Nicolae Sărdărescu: „Avem investiţii în derulare de peste 25 de milioane de euro”

 Breaking News
  • No posts were found

Nicolae Sărdărescu: „Avem investiţii în derulare de peste 25 de milioane de euro”

Nicolae Sărdărescu: „Avem investiţii în derulare de peste 25 de milioane de euro”
iulie 09
20:36 2017

Primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în oraşul pe care îl conduce, în următoarea perioadă. Cum a fost primul an de mandat, care este stadiul lucrărilor aflate în derulare, dar şi ce proiecte europene intenţionează să acceseze pentru dezvoltarea turistică oraşului, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Trăgând linie, după primul an de mandat sunteţi mulţumit de realizări?

Nicolae Sărdărescu: Eu nu sunt mulţumit niciodată, pentru că întotdeauna apar lucruri de făcut în continuare şi nu mă lasă felul meu de a fi să le trec cu vederea şi să nu încerc să le şi realizez. Am realizat multe în această perioadă, de un an. Am şi depus proiecte care nu au intrat la finanţare dar, dacă nu încerci, nu vei reuşi niciodată. În prezent avem multe activităţi în desfăşurare, de exemplu lucrăm la amenajarea parcării R2, cea mai mare parcare din zona blocurilor. Lucrăm şi la regularizarea celor trei pâraie care de fiecare dată când plouă abundent fac ravagii. Fiecare are câte 600 de metri lungime şi se va face o regularizare completă. Totodată, lucrăm şi la amenajarea unui drum de legătură între Urşani spre Vaideeni, apoi vom începe cu amenajarea „Drumului Mânăstirilor”, care leagă Horezu de Costeşti.

 

Impact real: Concret, când vor începe lucrările la amenajarea „Drumului Mânăstirilor”, un proiect important pentru turismul din zonă?

Nicolae Sărdărescu: În urmă cu câţiva ani s-a pierdut finanţarea pentru modernizarea acestui drum al mănăstirilor. Pentru noi este o prioritate acest drum şi, în curând, vom intra cu utilajele şi îl vom face de 9 metri lăţime, cu rigole şi tot ce trebuie, urmând ca apoi să depunem, în cadrul unei asocieri cu localitatea Costeşti, o cerere de finanţare pentru asfaltarea lui. Am stabilit amănuntele împreună cu primarul de la Costeşti, ne-am pus de acord în vederea asfaltării acestui drum, urmând să semnăm protocolul de colaborare şi să înaintăm cererea de finanţare la Ministerul Dezvoltării. Este splendidă zona şi este păcat să nu o valorificăm. Începând de săptămâna aceasta vom începe asfaltarea drumului Lutului şi sperăm ca, în două luni, să finalizăm această investiţie. Tot în această perioadă lucrăm la modernizarea tuturor căminelor culturale. Avem şase cămine cărora le vom face reabilitările necesare. Fondurile se vor aloca din bugetul propriu al primăriei.

 

Impact real: Ce proiecte europene vor începe, în următoarea perioadă, la Horezu?

Nicolae Sărdărescu: Săptămâna trecută am semnat contractul de finanţare la Ministerul Dezvoltării pentru amenajarea parcului, un proiect de 2,5 milioane de euro şi am demarat deja procedurile pentru achiziţia proiectului tehnic. Am fost singurii din regiunea Oltenia care au obţinut finanţare pentru un astfel de proiect. Sperăm ca, în 4-5 luni să terminăm cu licitaţiile şi să demarăm efectiv lucrările. Aşteptăm ordinul ministrului Dezvoltării pentru cele patru proiecte selectate până în prezent, din totalul de zece depuse. Este vorba despre construcţia unei creşe, reabilitarea şi dotarea grădiniţei, reabilitarea şi dotarea celor trei corpuri de clădire de la Liceul Constantin Brâncoveanu şi drumul „Mircea cel Bătrân”, pe o lungime de 800 de metri. Totodată, vom amenaja o zonă de agrement de-a lungul râului, cu piste şi mobilier stradal. Aşteptăm ca şi Compania Naţională de Investiţii să demareze licitaţiile pentru cele două proiecte aprobate, construirea unei săli de sport şi reabilitarea Centrului cultural de la Olari.

 

Impact real: Prioritatea administraţiei locale este promovarea turistică. Ce alte proiecte pentru dezvoltarea turismului aţi mai depus, în vederea finanţării?

Nicolae Sărdărescu: De curând, Ministerul Turismului chiar ne-a selectat unul dintre proiecte şi se va realiza un camping de trafic. Unul singur mai există în Europa de genul acela, deci vor putea veni rulote şi alte maşini de acest gen care se vor putea conecta la reţeaua de curent, apă şi canalizare. În zonă vor avea căsuţe unde să doarmă, piscină şi centru spa, sală de agrement cu biliard, tenis de masă şi alte activităţi de acest gen, precum şi o locaţie special amenajată în aer liber, dar şi interioară, unde pot servi masa. Această investiţie se va realiza prin Ministerul Turismului şi va avea o valoare de 2 milioane de euro. O altă noutate şi un pas important pentru noi este faptul că am demarat proiectarea pentru construirea reţelei electrice la Vârful Roman. Nu facem proiectarea pe banii noştri, o face CEZ-ul, urmând ca, la finalul proiectării, cu banii CEZ-ului, cu banii primăriei şi cu banii pe care vom încerca să-i atragem, adică 1 milion de euro, vom reuşi să construim o reţea de 17 kilometri, până sus la Vârful Roman. Ar fi o explozie de construcţii în zonă dacă vom reuşi acest lucru. În continuare, noi concesionăm terenuri şi aşteptăm să se definitiveze proiectele celor care vor demara construcţiile. Lucrăm şi la alte proiecte, am demarat un proiect pentru comunităţile defavorizate, tot din fonduri europene, care prevede pregătirea lor, repararea caselor cu probleme, construirea unui centru de asistenţă medicală acolo, în zona unde locuiesc, dar şi susţinerea unor afaceri pe care aceştia ar putea să le demareze. Este vorba de peste 1.000 de persoane care pot beneficia de acest proiect.

 

Impact real: Aţi făcut un calcul în ceea ce priveşte valoarea tuturor investiţiilor atrase pentru dezvoltarea oraşului Horezu?

Nicolae Sărdărescu: Am făcut un calcul, şi avem investiţii în derulare de peste 25 de milioane de euro. Unele proiecte deja au început, iar altele sunt în curs de derulare. Suma este una dinamică, pentru că noi ne dorim să atragem cât mai multe fonduri şi vom mai realiza şi alte proiecte în continuare, în funcţie de oportunităţile de finanţare. Orice şansă care apare, noi vrem să o fructificăm. Mai avem un proiect pentru modernizarea iluminatului public. O parte dintre lămpi le-am schimbat şi ne dorim să continuăm acest lucru, tocmai pentru eficientizarea energetică. Se lucrează, dar am făcut şi un proiect pe finanţare europeană pentru aşa ceva.

 

Impact real: Aţi afirmat că realizările în primul an de mandat au fost numeroase. Există ceva ce v-aţi propus şi nu aţi reuşit să realizaţi, în acest an?

Nicolae Sărdărescu: Sunt două lucruri pe care nu am reuşit să le realizez, şi un al treilea care este realizat parţial. Este vorba despre scăderea taxelor şi impozitelor. Iniţial le-am scăzut pentru zona zero unde erau foarte mari, urmând ca, din toamnă, să le scad şi pe celelalte, unde sunt mai mici. În primul rând au beneficiat investitorii care sunt în zona zero, dar s-a şi redus bugetul local cu trei miliarde de lei vechi. Este o sumă considerabilă, iar de anul viitor le vom reduce şi celorlalţi, deşi vom mai pierde trei-patru miliarde. Nu am mărit nici o taxă, din contră, am scăzut şi, în cei patru ani, cât voi sta la primărie nu voi mări nici o taxă pe clădiri şi pe terenuri. Am introdus totuşi supraimpozitarea până la 500% pentru clădirile şi terenurile lăsate în paragină. Este vorba despre şapte astfel de cazuri, le-am trimis proprietarilor adrese şi vom aplica aceste măsuri. Mai sunt şi altele, dar pornim întâi din zona urbană şi apoi ne vom extinde uşor uşor şi la sate. Este vorba despre persoane cu putere financiară şi care lăsa de izbelişte aceste clădiri. Nu o să mă îndrept împotriva celor care nu au posibilităţi materiale.

 

Impact real: Aţi reuşit într-un an atragerea de investitori care au creat peste 150 de locuri de muncă în Horezu. Care sunt intenţiile pentru următoarea perioadă?

Nicolae Sărdărescu: Am creat 150 de locuri de muncă punctuale, pe producţie. Nu mă leg de micile investiţii din turism. M-am angajat în faţa oamenilor că în patru ani voi crea 400 de locuri de muncă în Horezu, iar până la sfârşitul anului vom ajunge la 200. Apoi, în următorii trei ani voi ajunge la numărul pe care mi l-am propus, fără probleme.

 

Impact real: Au început reclamaţiile la DNA împotriva dumneavoastră?

Nicolae Sărdărescu: Din prima zi în care am preluat funcţia de primar. Nici nu mă instalasem în funcţia de primar şi au venit deja reclamaţiile atât la DNA cât şi la Parchet. Sunt oameni care au pierdut alegerile şi nu pot să accepte în mintea lor acest lucru, apoi sunt oameni care au devastat administraţia locală, prin faptul că au fost căpuşe, iar eu le-am afectat interesele şi au început să mă reclame. Ştiu şi cine mă reclamă, nu îmi este teamă. Aştept ca pentru fiecare să merg să dau declaraţii. Deocamdată au dat declaraţii doar o parte dintre angajaţi. Eu le urez succes, nu voi ierta nici unul dintre ei, în sensul că, în momentul în care o să primesc rezultatul cercetării o să merg în instanţă împotriva lor şi banii pe care o să-i iau o să-i depun direct în contul unei creşe sau unei case de copii.

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iulie 2017
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...