-au aflat pe platoul de la „Învârtita Dorului” invitaţi de seamă, politicieni, indiferent de culoarea politică şi ansambluri folclorice din 9 judeţe.

 

Daniel Băluţă: „Nu confundăm tradiţiile cu obiceiuri împământenite în ultima perioadă”

În deschidere, primarul Daniel Băluţă, îmbrăcat în port popular, le-a mulţumit tuturor participanţilor pentru prezenţă şi i-a asigurat că tradiţia nu va muri la Vaideeni, ci va fi conservată o dată cu trecerea timpului: „Pentru noi, această tradiţie specifică localităţii noastre este una dintre cele mai frumoase manifestări culturale din ţară, pe care încercăm din răsputeri să o valorificăm în fiecare an. Suntem printre puţinele localităţi din ţară care încă îşi valorifică tradiţiile. Nu confundăm tradiţiile cu obiceiuri împământenite în ultima perioadă. Dovadă sunt cele patru ansambluri de dansuri pe care le avem la nivel de localitate, alături de fluieraşi, prin care reprezentăm cu mândrie zona noastră acolo unde suntem invitaţi. La rândul lor, prietenii şi fraţii noştri ne cinstesc cu prezenţa lor aici, la sărbătoarea noastră şi pentru acest lucru le mulţumim. Învârtita Dorului este evidenţiată prin spectacole folclorice, iar, la Vaideeni, obiceiurile ciobanilor şi portul lor sunt la mare cinste”, a declarat primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluţă. Au mai susţinut alocuţiuni preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, care a felicitat administraţia locală pentru conservarea tradiţiei, a cântecului popular, asigurând locuitorii de tot sprijinul instituţiei Consiliului Judeţean în promovarea proiectelor necesare comunităţii din Vaideeni.

 

Ansambluri din nouă judeţe au susţinut spectacole folclorice

Comuna Vaideeni a  prins viaţă începând cu ora 12.00, când ansamblurile participante la festival au luat startul paradei portului popular. Reprezentanţii fiecărui judeţ şi-au etalat cu fală costumele populare specifice zonei din care provin, fiind urmăriţi de sutele de participanţi. A urmat spectacol folcloric susţinut de formaţiile din judeţul Vâlcea: Vaideeni, Băbeni, Horezu, Păuşeşti – Ansamblul „Glasul Otăsăului”, judeţul Albă: Şugag, Vinerea Cugir, judeţul Argeş: Corbi, Galeşu,

Judeţul Bistriţa-Năsăud: Leşu, judeţul Dâmboviţa: Runcu, judeţul Gorj: Baia de Fier, Novaci, Polovragi, judeţul Hunedoara: Orăştie, judeţul Sibiu: Cristian, Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului, Răşinari, Sadu, Sălişte, Tilişca, Turnu Roşu, judeţul Tulcea: Ansamblul” Odyssea”. Fiecare zonă şi-a arătat portul specific şi şi-a dat concursul de dans şi cântec popular, într-o atmosferă de sărbătoare. Pe tot parcursul manifestării nu au lipsit produsele specific păstoreşti precum pastrama şi tocanul de miel, care sunt emblema localităţii Vaideeni.

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2017
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...