Gheorghe Melente: „Nu s-a mai întâmplat niciodată să nu primim bani deloc pentru echilibrarea bugetelor”

 Breaking News

Gheorghe Melente: „Nu s-a mai întâmplat niciodată să nu primim bani deloc pentru echilibrarea bugetelor”

Gheorghe Melente: „Nu s-a mai întâmplat niciodată să nu primim bani deloc pentru echilibrarea bugetelor”
octombrie 10
17:29 2017

Primarul comunei Drăgoeşti, Gheorghe Melente a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare în localitate. Dacă a finalizat documentaţia pentru proiectul de asfaltare prin PNDL-2, cum va reuşi să plătească salariile angajaţilor în ultimele luni ale anului, dar şi ce alte probleme întâmpină în procesul administrativ, aflam în rândurile de mai jos.

 

 

Impact real: Aţi reuşit să obţineţi finanţare pentru un proiect de modernizare a 12,3 kilometri de drumuri comunale. Aţi reuşit să finalizaţi documentaţia pentru acest proiect?

 

Gheorghe Melente: Încă lucrăm la documentaţia pentru proiectul de modernizare a drumurilor, prin PNDL-2. Aşteptăm avizul de la Agenţia de Mediu pe care îl vom ridica joi şi, cel mai probabil, pe data de 12 octombrie voi merge la Bucureşti să-l depun. Sunt mulţumit că am reuşit să prindem finanţare pentru acest proiect la care am muncit foarte mult. Dacă alte localităţi au prinse drumuri mai întinse, în cazul nostru sunt uliţe foarte multe, avem uliţe şi de 40-50 de metri. Este un proiect foarte important, pentru că nu ştiu dacă va mai exista un program să putem asfalta aceste ulicioare. Cu această investiţie, reuşim să închidem infrastructura rutieră pe partea de intravilan. Cred că rezultatele sunt vizibile, cu atât mai mult cu cât, atunci când am preluat conducerea primăriei, modernizarea drumurilor era într-un procent foarte scăzut, cam 15%. Poate că acest lucru nu ar fi fost atât de grav, însă nu am avut nimic pe infrastructură intabulat. Am găsit nişte străzi care aveau anumite coordonate în domeniul public, dar când am mers la faţa locului dimensiunile nu corespundeau, şi a trebuit să facem măsurătorile din nou, să cadastrăm toată comuna.

 

 

Impact real: Cât a durat acest demers de intabulare a tuturor uliţelor comunale?

 

Gheorghe Melente: A durat foarte mult, pentru că noi, dacă aveam cadastrul corect pentru aceste străzi, astăzi aveam documentaţia gata. Norocul nostru a fost că am anticipat oarecum acest PNDL-2, neavând proiecte pentru PNDL-1, şi am început să lucrez cu un an în urmă. Am făcut contract cu o firmă de cadastru care mi-a făcut câte un drum în fiecare lună, şi am reuşit să intabulam toate aceste drumuri care sunt prinse în proiect. La documentaţie lucrăm la foc automat de trei luni. Avizele acestea ne omoară. Nu am înţeles cum, la instituţiile subordonate statului român, gen DSP, OCPI, Poliţia Româna sau Agenţia de Mediu noi, primăriile, trebuie să plătim aceste avize. Noi a trebuit să dăm acum 12.000 de lei la OCPI pentru avizul acestui proiect, iar eu nu am banii ăştia. Avem tendinţa să nu dăm salariile luna aceasta, pentru a nu bloca investiţia. Statul român trebuia să dea aviz în baza unei documentaţii bine întocmite. Aceasta este o frânare a activităţii noastre. UAT-ul şi-a luat angajamentul să asigure cofinanţarea, dar ce ne facem dacă nu avem bani? Nu vedeţi că nu s-a făcut o rectificare pozitivă? Aţi auzit să primească vreo localitate vreun ban, în 2017? Dacă s-au făcut investiţii anul acesta, s-au făcut doar pe cheltuiala bugetului local, iar localităţile sunt sărace. Noi suntem sortiţi pieirii, dacă nu ne ajută nimeni.

 

Impact real: Veţi reuşi să asiguraţi banii de salarii, până la sfârşitul anului?

 

Gheorghe Melente: Eu cred că nu. Noi nu am majorat salariile, dacă am pus 100 de lei la angajaţi este mult. Le-am explicat că nu avem bani, şi au înţeles acest lucru. Nu cred că suntem singura localitate, am înţeles că unele nu le-au majorat absolut deloc. Este adevărat că alte localităţi le-au majorat şi cu 25%, dar nu cred că este normal. Guvernanţii au pus pe umerii primărilor această mărire, dar, în acelaşi timp, nu ne-au asigurat finanţare pentru aceste diferenţe de salarii. Noi nu putem să luăm de la investiţii şi să punem la salarii. Am luat decizia ca, dacă până pe 12 octombrie, când trebuie să depunem proiectul nu reuşim să strângem banii pentru avize atunci primarul, viceprimarul, secretarul şi Consiliul Local nu-şi vor lua salariile. Îi vor lua când vom avea bani. Eu nu pot să risc să nu ne luăm avizele, şi să pierdem acest proiect. Angajaţii primăriei au înţeles acest lucru. Problema nu este numai la salarii, dar să nu primim şi noi nici un fel de echilibrări, de cofinanţări pentru investiţii nu s-a întâmplat niciodată. În felul acesta este foarte greu pentru noi, ca administraţie locală, să reuşim să ne dezvoltăm.

 

 

Impact real: Care este suma necesară pentru cofinanţarea proiectelor pe care le aveţi în derulare, şi dacă aţi depus o solicitare la Consiliul Judeţean, în acest sens?

 

Gheorghe Melente: Am făcut şi noi cerere de cofinanţare la Consiliul Judeţean, solicitarea noastră fiind de 18 miliarde de lei vechi pentru investiţiile pe care le avem în derulare, în baza cererilor de finanţare prin PNDL-2. Noi am reuşit să prindem acest proiect, de modernizare a 12,3 kilometri de drumuri şi am înţeles că nu sunt fonduri, dar cofinanţarea noastră pentru proiectul de drumuri este de 2,8 miliarde de lei vechi. M-am gândit că poate măcar banii aceştia îi vom primi, dar să nu primim nici un leu, aşa ceva nu se poate! Am auzit că va mai exista o rectificare, la sfârşitul lunii octombrie, o aşteptăm pe aceasta. Dacă nu găsim înţelegere la proiectanţi şi la firmele constructoare şi aştepţi până primeşti o cofinanţare, nu poţi să faci mai nimic. Eu am noroc să sunt primar mai vechi, iar modul de relaţionare este unul bun, şi m-au înţeles.

 

Impact real: Comuna Drăgoeşti este parteneră în GAL „Oltul Puternic”. Ce investiţii veţi derula, prin această structură asociativă?

 

Gheorghe Melente: Săptămâna trecută am avut întâlnirea pe GAL, sperăm ca, în luna noiembrie să semnăm contractul de finanţare. Avem un proiect foarte frumos, este vorba despre construirea unui teren sintetic în curtea şcolii, un proiect de 48.000 de euro, din care noi asigurăm o cofinanţare de 2.000 de euro.

 

 

Impact real: Trăgând linie, sunteţi mulţumit de realizări? Ce vă mai doriţi, pentru dezvoltarea localităţii?

 

Gheorghe Melente: De la preluarea mandatului am avut în permanenţă lucrări în derulare, în localitate. A fost un an greu, majoritatea primarilor se plâng că nu au reuşit să facă mare lucru în această perioadă, iar oamenii nu mai au răbdare. Şi eu, în sufletul meu, chiar dacă nu arăt, sunt nemulţumit. V-am spus că nu am stat degeaba, ci am făcut lucrurile imediate, care sunt necesare cetăţeanului. Sper ca, în 2018 să intrăm în forţă, şi să dăm curs lucrărilor. Lucrurile se mişcă la noi în localitate, suntem în momentul de faţă pe ultima sută de metri cu predarea sistemului de alimentare cu apă către Apavil. Au făcut controale, dar noi l-am gestionat un an şi jumătate aşa cum am putut. Mai pot fi şi defecţiuni şi, de aceea, ei trebuie să facă aceste verificări. În privinţa racordărilor au ajuns la 150, şi vor continua.

 

 

Impact real: Aveţi în derulare un proiect de construire a unui cămin cultural, prin Compania Naţională de Investiţii. Ce noutăţi ne aduceţi, despre acest proiect?

 

Gheorghe Melente: Din informaţiile pe care le avem se lucrează deja la fişa de date pentru licitaţie. Eu cred că, dacă acum pătimesc şi sunt într-o stare agitată din cauza documentaţiei pentru proiecte, cred că anul 2018 va fi anul investiţiilor propriu-zise, perioada în care vor începe efectiv lucrările mari.

 

Ramona BĂLTEANU

 

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2017
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...