Cu ochii pe ei: ce au făcut până acum aleşii judeţului Vâlcea în Parlament

 Breaking News

Cu ochii pe ei: ce au făcut până acum aleşii judeţului Vâlcea în Parlament

Cu ochii pe ei: ce au făcut până acum aleşii judeţului Vâlcea în Parlament
august 28
12:38 2017
  • Radiografia activităţii parlamentarilor vâlceni, după prima sesiune legislativă: în timp ce unii au cu ce se lăuda, activitatea altora lasă de dorit

Alegerile de la 11 decembrie 2016 ne-au adus o nouă configuraţie parlamentară, cu o majoritate clară social-democrată. 5 parlamentari PSD, 2-PNL şi 1 de la ALDE sunt cei care reprezintă judeţul Vâlcea la Bucureşti, în Parlamentul României, în legislatura 2016 – 2020, şi, indiferent de culoarea politică, activitatea lor ar trebui să reflecte, în primul rând, preocuparea pentru vâlceni şi problemele acestora. Vă prezentăm radiografia activităţii parlamentare a fiecăruia dintre aleşi, luând în considerare nu doar numărul, ci şi consistenţa şi tematica intervenţiilor publice pe care aceştia le-au avut în primele şase luni de mandat. 

Social-democraţii au început timid, liberalii nu se fac auziţi

 PSD se poate laudă în această legislatură cu 5 parlamentari: 4 deputaţi şi un senator, toţi aflaţi la primul mandat. Tot la primul mandat se află şi deputatul ALDE Dumitru Lovin. O parte dintre parlamentarii care sunt la primul mandat dau impresia că se zbat să facă ce au promis în campania electorală. Cealaltă parte pur şi simplu nu vor, sau nu-şi dau seama de ce au fost trimişi în Parlament.

Deputatul Daniela Oteşanu se poate lăuda cu 5 luări de cuvânt, 12 propuneri legislative, dintre care una promulgată ca lege, dar şi cu o moţiune pe care o au în portofoliu toţi parlamentarii PSD şi ALDE. Daniela Oteşanu şi-a mai susţinut şi un punct de vedere referitor la „Vâlcea-capitala turismului balnear” şi o declaraţie politică despre Congresul Naţional de Balneologie. În concluzie, activitatea social-democratei în primele şase luni este una slăbuţă, comparativ cu a altor parlamentari.

Vasile Cocoş, cel care a deschis lista PSD la Camera Deputaţilor a fost destul de activ în primele şase luni de mandat. Social-democratul face parte din Comisia Buget, finanţe şi bănci şi a bifat 12 propuneri legislative, dintre care una a devenit lege, a luat de şapte ori cuvântul în plen şi şi-a pus semnătură pe şase declaraţii politice, însă nici una care să le reprezinte exclusiv interesele vâlcenilor în Parlament. Printre intervenţiile notabile ale parlamentarului se numără: „Românii din mediul rural vor modificarea codului silvic pentru transportul lemnului de pe proprietatea personală”, sau o propunere legislativă de modificare a legii privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Cine se uită în portofoliul din 2017 al deputatului PSD Ştefan Ovidiu Popa n-ar zice că aceasta este ales de vâlceni. Să zicem că Ştefan Ovidiu Popa a început mai timid activitatea parlamentară: cu 13 iniţiative legislative, două proiecte de hotărâri iniţiate şi o întrebare adresată Ministerul Finanţelor Publice. Ovidiu Popa are o singură luare de cuvânt: jurământul de credinţă faţă de ţară şi popor. Devotat însă celor care i-au acordat încredere şi l-au propulsat pe locul trei pe lista parlamentară, Ovidiu Popa participă alături de social-democraţi la toate evenimentele de prin localităţi, doar că deplasarea în teritoriu nu poate fi trecută în dreptul activităţii parlamentare, aproape inexistentă din primele şase luni de mandat.

Eugen Neaţă, „miruit” cu o lege în interesul vâlcenilor

 În ceea ce-l priveşte pe deputatul Eugen Neaţă, acesta a avut norocul să fie „miruit” cu o lege în favoarea vâlcenilor. În primele şase luni de mandat, Neaţă a avut opt luări de cuvânt, a făcut patru declaraţii politice şi a pus semnătură pe 15 iniţiative legislative, una devenind lege. Ţinând cont de faptul că, în analiza noastră, am luat în considerare şi consistenţa şi tematica intervenţiilor parlamentarilor vâlceni, putem afirma că deputatul Neaţă este singurul parlamentar vâlcean care a făcut ceva strict în interesul vâlcenilor. Este vorba despre includerea localităţii Râmnicu Vâlcea în cuprinsul alin. 5, art.65 din Legea nr. 263/2010, care prevede că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă pe o rază de 8 kilometri în jurul localităţii Râmnicu Vâlcea beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani, fără penalizarea prevăzută la alin. 4 din lege. În rest, deputatul Neaţă se poate lăuda mai mult cu ieşirile publice „la braţul” lui Mircia Gutău sau la sărbătorile localităţilor alături de „turma” social-democrată condusă de preşedintele Constantin Rădulescu.

Buican, opoziţie şi de la tribuna Parlamentului

 Cristian Buican, preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică se poate lăuda cu 14 iniţiative legislative privind modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului, a Codului Fiscal, a statutului funcţionarilor publici, dar şi iniţiative mărunte, ca asigurarea infrastructurii de alimentare pentru vehiculele electrice sau propunerea legislativă privind interzicerea temporară a exportului de lemne de foc. Lui Buican i-au trebuit însă două mandate să-şi dea seama că trebuie să-şi aplece mai mult atenţia către nevoile vâlcenilor. Drept urmare, Buican a adresat şi nouă interpelări Guvernului condus de PSD, strict referitoare la problemele judeţului. Este vorba despre interpelări pentru reabilitarea drumurilor naţionale din judeţul Vâlcea, solicitarea de fonduri pentru localităţile afectate de calamităţi, dotarea Spitalului Judeţean sau introducerea reţelei de gaze la Budeşti. Buican se mai poate lauda şi cu 10 luări de cuvânt în plen, semn că îşi face treaba de parlamentar aflat în opoziţie.

Dumitru Lovin, o activitate care lasă de dorit

 Cea mai slabă activitate desfăşurată în Parlament este cea a deputatului ALDE, Dumitru Lovin. Cu doar 5 propuneri legislative, 4 luări de cuvânt în plen alături de depunerea jurământului de credinţa şi încă 4 interpelări, Dumitru Lovin nu se poate lăuda cu mai nimic în primele şase luni de mandat. Printre preocupările sale se numără semnalizarea corespunzătoare a drumurilor publice la nivel de cale ferată, măsuri privind prevenirea şi tratarea cancerului şi unele măsuri de cotizare retroactive la sistemul de pensii. Pentru judeţul Vâlcea, Lovin a adresat o întrebare privind marcajele şi reparaţiile pe DN 7- Dealul Negru şi demararea licitaţiei pentru exploatarea sondei F1007 bis din Băile –Olăneşti.

Romulus Bulacu, activ în problemele judeţului

Bulacu bifează în primele 6 luni de mandat 14 iniţiative legislative, 5 declaraţii politice, printre care o invitaţie la Festivalul de folclor Învârtita Dorului de la Vaideeni, sau o declaraţie politică având ca temă nevoile şi posibilităţile judeţului Vâlcea. În primele luni de mandat, Bulacu a luat la întrebări şi câţiva miniştri, pe probleme punctuale ale judeţului, cum ar fi datele aferente secţiunii 6 a autostrăzii Sibiu-Piteşti, modernizarea DN 67 B sau construcţia liniei noi de cale ferată Râmnicu Vâlcea – Vâlcele, sau pe probleme naţionale, ca strategia ministerului privind absorbţia fondurilor europene, legea salarizării unitare sau criză vaccinurilor. Bulacu mai adresează şi 6 interpelări referitoare la măsurile privind dezastrul ecologic din comuna Măldăreşti, măsuri pentru protejarea componentei sociale a privatizării Oltchim sau solicitarea unui punct de vedere referitor la criteriile PNDL. Bulacu i-a adresat şi două întrebări primului ministru, pentru solicitarea unui sprijin financiar pentru sinistraţii de la Alunu şi luarea de măsuri privind reintroducerea în circuitul turistic a structurilor nemodernizate, făcând referire la hotelurile lăsate în paragină la Voineasa. Analizând activitatea senatorului Bulacu, putem afirma că parlamentarul îşi apleacă atenţia către nevoile vâlcenilor, însă ghinionul de a fi în opoziţie îl face, în cele mai multe dintre cazuri, să-şi bată gura de pomană.

Bogdan Matei, senatorul care bate pasul pe loc

Se pare că senatorul PSD Bogdan Matei a avut startul mai greu în Parlament. În primele şase luni de mandat, Matei a pus umărul la 21 de propuneri legislative, însă toate cu sprijinul colegilor PSD sau ALDE. La capitolul declaraţii politice, social-democratul nu bifează nici una, şi a adresat o singură întrebare referitor la programul naţional de restaurare „Schitul Jgheaburi Stoeneşti”. Bogdan Matei şi-a mai pus semnătura pe o singură interpelare, referitoare la personalul neclerical din unităţile de cult. Dacă ar fi să facem o comparaţie între cei doi senatori pe care vâlcenii i-au trimis în Parlament să le reprezinte interesele, putem observa cum, din opoziţie, Romulus Bulacu îl bate la pas pe senatorul Bogdan Matei. Şi facem precizarea că amândoi sunt la primul mandat. În rest, Bogdan Matei este prezent în teritoriu, asemenea lui Ovidiu Popa, semn că plimbările prin comunele vâlcene sunt mai la îndemână pentru senator, decât activitatea în Parlament.

De la preluarea mandatului şi până în prezent, deputaţii şi senatorii au muncit, în total, 59 de zile, cea mai aglomerată fiind luna mai, cu 12 zile lucrate. Asta în condiţiile în care un parlamentar primeşte, fie că vine sau nu la muncă, o indemnizaţie care poate ajunge până la 16.000 de lei lunar, plus cazare şi bani de benzină. Fiind prezentate aceste cifre, cred că a venit vremea să avem mai multe pretenţii de la cei pe care, prin votul nostru, îi trimitem în Parlament o dată la patru ani. De la 1 septembrie, demnitarii se vor întoarce la lucru pentru sesiunea parlamentară de toamnă.

Ramona BĂLTEANU

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2017
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...