Accesarea fondurilor europene, în atenţia primarului Constantin Aleca

Constantin Aleca spune că oraşul Bălceşti se poate plia pe cerinţele programelor europene în vederea atragerii fondurilor, dar nu înţelege de ce, până în prezent nu sunt deschise toate axele de finanţare: „Sunt multe axe pe care le-am studiat şi pentru care suntem pregătiţi, dar nu sunt deschise, şi nu înţeleg de ce. Pe axa 3.1. se pot atrage fonduri pentru anveloparea clădirilor publice. Şi noi lucrăm la documentaţii, pentru că vrem să transformăm clădirea primăriei care figurează ca fiind căminul de fete al liceului. Este o muncă titanică pentru documentaţii, adrese făcute către Inspectoratul Judeţean Şcolar, pentru că trebuie să avem acceptul lor, apoi adresă către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului, hotărârea Consiliului Local, apoi viza de la Ministerul Educaţiei. Totul este timp pierdut, drumuri, nenumărate adrese”, declară primarul.

Constantin Aleca mai spune că, în cadrul programelor cu finanţare europeană există posibilitatea anvelopării inclusiv a celor nouă blocurilor ale oraşului dar, din cauza faptului că nu există asociaţie de proprietari, nu se pot atrage fonduri pentru o astfel de investiţie: „În urma discuţiilor cu proprietarii aceştia nu doresc să îşi izoleze blocurile pentru că au centrale proprii şi apometre în apartamente. Tot cu fonduri europene ne-am mai gândit să depunem un  proiect pe Axa 5, pentru amenajarea de parcuri şi spaţii verzi, unde avem terenuri degradate şi clădiri. Locurile pe care le putem transforma în parcuri pot deveni deosebit de frumoase pentru oraş. În satul Oteteliş putem amenaja un teren de sport, cu mobilier urban în spatele şcolii, pe un teren care în prezent este degradat”, a mai declarat primarul din Bălceşti.

 

Ministerul Dezvoltării a spus pas oraşului Bălceşti, în această sesiune

Tot cu fonduri europene, pe Axa 10, care încă nu s-a lansat, există posibilitatea accesării de bani pentru reabilitarea şi dotarea creşelor şi grădiniţelor. „Aici mă gândesc la şcolile care nu au autorizaţie de funcţionare din oraş, pentru că se alocă fonduri în vederea modernizării, reabilitării, dotării şi pentru racordarea la utilităţi a locaţiilor. Din toate aceste axe deschise se pot accesa fonduri pe Axa 3, pentru modernizarea clădirilor, dar aici nu avem ridicările topometrice, nu avem cartea funciară şi toate acestea durează mai mult de un an. Avem un proiect pentru amenajarea a 31 de imobile: şcoli, clădiri de şcoli, anexe, terenuri de şcoli aferente sau instituţii publice, pentru care vom face măsurătorile topografice încât să le intabulăm, facem cartea funciară şi trebuie să fim pregătiţi pentru deschiderea ghidurilor de finanţare. În cadrul acestui proiect vrem să facem parcuri cu mobilier stradal şi alei pietonale. Aceste proiecte vor avea finanţare europeană, fiindcă Ministerul Dezvoltării a spus pas oraşului, în această sesiune”, a mai declarat primarul din Bălceşti, Constantin Aleca.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *