Gheorghe Staiu: „Şuşaniul este unul dintre cele mai frumoase ţinuturi ale Vâlcii”

 Breaking News
Gheorghe Staiu: „Şuşaniul este unul dintre cele mai frumoase ţinuturi ale Vâlcii”
septembrie 03
20:26 2017

Comuna Şuşani este aşezată într-o vale pitorească, înconjurată de dealuri semeţe şi îmbie trecătorul sa-i admire frumuseţea. Aici, satele se pierd printre livezi şi văi, strânse împrejurul turnurilor ascuţite şi albe al bisericilor care se înalţă sfioase, să nu tulbure armonia tabloului. Aşezarea este veche de dinaintea lui Decebal cel viteaz şi a lui Traian cel drept. Aici, pe acest pământ nu este loc, nu este piatră, zidire sau brazdă de pământ unde să nu fie încrustat un crâmpei de istorie din viaţa seculară a străbunilor acestor plaiuri. Primarul localităţii Şuşani, Gheorghe Satiu vorbeşte cu mândrie despre comuna sa, despre satele voievodale care au trecut cu demnitate prin istorie, menţionate în hrisoave şi mărturii documentare. „Din şoseaua care urmăreşte Valea Bleici se vede desfăşurându-se una dintre cele mai frumoase privelişti ale acestei aşezări. Şuşaniul este poarta de intrare a judeţului, şi unul dintre cele mai frumoase ţinuturi ale Vâlcii. Numai când îi străbaţi văile umbrite de livezi sau spintecate de apele domoale ale pârâului Beica, acoperite de lanurile îmbelşugate şi dealurile îmbrăcate cu plantaţii de viţă-de-vie, înţelegi de ce iubim acest pământ unic”, ne spune primarul localităţii Şuşani, Gheorghe Satiu.

Legenda spune că, în timpul unei nunţi, o oaste turcească cu coifuri s-a năpustit asupra nuntaşilor măcelărindu-i, omorând chiar şi ginerele. Rămasă fără ajutor, Stana, mireasa acelei nunţi, a încercat să scape pentru a nu fi siluită şi omorâtă, aruncându-se în fântâna din vârful dealului. Bătrânii satului spun că, de atunci, locul a luat denumirea „Stana Mireasa”. După multă vreme, când Piscul Găţoi a fost brăzdat mai adânc, pentru a se planta pomi, au fost descoperite oseminte umane, probabil cimitirul satului dispărut în urma atacului oştilor otomane. Autorităţile vremii le-au cinstit memoria printr-o slujbă de pomenire şi ridicarea unei cruci din piatră. Documentele şi legendele locului glăsuiesc cu claritate despre istoria acestei vetre şi despre oamenii ei. Mărturiile istorice confirmă din plin că în acest ţinut vâlcean a existat o intensă viaţă, că satele acestei aşezări s-au dezvoltat continuu, că au existat oameni învăţaţi care au consemnat în cronicile vremurilor procesul evoluţiei acestei comunităţi.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

 

Angajarea în videochat – mai avantajoasă decât s-ar putea crede

Chiar dacă este vorba despre un domeniu privit dezaprobator de unii, nu poate fi negat faptul că a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii ani.

Rapidauto.ro este un magazin online de piese auto cu peste 17 ani vechime

Echipa RapidAuto.ro a început ca un distribuitor de piese auto în zona de vest a României, sub numele de Best Auto Vest, ajungând prin BestAutoVest.ro până la a fi un retalier online de piese şi accesorii auto adaptat la nevoile consumatorului modern.

Vrei sa faci plaja in luna ianuarie? Iata ce destinatii sa alegi!

Pentru cei mai multi romani, luna ianuarie inseamna revenirea la job-ul pe care il au, dupa o vacanta de cateva zile cu ocazia sarbatorilor. Pentru altii, insa, prima luna din an reprezinta un prilej de a lua o pauza si de a pleca in aventura vietii lor, in destinatii exotice, unde este cald si soare.

Firmele de transport rutier versus avion – ce sa alegem?

In ultimul timp,apare tot mai des intrebarea: de ce sa merg cu autocarul si sa petrec n ore intrafic daca pot sa merg cu avionul si sa ajung in 2-3 ore?

Stirile pe zile

septembrie 2017
L Ma Mi J V S D
« aug.   oct. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de...

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

guest test post bbcode html http://googlee.te/ simple...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...