Artă, tradiţie şi cântec popular la Festivalul păstoresc „La Izvorul Dorului”, de la Băbeni

 Breaking News
Artă, tradiţie şi cântec popular la Festivalul păstoresc „La Izvorul Dorului”, de la Băbeni
septembrie 03
20:46 2017
Pe 2 şi 3 septembrie, oraşul Băbeni a fost capitala portului şi tradiţiilor strămoşeşti, folclorul românesc triumfând în cele două zile de sărbătoare. La Băbeni, în anul 1971 a fost iniţiată o amplă sărbătoare în cadrul căreia păstrători de folclor din întreaga ţară să poată prezenta obiceiurile şi tradiţiile multiseculare. Şi anul acesta, la cea de-a 46-a ediţie, Festivalul folcloric de inspiraţie pastorală „La Izvorul Dorului” s-a desfăşurat cu succes. Festivalul a început încă de săptămâna trecută, când a fost programată cea de-a 14 ediţie a memorialului preot Gheorghe Opriţescu, un turneu de fotbal dedicat tinerilor iubitori ai acestui sport. Peste 100 de copii din Rm Vâlcea şi Băbeni au fost prezenţi în cadrul acestui turneu desfăşurat la Băbeni. Sâmbăta, 2 septembrie, băbenarii au avut parte de bucuria dezvelirii bustului monumental al patriarhului Iustinian Marina, cel care şi-a început activitatea pastorală la Băbeni. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât ÎPS Varsanufie a oficiat slujba de sfinţire a bustului amplasat în zona parcului central. În contextul aceleiaşi manifestări s-au mai desfăşurat şi vernisajul taberei de pictură, ortodoxie şi artă, aflată şi ea la cea de-a 14-a ediţie şi a fost premiată laureata concursului naţional de poezie Dragoş Vrânceanu, aflat la cea de-a 8-a ediţie.
Parada portului popular a făcut deliciul publicului
Duminică, deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de cele 15 ansambluri folclorice din judeţele Vâlcea, Argeş, Gorj, Olt, sau Sibiu, înfrăţite cu Babeniul prin port şi tradiţii, etalându-şi portul popular într-o paradă de zile mari, sub privirile admirative ale tuturor participanţilor. Printre invitaţii de seamă, alături de primarul Ştefan Bogdan s-au remarcat oficialităţile judeţului: prefectul judeţului, subprefectul Aurora Gherghina, vicepreşedintele CJ, Adrian Buşu, parlamentari, primari, care au avut posibilitatea să felicite administraţia locală pentru buna desfăşurare a festivalului păstrător de tradiţie şi artă populară. Ca o gazdă bună, primarul Ştefan Bogdan le-a mulţumit tuturor invitaţilor, dar şi ansamblurilor participante şi le-a promis că tradiţia portului şi cântecului popular se va păstra cu sfinţenie la Băbeni, şi în perioada care urmează.
Cuplurile „de aur”, premiate de administraţia locală
Momentul cel mai emoţionant al evenimentului a fost premierea cuplurilor care anul acesta au împlinit 50 de ani de căsătorie. Acestea au primit diplome şi premii în bani din partea administraţiei locale. Sărbătoarea a continuat în parcul din centrul localităţii, unde şi-au dat concursul ansamblurile populare invitate. Deschiderea spectacolului folcloric a fost făcută de ansamblul „Dor” din Băbeni, urmat de celelalte ansambluri invitate din Vaideeni, Horezu, Pietrari, dar şi ansamblurile din judeţele Sibiu (Tilişca, Cisnădie, Răşinari, Jina), Gorj (Baia de Fier, Polovragi, Novaci), Argeş (Corbi, Topoloveni, Mioveni), şi Olt (Balş). Seara, băbenarii au avut parte de un spectacol inedit, pe scena din parc şi-au făcut prezenta Alexandra Dicu, Ana-Maria Gheorghescu, Niculina Stoican, Adi de la Vâlcea şi Lora.
Evenimentul s-a finalizat, ca în fiecare an, cu un superb foc de artificii.

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Cautam sudori de sarma plina, sudori de sarma tubulara si lacatusi pentru un proiect urgent in Germania si Spania.
 Proba de lucru se va sustine in Bucuresti.
 Pentru detalii si programare la proba sunati la 0728865354.

Special

Ce presupun achizițiile imobiliare? Tot mai mulți sunt cei care se decidă să investeasă într-o locuință pentru că sentimentul de a te întoarce acasă se dorește a fi simțit de fiecare.

Totul despre apa alcalină – beneficii și efecte asupra organismului

Sângele uman are un pH ușor alcalin, acesta încadrându-se între 7,35 și 7,45! Este necesară menținerea corespunzătoare a acestuia, deci corpul trebuie să ridice valorile respective, eliminând aciditatea din organism în vederea menținerii unui pH alcalin.

7 sfaturi pentru a evita o decizie gresita sau la intamplare

Durerea pierderii unei persoane apropiate este sfasietoare si este intensificata de toate amintirile care se reaprind in acel moment in suflet si in minte.

Unika – 10 ani de experiență și tradiție românească

Anul acesta se împlinesc 10 ani de existență a unei firme românești care a reușit să îmbine cu succes tradiția cu modernismul.

Esti antreprenor la inceput de drum? Iata 3 MITURI de care sa te feresti!

Daca tocmai ai pus bazele unei afaceri, te poti numi un curajos antreprenor. Aceasta orientare profesionala nu este pentru oricine si, de aceea, trebuie sa te simti mandru de reusitele tale.

Stirile pe zile

septembrie, 2017
L Ma Mi J V S D
« Aug   Oct »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...