Gheorghe Dumbravă: „Cele treisprezece sate ale Stoeneştiului sunt centrul lumii mele”

 Breaking News

Gheorghe Dumbravă: „Cele treisprezece sate ale Stoeneştiului sunt centrul lumii mele”

Gheorghe Dumbravă: „Cele treisprezece sate ale Stoeneştiului sunt centrul lumii mele”
august 28
10:28 2017

Într-o cromatică dominată de verde crud, în Depresiunea Dobriceni – Zmeurăt, pe valea pârâului Govora şi a afluentului său, Cacova, aşezată pe un drum împădurit extrem de pitoresc, în comuna Stoeneşti găseşti o aşezare cu oameni primitori, dornici de vorbă şi harnici. Truditori ai pământului, păstrători ai valorilor spirituale, apărători ai gliei străbune, oamenii de aici au un legământ trainic cu pământul. Aşezată  într-un peisaj deosebit, Stoeneştiul oferă lucruri inedite, în peisajul reliefului local. Locurile sunt încântătoare, şi putem spune unice prin frumuseţea lor specifică. Satele se răsfiră alene peste văi şi dealuri. Culmi, coaste, văi, toate sunt mai mici şi mai apropiate de măsura omenească, sculptura pământului mai puţin eroică, mai fină, mai plină de graţie şi de o armonie îmblânzită. Aceste înălţimi semeţe, adevărate străji ale satelor de pe Stoeneşti sunt încărcate de cântec şi legendă. Pădurile care adăpostesc frunţile cărunte ale dealurilor din zonă au şi ele o istorie specifică.  Dealurile sunt acoperite de păduri de stejar şi fag care domină aceste locuri, le dau o personalitate aparte, amintesc de codrii străvechi ai ţinutului. Coastele şi culmile satelor sunt ascunse de livezi, de pomi, de meri, de caişi sau de nuci care, toate la un loc dau parfum şi aromă acestor locuri încântătoare. Apele celor două râuri sfredelesc piepturile dealurilor, ducând în undele lor pietrişul şi nisipul pe care-l preling alene prin comună. Este o adevărată frumuseţe să admiri ţinutul cu văi şi dealuri care şerpuiesc alene: „Stoeneştiul este un loc binecuvântat de Dumnezeu, o localitate aşezată într-o zonă superbă. M-am născut şi am crescut aici, şi spun asta pentru că mi-aş dori ca localitatea să-şi recapete strălucirea de altădată, să renască, iar cei plecaţi să se întoarcă acasă. Pentru noi, cei care ne-am născut aici pământul a însemnat vatră, adăpost, ogor binecuvântat de Dumnezeu cu roade bogate şi liniştea căreia cei plecaţi îi duc dorul. Cele treisprezece sate ale Stoeneştiului sunt pentru mine centru lumii mele”, consideră primarul Gheorghe Dumbravă.

Întreg ţinutul este străbătut de un spaţiu geografic marcat de o istorie îndelungată. Mărturii din paleolitic şi neolitic şi din vremurile mai puţin îndepărtate fixează acest trecut în timpuri imemoriale, dar cu puternice ecouri în contemporaneitate. Atestată documentar la data de 6 iunie 1507, când Radu cel Mare voievod dă un hrisov în cetatea de scaun Târgovişte, prin care întăreşte boierului Stănilă părţi de ocină cumpărate în Stoeneşti de la Oprea Pârcălabuş, localitatea are o istorie de păstrare a credinţei, datinilor şi obiceiurilor, făurindu-şi o atestare inconfundabilă.

 

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2017
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...