Cât va mai reuşi Iohannis să meargă pe sârmă

 Breaking News
Cât va mai reuşi Iohannis să meargă pe sârmă
iulie 17
06:29 2017

Preşedintele Iohannis seamănă foarte mult în aceste zile cu un acrobat care încearcă din răsputeri, cu prăjina în mână, să meargă pe sârma subţire şi cam înaltă care baleiază între Germania şi SUA. Sârma, aşa cum v-aţi prins probabil, este chiar România, sau măcar ce a mai rămas din această ţară mulsă de toţi, până la epuizare.

Acum ne-am lămurit şi care era motivul pentru care Iohannis era atât de umil în faţa lui Donald Trump, şi mai ales ce voia preşedintele american de la umila noastră ţărişoară. Pentru început, pecetluirea prieteniei dintre cei doi să nu credeţi că este gratis, cel puţin nu pentru români, care s-au obişnuit deja că tot ei trebuie să plătească privilegiul de a sta cu capul plecat în faţa marilor puteri. Preţul plătit sau, mai bine spus, avansul pe care îl vom da pentru a căpăta bunăvoinţa americană este nici mai mult, nici mai puţin decât achiziţia rachetelor Patriot, cu un preţ fabulos. Nimeni nu şi-a pus problema ce ar face România cu aceste rachete, în condiţiile în care nu prea mai avem armată, iar mulţimea de spioni infiltraţi peste tot nu ar fi în stare nici să calculeze traiectoria unei rachete, dar să o şi lanseze. Cu toate acestea, ne înghesuim să cumpărăm ceea ce probabil americanii aveau pe stoc în acest moment şi nu prea aveau cui să vândă. Iar preţul acestor rachete nu este deloc mic, pentru că nota de plată se ridică la aproape 4 miliarde de dolari. Mult mai mult decât pot număra într-o viaţă întreagă chiar şi cei mai scăpătaţi dintre miliardarii români.

Zilele trecute a venit, însă, şi bomboana de pe coliva ţării, prin faptul că americanii vor acum să ne vândă şi gaz lichefiat, ca alternativă la gazul rusesc. La prima vedere, mişcarea pare una bună, mai ales că Iohannis se străduieşte din răsputeri să stea în continuare în genunchi în faţa lui Trump, dar încearcă să ajungă cu buzele şi la condurii lui Merkel, lucru aproape imposibil. Curajos din cale-afară, preşedintele român a declarat zilele trecute că o alternativă la gazul rusesc nu poate decât să fie benefică pentru economie, şi că fiecare ţară îşi poate alege astfel furnizorul care îi acordă preţul cel mai bun. Ceea ce urmează s-ar putea, totuşi, să nu mai fie atât de inofensiv pentru România.

În acest moment se pune întrebarea firească de ce s-ar chinui americanii să livreze Europei gaze lichefiate aduse de peste ocean, cu vaporul, cînd ar putea demara exploatarea, prin tehnologiile lor, de gaze de şist româneşti sau poloneze şi chiar ucrainiene? Mai ales că exporturile americane de gaz lichefiat vizează şi piaţa asiatică. În România, numai până acum s-au identificat rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, faţă de numai 113 milliarde de metri cubi de gaze tradiţionale; în timp ce Polonia are rezerve chiar mai mari, cele mai mari din Uniunea Europeană, de aproximativ 5000 de miliarde de metri cubi. Dacă mai adăugăm la acestea şi rezervele Ucrainei, care sunt de două treimi din cele ale Rusiei, adică în jur de 30 de trilioane de metri cubi avem un tablou complet al motivului bunăvoinţei bruşte a preşedintelui american pentru această parte a Europei, aparent neînsemnată pentru americani.

Sigur că problema poluării mediului cu cantităţi foarte mari de CO2 eliberat în atmosferă, precum şi problema alunecărilor de teren şi a degradării accentuate a vieţii populaţiei din zonele de exploatare nici măcar nu interesează America, şi nici măcar pe preşedintele nostru, ocupat cu acrobaţiile între Merkel şi Trump. Da, prin această metodă Europa ar putea spune adio dependenţei de gaze ruseşti, dar este posibilă să fie nevoită să cumpere de la americani, la preţuri foarte piperate, exact gazele pe care aceştia le scot din ţările cumpărătoare. Cu alte cuvinte, este posibil ca, în următorii ani, bucurându-ne de o scădere destul de mică a preţului gazelor să cumpărăm, de fapt, gaze extrase chiar de la noi din ţară. Planurile americane sunt mai aproape ca oricînd de a deveni realitate după summitul de la Varşovia, doar că ele vor avantaja doar poporul american, nu şi pe amărâţii de români sau polonezi, de exemplu, care se vor trezi din nou prădaţi la ei acasă. Este interesant şi cum va încerca Rusia şi aliata ei, Germania, să contracareze strategia americană, şi dacă nu cumva România şi alte ţări vecine din fostul spaţiu comunist se vor trezi că nu mai au sub picioare nici măcar sârma pe care au încercat până acum să se menţină în echilibru, faţă de marile puteri.

Despre autor

Mihai Roman

Mihai Roman

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Publicitate

Cautam sudori de sarma plina, sudori de sarma tubulara si lacatusi pentru un proiect urgent in Germania si Spania.
 Proba de lucru se va sustine in Bucuresti.
 Pentru detalii si programare la proba sunati la 0728865354.

Special

Agricultura – noua afacere de succes. Afla care sunt pasii ce garanteaza reusita

Probabil ai observat ca tendinta multor tineri este sa se intoarca la origini, sa redescopere si sa revalorifice unele meserii ce erau considerate invechite si/sau neprofitabile.

Promovarea unei afaceri prin intermediul serviciilor SEO

Conceptul de marketing nu mai poate fi asociat cu ceea ce era odată. Afacerile nu mai pot fi promovate doar prin intermediul acelorași tehnici clasice ca articolele din ziare ori reclamele la TV.

5 item-uri pretioase care sa iti evidentieze outfit-ul de zi!

Fara indoiala, la fel ca marea majoritate a femeilor, faci parte din categoria celor care acorda atentie tuturor detaliilor menite sa faca diferenta intre o tinuta banala si una bine gandita.

3 sporturi la care NU stiai ca poti paria!

Piata pariurilor online a cunoscut o mare dezvoltare in ultimii ani in Romania. Cu toate acestea, unii considera ca acestea inseamna numai parierea pe evenimentele din fotbal si, mai rar, pe cele din tenis.
În momentele dificile ale celor ce experimentează pierderea cuiva drag, puterea de a lua o decizie potrivită în legătură cu serviciile funerare ar ptuea fi influențată de sentimentele răsculătoare resimțite.

Stirile pe zile

iulie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Iun   Aug »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...