Festivalul dansului popular vâlcean „Brâul de aur” a ajuns la cea de-a 46-a ediţie

 Breaking News
  • No posts were found

Festivalul dansului popular vâlcean „Brâul de aur” a ajuns la cea de-a 46-a ediţie

Festivalul dansului popular vâlcean „Brâul de aur” a ajuns la cea de-a 46-a ediţie
septembrie 08
16:30 2017

De Sfânta Maria Mică, comuna Bărbăteşti a fost epicentrul tradiţiilor româneşti autentice. Pe 8 septembrie, festivalul “Brâul de aur” a reunit 10 ansambluri de muzică populară, pentru care portul popular este la loc de cinste. Cântec, joc şi voie bună, tradiţie şi obiceiuri, sunt cuvintele care au descris evenimentul mult aşteptat de locuitorii comunei Bărbăteşti. „Brâul de aur” a ajuns anul acesta la cea de-a 46-a ediţie, fiind o iniţiativa a Primăriei Bărbăteşti, CJCP Vâlcea şi a Căminului cultural Bărbăteşti încă din anul 1970.

Politicienii au ratat plimbarea cu căruţele

Ca în fiecare an, momentul mult-aşteptat de localnici, dar şi de invitaţi a fost parada portului popular. La orele prânzului, localnicii şi-au etalat costumele populare şi au putut fi admiraţi de cei prezenţi în căruţe, pe traseul Căminul cultural Bodeşti – Punctul” La Hotar” de la stadionul din Bărbăteşti, noua locaţie de desfăşurare a festivalului.

Reprezentanţii judeţului şi politicienii au ratat plimbarea cu căruţele trase de cai alături de ansamblurile folclorice deoarece aceştia au ales să participe la câteva evenimente din sudul judeţului iar la Bărbăteşti şi-au făcut apariţia la orele după-amiezii. Printre invitaţii şi politicienii prezenţi s-au numărat preşedintele CJ Constantin Rădulescu, vicepreşedintele CJ Adrian Buşu, subprefecta Aurora Gherghina, parlamentarii PSD Vasile Cocos, Eugen Neață, Ovidiu Popa si Bogdan Matei.

Ansamblurile şi-au etalat costumele într-o paradă a portului popular

La orele prânzului, invitaţii şi ansamblurile prezente au putut servi o masă creştinească oferită de Primăria comunei Bărbăteşti, urmată de o frumoasă „Horă a satului”. A urmat spectacolul propriu-zis al formaţiilor participante la festival şi aici şi-au dat concursul reprezentativele comunelor Costeşti (Ansamblul Floricică), Pesceana (Ansamblul Peşceniţa), Valea Mare (Ansamblul de dansuri de fete), Mădulari (Ansamblul Strugurel de Mădulari), Călimăneşti (Ansamblul Doina Oltului), Amărăşti (Ansamblul „Mireasma zorilor” al Parohiei Nemoiu), Tomşani (Ansamblul Nedeiţa), Vaideeni (Ansamblul Mioriţa), Dăeşti (Ansamblul „Datina”); Păuşeşti Otăsău (Ansamblul „Glasul Otăsăului”); Pietrari (Ansamblul „Moştenitorii” Jr.); Voineasa (Ansamblul „La Obârşia Lotrului”); Bărbăteşti (Ansamblul Brâuleţ de Bărbăteşti).: „Proiectul cultural „Brâul de Aur” este un moment de sărbătoare pentru localitatea noastră, pe care, în fiecare an, cu mari eforturi din partea administraţiei locale, încercam să-l susţinem. Putem observa cu uşurinţă ca tinerii noştri sunt încântaţi de portul popular autentic şi dau semne că doresc să păstreze tradiţia şi mai departe. Începând cu anul acesta, am schimbat şi locaţia deoarece erau multe persoane vârstnice care doreau să participe şi acolo, pe Valea Otăsăului, era mai dificil de ajuns. Normal că sunt şi cârcotaşi care nu credeau că va fi un succes festivalul în această locaţie. Aici avem spaţiu suficient ca oamenii să joace, să se distreze, am amenajat o parcare de 1.400 de metri pătraţi. De data aceasta, politicienii au ratat plimbarea cu căruţele, i-am lăsat să meargă în sudul judeţului unde sunt mai multe evenimente şi apoi au venit la noi. Totodată, dimineaţa, localnicii nu prea puteau să participe, ci mai mult copiii”, a declarat primarul Constantin Bănacu în deschiderea festivalului “Brâul de Aur”. Primarul Constantin Bănacu a promis că, începând cu anul viitor, va introduce în program şi competiţii sportive, cu atât mai mult cu cât festivalul se desfăşoară în imediata apropiere a stadionului comunal. După-amiaza, cei prezenţi au putut asculta un spectacol folcloric susţinut de renumita formaţie din Banat, Petrică Nicoară Sârbu, Arman Nicoară, Fane Bănăţeanu şi Ramona Călean.

Ramona BĂLTEANU

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2017
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...