Târgul de animale de la Vaideeni, prilej pentru Ministerul Agriculturii să vină în contact cu problemele ciobanilor

 Breaking News
  • No posts were found

Târgul de animale de la Vaideeni, prilej pentru Ministerul Agriculturii să vină în contact cu problemele ciobanilor

Târgul de animale de la Vaideeni, prilej pentru Ministerul Agriculturii să vină în contact cu problemele ciobanilor
septembrie 24
21:38 2017

Târgul anual de prezentare şi vânzare a ovinelor şi bovinelor a reunit, pe 14 septembrie, la Vaideeni, peste 40 de crescători de animale din 10 judeţe ale ţării. Târgul reprezintă o tradiţie pe care primarul Daniel Băluţă a reluat-o după o pauză de 20 de ani, în care s-a pierdut din cauza condiţiilor de păstorit. Mare parte dintre crescătorii de ovine de la Vaideeni s-au retras în alte zone ale ţării, dar, în fiecare an, târgul de animale îi aduce acasă, pe meleagurile natale. Alături de ciobanii de la Vaideeni şi din celelalte judeţe s-a aflat şi ministrul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu care, vreme de câteva ore, a stat de vorbă cu crescătorii de animale şi le-a ascultat nemulţumirile. Deşi a fost invitat la Vaideeni, ministrul Agriculturii, Petre Daea nu a putut fi prezent, din cauza unui deces în familie. Au mai fost prezenţi, alături de primarul Daniel Băluţă şi directorul general al APIA, Adrian Pintea, directorul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, Lelior Iacob, preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, prefectul judeţului, Florian Marin, parlamentari precum şi primari din zona Horezu. După un colocviu care a ţinut peste două ore, reprezentanţii ministerului, alături de primarul Daniel Băluţă au vizitat standurile cu animale, au degustat produsele tradiţionale şi au participat la premierea crescătorilor de animale.

 

Daniel Băluţă: „Dacă ne-ar lăsa să ne vindem produsele, nu avem nevoie de nici o subvenţie!”

Primarul comunei Vaideeni spune că, prin organizarea acestui târg tradiţional, reprezentanţii ministerului vin în contact cu problemele ciobanului autentic, iar împreună trebuie găsite soluţii pentru modificarea cadrului legislativ, astfel încât ciobanii să fie încurajaţi să-şi continue activitatea de creştere a animalelor: „Din fericire, suntem purtătorii acestei tradiţii. Prima ediţie de ţurcană albă din ţară a fost în anul 1972, la Vaideeni. După anii ’90 această expoziţie s-a întrerupt, din cauză că nu se mai putea face transhumanţa. Cu sprijinul exclusiv al ciobanilor din Vaideeni am organizat din nou acest târg care, de la an la an ia amploare. Creşterea animalelor este esenţa poporului român. De-a lungul timpului în sistemul legislativ s-a mai pus câte o virgulă de cei care au avut interes. Legile nu au mers în favoarea micilor fermieri, ci a marilor fermieri. Eu am mai încredere în actuala guvernare, în actuala conducere a Ministerului Agriculturii şi cred că lucrurile se vor regla şi vor intra pe făgaşul normal. De-a lungul timpului, crescătorii de animale au fost forţaţi să se asocieze, dar ce s-a gândit iniţial, a picat. Să nu uităm că, în vremea comunismului, crescătorii de animale erau singurii întreprinzători liberi din ţară. Din păcate, în cazul lor, cadrul legislativ are o inconstanţă fantastică. Se schimbă legile şi de două ori într-o lună, şi nu este normal. Un crescător de animale trebuie să se concentreze la activitatea lui, nu să stea să caute pe internet ce lege s-a mai modificat, să lase animalele şi să plece la APIA, pentru că s-a mai dat nu ştiu ce subvenţie. Ciobanii mi-au spus că, dacă ne-ar lăsa să ne vindem produsele, nu avem nevoie de nici o subvenţie! Este de gândit acest lucru”, ne-a declarat primarul Daniel Băluţă.

 

Ciobanii, reticenţi la ideea de a-şi face magazine de desfacere

Prezent la Vaideeni, ministrul secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu a venit cu o propunere pentru crescătorii de animale: aceea de a-şi deschide propriile magazine. Ciobanii nu au fost însă încântaţi de ideea ministrului, care a promis că va regândi, împreună cu reprezentanţii ministerului, o altă soluţie pentru sprijinirea crescătorilor de animale: „Sunt mulţumit când intru în contact cu oamenii, cu crescătorii de animale şi de ceea ce am văzut la Vaideeni. Oamenii au dreptate când se plâng de birocraţie, care este uneori impusă, alteori creată sau copiată. E firesc că trebuie reduse mult drumurile la primărie şi înapoi, pentru că altfel nu mai are timp fermierul să îşi crească animalele. Discuţiile nu mai pot fi o glumă, sunt proiecte în Parlament, care răspund exact solicitărilor producătorilor, o să le vedeţi. Ştiţi cum se spune: 1000 de cuvinte nu fac cât o faptă. Le-am spus astăzi fermierilor că există măsuri care să le permită să-şi cumpere magazine pe asociaţie, sau pot să-şi facă magazine de desfacere. În schimb am constatat că este mai greoaie, că nu exista această capacitate de a înţelege, deci trebuie să reformulăm, să găsim alte programe care să răspundă mai bine solicitărilor”, ne-a declarat Daniel Botănoiu, ministru secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

 

Constantin Rădulescu: „La Consiliul Judeţean lucrăm la un catalog al produselor tradiţionale”

Ca în fiecare an, la Vaideeni a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu care a anunţat că instituţia pe care o reprezintă vine în sprijinul producătorului autohton prin crearea unui catalog al produselor tradiţionale. Totodată, Rădulescu i-a solicitat ministrului secretar de stat Botănoiu analizarea posibilităţii funcţionării în judeţul Vâlcea a unei agenţii regionale a zonelor montane: „Eu particip la tradiţiile de la Vaideeni încă de când eram parlamentar. Mă bucur că au venit mulţi crescători de animale şi, de asemenea, mă bucur că ideea de a înfiinţa o bursă a berbecilor la Vaideeni începe să prindă contur. Vom avea o astfel de bursă, extrem de importantă pentru toată lumea. Telemeaua de Vaideeni devine încet-încet un brand naţional. La Consiliul Judeţean lucrăm la un catalog al produselor tradiţionale, pe care vrem să le şi certificam ca produse tradiţionale. I-am solicitat domnului ministru să analizeze serios posibilitatea ca, la Vâlcea, să funcţioneze Agenţia Regională a zonelor montane, pentru că suntem un judeţ cu mare potenţial, dar şi cu multe probleme pentru care trebuie să găsim cele mai bune soluţii pentru a le gestiona”, completează Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2017
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...