Primarii, sufocaţi de întocmirea documentaţiei pentru PNDL-2

 Breaking News
august 14
20:56 2017

Drama judeţului Vâlcea este că programele finanţate prin PNDL-2 nu vor putea începe în acest an, ba chiar este posibil ca unele dintre ele să se piardă, chiar dacă au obţinut finanţarea. La jumătatea lunii iulie, judeţul Vâlcea primea vestea repartizării unei sume record de la Guvern, care va antrena investiţii importante în infrastructură, pentru următorii trei ani: aproape 7.500 de miliarde de lei vechi au fost alocaţi judeţului Vâlcea prin PNDL II. Nu mai puţin de 204 proiecte care vizează modernizarea drumurilor, a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a şcolilor şi dispensarelor umane au fost aprobate în vederea finanţării.

Disperaţi să obţină cât mai multe proiecte în vederea modernizării infrastructurii pentru comunităţile pe care le reprezintă, cei 89 de primari vâlceni au depus, în medie, 6-7 proiecte la Ministerul Dezvoltării. Adică, fiecare edil a făcut solicitare de finanţare pentru obiectivele necesare, fără a avea şi o documentaţie aferentă şi avize de la instituţiile specializate, ci doar un studiu de necesitate.

A trecut deja o lună de la primirea veştii că o parte dintre proiecte au fost aprobate şi primarii sunt nevoiţi să depună întreaga documentaţie aferentă proiectelor până la 31 octombrie 2017. Cei care nu se vor încadra în termen vor pierde finanţarea. Majoritatea au luat legătura cu firmele care se vor ocupa cu întocmirea proiectelor, care le-au dat asigurări că proiectul va fi gata până la termenul impus de minister, însă volumul de lucru este foarte mare, documentaţia necesară fiind una stufoasă. O altă parte, s-au angajat în încheierea unor contracte de consultanţă înainte de depunerea solicitărilor de finanţare, cu promisiunea că proiectul va fi gata în termenul stabilit. Iar o mică parte a primarilor vâlceni, care pot fi număraţi pe degete, au avut norocul să aibă o mare parte a documentaţiei gata făcută, pe motiv că au avut încercări eşuate de depunere a proiectelor respective pe alte surse de finanţare sau au avut curajul începerii respectivelor investiţii cu bani din bugetul local.

Indiferent dacă vor reuşi sau nu să finalizeze documentaţia aferentă proiectelor, primarii nu trebuie să se îmbete cu apă rece, deoarece este foarte puţin probabil ca lucrările să înceapă anul acesta. Cu un mare noroc şi o mobilizare exemplară, pot să înceapă în primăvara anului viitor. După depunerea proiectelor va urma partea de licitaţie, unde, cu siguranţă vor exista probleme şi contestaţii din cauza legislaţiei deficitare şi astfel proiectele vor putea începe doar în vara anului viitor şi vor prinde contur prin 2019, chiar cu un an înainte de un nou val de alegeri locale şi parlamentare.

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Cautam sudori de sarma plina, sudori de sarma tubulara si lacatusi pentru un proiect urgent in Germania si Spania.
 Proba de lucru se va sustine in Bucuresti.
 Pentru detalii si programare la proba sunati la 0728865354.

Special

Petrecerea copiilor – testul de creativitate pentru parinti

Cum sa ii multumesti pe copii pare sa fie o misiune cu greutate pentru fiecare parinte. Asta incearca acestia zi de zi, insa testul suprem este legat de ziua de nastere.

Ce le atrage pe tinere să aleagă un studio de videochat

În ultimii ani, piaţa studiourilor de videochat a explodat. Din anii 2000, acestea şi-au făcut apariţia pe piaţă, revoluţionând concepte, idei, prejudecăţi şi tipuri de joburi.

Află care sunt cele mai frecvente erori ale unui magazin online

Desfășurarea unei activități în mediul online poate veni cu o serie de avantaje, atât financiare cât şi non-financiare, dar în același timp succesul vine în urma atenției oferite până și celor mai mici detalii.

Ajutorul bărbaților în alegerea inelului de logodnă

Când vine vorba despre alegerea unui inel de logodnă potrivit pentru partenara de viață, acest lucru poate deveni copleșitor pentru bărbați și mai ales pentru unul care nu are nici cea mai vagă idee cum anume poate să îndeplinească această sarcină corect.

De ce și cum să alegi un scaun de masaj? Află cele mai importante aspecte

Lumea este într-o continuă schimbare și ritmul vieții pare să fie unul din ce în ce mai alert, mai rapid, iar toate acestea se concretizează într-un nivel de stres foarte ridicat.

Stirile pe zile

august, 2017
L Ma Mi J V S D
« Iul   Sep »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...