Artă, tradiţie şi cântec popular la Festivalul păstoresc „La Izvorul Dorului”, de la Băbeni

 Breaking News
  • No posts were found

Artă, tradiţie şi cântec popular la Festivalul păstoresc „La Izvorul Dorului”, de la Băbeni

Artă, tradiţie şi cântec popular la Festivalul păstoresc „La Izvorul Dorului”, de la Băbeni
septembrie 03
20:46 2017
Pe 2 şi 3 septembrie, oraşul Băbeni a fost capitala portului şi tradiţiilor strămoşeşti, folclorul românesc triumfând în cele două zile de sărbătoare. La Băbeni, în anul 1971 a fost iniţiată o amplă sărbătoare în cadrul căreia păstrători de folclor din întreaga ţară să poată prezenta obiceiurile şi tradiţiile multiseculare. Şi anul acesta, la cea de-a 46-a ediţie, Festivalul folcloric de inspiraţie pastorală „La Izvorul Dorului” s-a desfăşurat cu succes. Festivalul a început încă de săptămâna trecută, când a fost programată cea de-a 14 ediţie a memorialului preot Gheorghe Opriţescu, un turneu de fotbal dedicat tinerilor iubitori ai acestui sport. Peste 100 de copii din Rm Vâlcea şi Băbeni au fost prezenţi în cadrul acestui turneu desfăşurat la Băbeni. Sâmbăta, 2 septembrie, băbenarii au avut parte de bucuria dezvelirii bustului monumental al patriarhului Iustinian Marina, cel care şi-a început activitatea pastorală la Băbeni. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât ÎPS Varsanufie a oficiat slujba de sfinţire a bustului amplasat în zona parcului central. În contextul aceleiaşi manifestări s-au mai desfăşurat şi vernisajul taberei de pictură, ortodoxie şi artă, aflată şi ea la cea de-a 14-a ediţie şi a fost premiată laureata concursului naţional de poezie Dragoş Vrânceanu, aflat la cea de-a 8-a ediţie.
Parada portului popular a făcut deliciul publicului
Duminică, deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de cele 15 ansambluri folclorice din judeţele Vâlcea, Argeş, Gorj, Olt, sau Sibiu, înfrăţite cu Babeniul prin port şi tradiţii, etalându-şi portul popular într-o paradă de zile mari, sub privirile admirative ale tuturor participanţilor. Printre invitaţii de seamă, alături de primarul Ştefan Bogdan s-au remarcat oficialităţile judeţului: prefectul judeţului, subprefectul Aurora Gherghina, vicepreşedintele CJ, Adrian Buşu, parlamentari, primari, care au avut posibilitatea să felicite administraţia locală pentru buna desfăşurare a festivalului păstrător de tradiţie şi artă populară. Ca o gazdă bună, primarul Ştefan Bogdan le-a mulţumit tuturor invitaţilor, dar şi ansamblurilor participante şi le-a promis că tradiţia portului şi cântecului popular se va păstra cu sfinţenie la Băbeni, şi în perioada care urmează.
Cuplurile „de aur”, premiate de administraţia locală
Momentul cel mai emoţionant al evenimentului a fost premierea cuplurilor care anul acesta au împlinit 50 de ani de căsătorie. Acestea au primit diplome şi premii în bani din partea administraţiei locale. Sărbătoarea a continuat în parcul din centrul localităţii, unde şi-au dat concursul ansamblurile populare invitate. Deschiderea spectacolului folcloric a fost făcută de ansamblul „Dor” din Băbeni, urmat de celelalte ansambluri invitate din Vaideeni, Horezu, Pietrari, dar şi ansamblurile din judeţele Sibiu (Tilişca, Cisnădie, Răşinari, Jina), Gorj (Baia de Fier, Polovragi, Novaci), Argeş (Corbi, Topoloveni, Mioveni), şi Olt (Balş). Seara, băbenarii au avut parte de un spectacol inedit, pe scena din parc şi-au făcut prezenta Alexandra Dicu, Ana-Maria Gheorghescu, Niculina Stoican, Adi de la Vâlcea şi Lora.
Evenimentul s-a finalizat, ca în fiecare an, cu un superb foc de artificii.

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2017
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...