Comuna Stoeneşti, la ceas de sărbătoare. “Pe fir de borangic” a marcat cea de-a treia ediţie

 Breaking News
  • No posts were found

Comuna Stoeneşti, la ceas de sărbătoare. “Pe fir de borangic” a marcat cea de-a treia ediţie

Comuna Stoeneşti, la ceas de sărbătoare. “Pe fir de borangic” a marcat cea de-a treia ediţie
iulie 09
20:47 2017

Pe 9 iulie, comuna Stoeneşti a purtat straie de sărbătoare. „Pe fir de borangic” simbolizează la Stoeneşti Ziua comunei, desfăşurată pentru prima dată în urmă cu doi ani, fondatorul acestui ritual tradiţional fiind chiar primarul comunei, Gheorghe Dumbravă. Astfel, duminică, oamenii din satele componente au fost invitaţi la o suită de activităţi organizate de Primăria Stoeneşti, în frunte cu primarul comunităţii, Gheorghe Dumbravă. Localnicii s-au bucurat din plin de toate manifestările oferite şi mai ales de surprizele pregătite de administraţia locală, special pentru ei. Adi de la Vâlcea şi Niculina Stoican au întreţinut atmosfera de sărbătoare printr-un concert inedit susţinut pe scena amplasată în centrul localităţii.

 

Maraton de muzică, la Stoeneşti

Programul manifestărilor a debutat încă de la orele prânzului când pe scenă au urcat, începând cu ora 12.00 copiii de la Şcoala Generală Stoeneşti într-un spectacol oferit în aplauzele celor prezenţi. De la orele 13.00 a urcat pe scena ansamblul folcloric „Moştenitorii” de la Pietrari, iar la ora 14.00 a susţiut un concert formaţia Cristi Pleantă şi invitaţii săi. De la ora 16.30 a avut loc şi deschiderea oficială a evenimentului. Aflat la cel de-al doilea mandat consecutiv, promotorul acestei manifestări, primarul Gheorghe Dumbravă le-a mulţumit pentru încredere localnicilor şi i-a invitat să petreacă în stil mare, cu muzică de calitate, dans şi voie bună. Primarul Dumbravă a fost felicitat atât pentru organizare cât şi pentru modul devotat şi ambiţios prin care conduce primăria, de către un reprezentant al Instituţiei Prefectului, dar şi de primarii care au răspuns afirmativ invitaţiei la sărbătoarea de la Stoeneşti. Este vorba de primarii Alexandru Dediu (Păuşeşti-Măglaşi), Cătălin Avan (Păuşeşti-Otasau), Daniel Paraschiv (Frânceşti), Viorel Radi (Buneşti), Mihai Mateescu (Baile-Govora), care au şi sustinut alocuţiuni în acest sens.

 

Conducerea judeţului a spus “pas” evenimentului

 Sute de oameni s-au adunat la deschiderea oficială a evenimentului, însă au rămas dezamăgiţi de modul în care autorităţile judeţene şi parlamentarii aleşi şi cu voturile oamenilor din Stoeneşti, au tratat sărbătoarea localităţii. Prefectul judeţului, Florian Marin a trimis un reprezentant, în timp ce preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu a ales să nu fie prezent la Ziua Comunei Stoeneşti. La fel a procedat şi preşedintele PNL Cristian Buican, partidul din care face parte şi primarul localităţii Fredy Dumbravă: “L-am sunat personal pe domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Constantin Rădulescu şi mi-a spus că este plecat din localitate, dar că va trimite un reprezentant şi constat cu amărăciune că nu a venit nimeni. Ce să mai spun? Sunt fără cuvinte. Dar aş vrea să reamintesc faptul că şi locuitorii comunei Stoeneşti au contribuit masiv ca dânsul să ajungă preşedintele Consiliului Judeţean. Şi drept dovadă, dânsul ne ignoră. Cred că dacă îl invităm pe domnul Dragnea şi îi spuneam că în comuna mea PSD-ul a luat la alegerile parlamentare 60%, cred că dansul era astăzi aici, la Stoeneşti. Dar Constantin Rădulescu nu! Dar staţi puţin, pot să spun că pe aceeaşi lungime de undă este şi preşedintele meu, liberalul Cristian Buican, care nici el nu este astăzi pe scenă la Stoeneşti. Şi-au văzut sacii în căruţă şi au uitat de Stoeneşti! Asta este adevărul! Eu am devenit liberal ca să primesc sprijin de la Consiliul Judeţean pentru asfaltarea unui drum, ca domnul Păsat este aici şi poate să confirme, eu sunt un om sincer şi recunosc, am făcut aceste compromisuri pentru comunitatea mea! Dar asta nu înseamnă că o să rămân toată viaţa liberal când preşedintele meu mă ignoră şi nu este prezent aici, la Stoeneşti”, a spus, în aplauzele sutelor de oameni prezenţi, primarul Gheorghe Dumbravă.

După alocuţiuni s-a reluat petrecerea, muzica lăutărească fiind la loc de cinste până noaptea târziu. Au urcat pe scena Violeta Constantin, Olguţa Berbec, urmate de Niculina Stoican. Seara a fost dedicată tinerilor, începând cu orele 20.00, Alessia susţinând un concert inedit. Sărbătoarea s-a încheiat cu un program oferit de Adi de la Vâlcea, cel care şi anul trecut a întreţinut atmosfera până la miezul nopţii. Focul de artificii de la miezul nopţii a încheiat sărbătoarea din acest an, de la Stoeneşti.

 

Un bun prilej de a promova arta firului de mătase tradiţională

Comuna Stoeneşti este renumită în întreaga ţară prin măiestria cu care o familie de aici păstrează arta mătăsii naturale, a firului de borangic, produs la Stoeneşti. În urmă cu 50 de ani, borangicul, firul natural de mătase era nelipsit din gospodăriile ţărăneşti. Astăzi, singurul loc din România în care se obţine mătase naturală, dar se şi ţese, se găseşte în judeţul Vâlcea, la Stoeneşti. Pasionaţi de artă populară tradiţională, soţii Niculescu, ţesători de renume, au vrut cu orice preţ să readucă, în târgurile de profil din ţară şi de peste hotare, ţesătura de borangic dispărută de mai bine de 20 de ani din România. Astăzi, Cristina Niculescu are un atelier la parterul casei din Stoeneşti, Vâlcea unde ţese din borangic marame, îi, covoare, perdele, eşarfe sau ştergare, pe care le vinde prin târguri destinate producătorilor tradiţionali. În semn de preţuire şi respect pentru păstrarea tradiţiei creşterii viermilor de mătase şi confecţionarea iilor populare, primarul Gheorghe Dumbravă a şi numit, generic, Ziua Comunei Stoeneşti- “Pe fir de borangic”.

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iulie 2017
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...